reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

Dziewczyny czy ja mogę zmieniać sobie kolejność posiłków? Jem ok 8.30 śniadanie, potem II śniadanie 11.30 no i tak ok 14 wypada obiad. Mi to jest za wcześnie. Czy mogę wrzucić zamiast obiadu jakiś podwieczorek ? A obiad zjeść ok 16 ? A potem kolację? Czy to za dużo jedzenia pod koniec dnia będzie?
Czytałam gdzieś że można zamienić podwieczorek z obiadem ale nie próbowałam bo mi taką kolejność pasuje :) Możesz spróbować i sprawdzić jak zareaguje Twój organizm. Z tego co obserwuję to są wytyczne co można czego nie ale i tak wszystko trzeba sprawdzić metodą prób i błędów. ;)

reklama
Sama nie wiem ale nie mówię o jakimś wielkim objadaniu się tylko przegryzienia czegoś, spróbowałabym i jeżeli zadziała to przy najbliższej okazji spytam dietetyczki czy tak mogę robić :) Z tymi cukrami na czczo to jest tak że noc jest długa przerwa bez jedzenia w stosunku do tego jak jemy w dzień ....
Ja niedawno gdzieś czytałam, że niektórzy mają zaleconą przekąskę w nocy. Dlatego pewnie doabetolog kazal mi mierzyć cukier o 3 w nocy. Może chcial mnie poczestowac kanapką o 3... [emoji23] ale ja mam w nocy koło 86 zawsze.

Sama nie wiem ale nie mówię o jakimś wielkim objadaniu się tylko przegryzienia czegoś, spróbowałabym i jeżeli zadziała to przy najbliższej okazji spytam dietetyczki czy tak mogę robić :) Z tymi cukrami na czczo to jest tak że noc jest długa przerwa bez jedzenia w stosunku do tego jak jemy w dzień ....
No tak tylko, że w dzień spalasz to. A w nocy zjesz i idziesz spać...ale zapytaj nawet z ciekawości jak ona to widzi.

Czytałam gdzieś że można zamienić podwieczorek z obiadem ale nie próbowałam bo mi taką kolejność pasuje :) Możesz spróbować i sprawdzić jak zareaguje Twój organizm. Z tego co obserwuję to są wytyczne co można czego nie ale i tak wszystko trzeba sprawdzić metodą prób i błędów. ;)
No właśnie ja też to wyczytałam w książeczce która dostałam o cukrzycy ciążowej. Ale chciałam podpytać praktyków;)

Ja jem jak mi akurat wygodnie a nie według jakiegoś schematu
Obiady jem dość późno i zawsze tak było. No i jem 3 czasem 4 razy dziennie a nie co 2h

No tak tylko, że w dzień spalasz to. A w nocy zjesz i idziesz spać...ale zapytaj nawet z ciekawości jak ona to widzi.
Tylko że mi się wydaje że ten podwyższony cukier na czczo nie jest wynikiem tego że na wieczór za dużo zjadłam i się nie spaliło tylko istnieje też coś takiego jak efekt brzasku i efekt somogyi czy jakoś tak pierwszy to wzrost stężenia cukru który jest efektem działania hormonów które nad ranem są wydzielane min kortyzol, a drugi to efekt niedocukrzenia. Tak jest w normalnej cukrzycy, nie mam pewności czy to się przekłada na ciążową. I tu ma sens to co pisała slodkatrojeczka- mierzenie cukru w nocy i zweryfikowanie tego :)

Tylko że mi się wydaje że ten podwyższony cukier na czczo nie jest wynikiem tego że na wieczór za dużo zjadłam i się nie spaliło tylko istnieje też coś takiego jak efekt brzasku i efekt somogyi czy jakoś tak pierwszy to wzrost stężenia cukru który jest efektem działania hormonów które nad ranem są wydzielane min kortyzol, a drugi to efekt niedocukrzenia. Tak jest w normalnej cukrzycy, nie mam pewności czy to się przekłada na ciążową. I tu ma sens to co pisała slodkatrojeczka- mierzenie cukru w nocy i zweryfikowanie tego :)
A to wyższa szkoła jazdy ;)

reklama
Do góry