reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

Beataw1991

Fanka BB :)
Hej dziewczyny ostatnio mialam krzywa cukrowa , lekko podwyższona , lekarz zalecił dietę odrzucić cukier słodycze soki itp , zalecenie badać cukier w domu glukometrem . Mierze w domu i cukier jest dobry na czczo i po każdym posiłku jest ok .
mialyscie podobnie ??

reklama
Ja miałam na czczo lekko podwyższone, ginekolog kazał skontaktować się z lekarzem rodzinnym - lekarz rodz Przez tydzień kazał mi mierzyć cukier na czczo i 2 h po posiłkach i po tygodniu miałam konsultację.
Stwierdzono że wszystko ok, mam tylko jeść trochę więcej zdrowego tłuszczu i kontrolować co jakiś czas cukry czy coś się nie rozkręca.
Mi tez lekarz kazał badać cukier po posiłkach 1 h po i za tydzień mam wizytę I zobaczy co dalej .
a stwierdzili u ciebie cukrzyce ??

reklama
Nie, lekarz powiedział że wszystko w normie i musiałam zjeść coś wcześniej przed krzywą że na czczo źle wyszedł.

Stąd kazał tylko raz na jakiś czas kontrolować cukry glukometrem.
Takie gadanie jest głupie. Zdrowy organizm poradzi sobie z cukrem z każdego posiłku, choćbyś przed badaniem zjadła drożdżówkę z drzemek na kolację.

Długi odstęp czasu od ostatniego posiłku do badania tez ma duże znaczenie , słowa lekarza
Tzn. do badania nie należy zmienić swoich nawyków w zakresie węglowodanów, jak przed każdym pobraniem krwi odstęp od ostatniego posiłku musi być, nie tylko w przypadku wykonywania krzywej. Natomiast nie jest standardem opieki położniczej odsyłanie do lekarza rodzinnego i mierzenie cukrów od czasu do czasu. Oficjalne wytyczne PTG wyraźnie precyzują, że każde przekroczenie w co najmniej 1 punkcie krzywej o chociażby 1 jednostkę kwalifikuje ciężarną do objęcia opieką diabetologiczną, codziennych pomiarów glikemii i wdrożenia diety. Dieta cukrzycowa musi zostać utrzymana do miesiąca po porodzie, następnie należy wykonać kolejne obciążenie, aby być pewnym, że cukrzyca nie zostanie z nami na dłużej.
Dla własnego bezpieczeństwa mierzę cukier 6 razy dziennie a nie 4.

Tzn. do badania nie należy zmienić swoich nawyków w zakresie węglowodanów, jak przed każdym pobraniem krwi odstęp od ostatniego posiłku musi być, nie tylko w przypadku wykonywania krzywej. Natomiast nie jest standardem opieki położniczej odsyłanie do lekarza rodzinnego i mierzenie cukrów od czasu do czasu. Oficjalne wytyczne PTG wyraźnie precyzują, że każde przekroczenie w co najmniej 1 punkcie krzywej o chociażby 1 jednostkę kwalifikuje ciężarną do objęcia opieką diabetologiczną, codziennych pomiarów glikemii i wdrożenia diety. Dieta cukrzycowa musi zostać utrzymana do miesiąca po porodzie, następnie należy wykonać kolejne obciążenie, aby być pewnym, że cukrzyca nie zostanie z nami na dłużej.
Dla własnego bezpieczeństwa mierzę cukier 6 razy dziennie a nie 4.
No dla mnie diabetolog kazał mierzyć 4 razy dziennie na czczo i po każdym głównym posiłku

reklama
reklama
Do góry