reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Dziewczyny, od czego zacząć?
moje wyniki krzywej z dziś: na czczo 137 (!), Po 1h - 138, a po 2h - 122. Jutro wizyta i pewnie skierowanie do poradni 🤦‍♂️

ale co mam robić, jestem załamana i nie wiem co robić 🫤🫤

Nie masz cukrzycy poza ciaza? Bardzo wysoki poziom na czczo.

reklama
Staram się ,zjadłam zupę na obiad . Zaraz może cię zjem,ale jak jem to ten bok mi dokucza,bo nie ma miejsca.

A po tej kroplówce z soli fizjologicznej wróciłam do życia. Przebudziłam się i kolor wrócił do normy,ale znowu mj coś ciepło teraz może od sterydow.

Nie zjadaj mnie 😁🤭
A powaznie wszystko pewnie wroci do normy jak wrocisz do domku. Serio. Bo widze ze niezle dali Ci tam popalic plus sterydy to mix. Ciesze sie ze sol pomogla i oby to tylko krotkotrwaly efekt uboczny teraz sterydow. Wroc do domku w jednym kawalku 🙃🤞

Dziewczyny, od czego zacząć?
moje wyniki krzywej z dziś: na czczo 137 (!), Po 1h - 138, a po 2h - 122. Jutro wizyta i pewnie skierowanie do poradni 🤦‍♂️

ale co mam robić, jestem załamana i nie wiem co robić 🫤🫤

Zacznij od tego aby sie nie stresowac bo duzo z nas spotyka sie z diagnoza cukrzycy ciazowej i to tylko tak brzmi ze mozna zwariowac, a stres tu najmniej porzadany. Jak widac da sie z nia zyc te 9 mscy. Jutro zapewne na wizycie dostaniesz glukometr i recepte na paski i bedziesz badac sobie glikemie w domu. Nie wiem czy nie dostaniesz od razu insuliny nocnej bo jednak Twoj wynik jest duzo,duzo za duzy na czczo. Z insulina tez da sie zyc a pomaga nie tylko Tobie ale przede wszystkim dziecku.

Nie zjadaj mnie 😁🤭
A powaznie wszystko pewnie wroci do normy jak wrocisz do domku. Serio. Bo widze ze niezle dali Ci tam popalic plus sterydy to mix. Ciesze sie ze sol pomogla i oby to tylko krotkotrwaly efekt uboczny teraz sterydow. Wroc do domku w jednym kawalku 🙃🤞
Nie zjadam,dobrze,że mam z kim pogadać 😅 No powiem Ci,że mnie wykończyli .

Zacznij od tego aby sie nie stresowac bo duzo z nas spotyka sie z diagnoza cukrzycy ciazowej i to tylko tak brzmi ze mozna zwariowac, a stres tu najmniej porzadany. Jak widac da sie z nia zyc te 9 mscy. Jutro zapewne na wizycie dostaniesz glukometr i recepte na paski i bedziesz badac sobie glikemie w domu. Nie wiem czy nie dostaniesz od razu insuliny nocnej bo jednak Twoj wynik jest duzo,duzo za duzy na czczo. Z insulina tez da sie zyc a pomaga nie tylko Tobie ale przede wszystkim dziecku.
To już 26 tydzień więc pocieszam się tym że dieta i wszelkie inne zalecenia będę musiała przestrzegać jakieś 3 miesiące, ale dla dziecka wszystko ;) a czy jest możliwe że zjedzony wczoraj wieczorem jogurt naturalny z migdałami około 21 aż tak wybił cukier o 8 rano?

To już 26 tydzień więc pocieszam się tym że dieta i wszelkie inne zalecenia będę musiała przestrzegać jakieś 3 miesiące, ale dla dziecka wszystko ;) a czy jest możliwe że zjedzony wczoraj wieczorem jogurt naturalny z migdałami około 21 aż tak wybił cukier o 8 rano?

Nie powinien. Az tak jogurt nie wywala, ale... to cukrzyca ciazowa wiec tez nie ma jednoznacznej odpowiedzi nigdy,bo kazda z nas jest inna.
Polecam jednak przed samym snem kanapke z wedlina i warzywkiem. To bezpieczniejszy wybor niz niepewny nabial.

I masz racje juz blizej jak dalej wiec minie szybko:-) glowa do gory bo nie jest tak zle jak mogloby sie wydawac!

Nie zjadam,dobrze,że mam z kim pogadać 😅 No powiem Ci,że mnie wykończyli .

O ktorej jakis obchod decyzyjny czy wypuszczaja do domu?

Nie powinien. Az tak jogurt nie wywala, ale... to cukrzyca ciazowa wiec tez nie ma jednoznacznej odpowiedzi nigdy,bo kazda z nas jest inna.
Polecam jednak przed samym snem kanapke z wedlina i warzywkiem. To bezpieczniejszy wybor niz niepewny nabial.

I masz racje juz blizej jak dalej wiec minie szybko:-) glowa do gory bo nie jest tak zle jak mogloby sie wydawac!

O ktorej jakis obchod decyzyjny czy wypuszczaja do domu?
i przed samym badaniem Pani mierzyła mi glukometrem i był pomiar okej więc sama nie wiem, jak z 90 podskoczyło do 137

i przed samym badaniem Pani mierzyła mi glukometrem i był pomiar okej więc sama nie wiem, jak z 90 podskoczyło do 137

Krew z palca a z zyly to dwie rozne bajki. Glukometr moze sie mylic o 15-20% stad ta roznica. Nie martw sie na zapas bo stres jest gorszy niz wyskok cukru:-)

reklama
Raczej za długa przerwa bez jedzenia. Ja mam cukrzycę już trzeci raz. Zawsze od samego początku ciąży. U mnie dopiero końcówka 14 tc. Więc trzeci raz dieta ponad 6 miesięcy. Da się nad tym zapanować.

Do góry