reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Pierwszy dzień, pierwsze rozkminy [emoji23]

Na czczo miałam 92, a po śniadaniu 89. [emoji15] Zjadłam kanapkę z szynką, serem, pomidorem, ogórkiem + jajko na twardo. Czy to znaczy, że za mało zjadłam?

Przy moich wynikach krzywej bałam się, że i jedna kanapka to będzie za dużo.

reklama

Na czczo miałam 92, a po śniadaniu 89. [emoji15] Zjadłam kanapkę z szynką, serem, pomidorem, ogórkiem + jajko na twardo. Czy to znaczy, że za mało zjadłam?

Moja dietetyczka by Ci powiedziała, że za mało kalorii. 2 kanapki powinny być. Ja za to poszłam rozpalić w piecu i zapomniałam zmierzyć cukru po sniadaniu...

Jak można komuś tak spartolić tak ważne badanie... Dobrze, że i tak stosunkowo szybko to wykryli. Ciekawe czy po poprzedniej ciąży nie miała glukometru, żeby sobie samej czasem skontrolować.

A tak na marginesie, to pytałam i nie będą już mi robili drugi raz krzywej w tej ciąży [ikonka tańcząca z radości]
Wlasnie nie tak szybko, bo miala pierwsza krzywa w 14tym albo 16tym tyg. Mowila ze ok 7 tyg byla bez diety i to ja martwi.
Ja mialam jedno badanie krwi po 6 tyg od porodu. Nikt mi nie kazal sprawdzac samej. Wiec akurat to mnie nie dziwi. Teraz dopiero widzialam w liscie do mojego gp ze mam robic badania 2 razy do roku, krew na czco i raz na rok sprawdzanie nerek. Podobno tak bylo zawsze, ale tez nikt nic mi nie mowil.
Dobrze ze nie masz drugiej krzywej.

Ennis ja mialam krzywa bo babcia ma typ2.

A z ciekawostek to moje odczytanie wynikow z krzywej bylo po 2 tyg[emoji33]

Dzisiaj ok a jutro moze byc za duzo. Jak jestes glodna to zjedz co jeszcze, a jak nie jestes to sie cieszyc tylko.

Wlasnie nie tak szybko, bo miala pierwsza krzywa w 14tym albo 16tym tyg. Mowila ze ok 7 tyg byla bez diety i to ja martwi.
Ja mialam jedno badanie krwi po 6 tyg od porodu. Nikt mi nie kazal sprawdzac samej. Wiec akurat to mnie nie dziwi. Teraz dopiero widzialam w liscie do mojego gp ze mam robic badania 2 razy do roku, krew na czco i raz na rok sprawdzanie nerek. Podobno tak bylo zawsze, ale tez nikt nic mi nie mowil.
Dobrze ze nie masz drugiej krzywej.

Ennis ja mialam krzywa bo babcia ma typ2.

A z ciekawostek to moje odczytanie wynikow z krzywej bylo po 2 tyg
emoji33.png
Aaa, bo ja zrozumiałam, że tą krzywą miała przy USG polowkowym i że po tygodniu się połapali, a nie po prawie dwóch miesiącach.

Dzisiaj po śniadaniu (2 tosty z boczkiem i 2 jajka) cukier 106.

@slodkatrojeczka fajnie, że insulina daje radę, trzymam kciuki, żeby po posiłkach też było ok.

@grafka , @Martitka5 u mnie też bieda z tymi cukrami rano, ale jeszcze dostałam miesiąc na proby uregulowania tego dietą. Mam próbować teraz solidniejszą kolację na noc (długowchłaniająca się) i może czasem zrobię też ten pomiar w środku nocy.

@findmysky jeśli dobrze tolerujesz posiłki, to nie musisz się tak bardzo ograniczać, żebyś nie była głodna, bo to też nieobrze :-) No ale to wszystko wyjdzie w praniu, przy kolejnych pomiarach.

@Ennis92 Ty jesteś trochę do przodu w stosunku do nas, więc chyba przybrałas tak w sam raz jak na ten etap. Patrząc na moje tendencje, to jak będę w tym tygodniu co Ty to pewnie będę miała bardzo podobnie.

Racja, póki co ciężko coś stwierdzić, ale zdziwiło mnie to już na starcie. :) Jutro spróbuję ten sam zestaw.
I nie czuję się głodna, wręcz przeciwnie.

Zobaczymy co po obiedzie.

@Okiennica
W którym Ty tygodniu jesteś ciąży? U mnie 19 tc i rano kosmos. Też spróbuję z tą późną kolacja ok 23. Zjem pół bułki z serem żółtym i pomidorem. Wstanę ok 7 i zmierze cukier. Powiem szczerze, że zaczynam się poważnie martwić, że przez te cukry może być nie tak coś z dzieckiem. Chyba ogarnęłam doła;/

@Okiennica
W którym Ty tygodniu jesteś ciąży? U mnie 19 tc i rano kosmos. Też spróbuję z tą późną kolacja ok 23. Zjem pół bułki z serem żółtym i pomidorem. Wstanę ok 7 i zmierze cukier. Powiem szczerze, że zaczynam się poważnie martwić, że przez te cukry może być nie tak coś z dzieckiem. Chyba ogarnęłam doła;/
Ja to chyba w w 25 teraz, ale cukry na czczo już mi się rozjeżdżają jakieś 2-3 tygodnie. Nie martw się, masz przecież nieznacznie przekroczone, nie wywala Ci chyba cukier jakoś bardzo wysoko?

Ja się strasznie bałam tej insuliny, nawet przechodziłam jakiś taki wewnętrzny okres buntu, ale dzięki dziewczynom tutaj już się pomału oswajam i wiem, że jak coś to dam radę. Ale jeszcze walczę, mam pokombinować z jedzeniem i zobaczymy jak będzie :-)

Wczoraj na kolację zjadłam na tą okoliczność trochę bigosu z kromką chleba :p

reklama
Powiem Wam, że moje najgorzej się rozjechały w 26 tygodniu. Teraz są w miarę, chyba dogadam się z tą insuliną. Stanęłam póki co na 4j. Zobaczymy jak będzie dalej.

Do góry