reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa w którym tygodniu urodziłyście i czy poród wywołany czy cc i samoistnie?

Ja mam cukrzycę ciążową i muszę się zgłosić na wywołane w 39tyg ciąży
I to mi zalecił ginekolog
No właśnie też mi się ciągle wydawało że nie powinno się czekać do końca 🤷‍♀️ ale i gino i diabetolog i lekarz w szpitalu powiedział że wywołają około 40 a masz dobrze kontrolowana cukrzyce ? Będę u swojej lekarki w piątek to jej dopytam

reklama
Ja miałam ze względu na cukrzycę wywoływany poród w 38 tc równo. Dziecko nie było duże bo urodził się 2640 g. Mówili,że przy cukrzycy zawsze wcześniej jest poród 🙂
Nasza waży według usg 2746 w 36 +3 lekar mówił że na pewno będzie powyżej 3 kg więc też chyba nie za duża 😁 właśnie też bym wolała wcześniej niż później boję się tego starzenia łożyska itp🤦‍♀️

No właśnie też mi się ciągle wydawało że nie powinno się czekać do końca 🤷‍♀️ ale i gino i diabetolog i lekarz w szpitalu powiedział że wywołają około 40 a masz dobrze kontrolowana cukrzyce ? Będę u swojej lekarki w piątek to jej dopytam
Mi w szpitalu lekarz mówił (szpital III stopnia referencyjnosci) że jeśli wyniki ktg, krwi i ciśnienie są okej to nie ma potrzeby wywoływać wcześniej 🙂 oczywiście mówię o sytuacji gdy ja nie miałam insuliny

Moja córeczka była malutka po urodzeniu, a mój organizm nie był gotowy do porodu, także jakby miała wybór i wpływ na to to chętnie czekałabym do terminu

Mi w szpitalu lekarz mówił (szpital III stopnia referencyjnosci) że jeśli wyniki ktg, krwi i ciśnienie są okej to nie ma potrzeby wywoływać wcześniej 🙂 oczywiście mówię o sytuacji gdy ja nie miałam insuliny

Moja córeczka była malutka po urodzeniu, a mój organizm nie był gotowy do porodu, także jakby miała wybór i wpływ na to to chętnie czekałabym do terminu
Rozumiem 🙂 u nas insulina od początku diagnozy czyli od 16 tygodnia zaczynałam od 8 jednostek teraz biorę 27, jedna dziewczyna napisała mi że ona miała wywoływany w 38 tyg bo jej lekarz powiedział że cukrzyca wiąże się z nagłym obumarciem dziecka w później ciąży i się właśnie tak zastanawiam czy to nie jakieś stare zalecenia bo mój gino nic nie wspominał o tym 😬

jestem pod opieką diabetologa, dieta + glukometr
Mam problem z cukrami na czczo dlatego dostałam insulinę bo nie mogę tego wyregulować ale tylko z rana …

Generalnie to jak dziecko wagowo jest ok, ktg również oraz przepływy to wolałbym poczekać do tego 39/40 tyg i nie wywoływać porodu ale przy cukrzycy to rozwojowa historia

Rozumiem 🙂 u nas insulina od początku diagnozy czyli od 16 tygodnia zaczynałam od 8 jednostek teraz biorę 27, jedna dziewczyna napisała mi że ona miała wywoływany w 38 tyg bo jej lekarz powiedział że cukrzyca wiąże się z nagłym obumarciem dziecka w później ciąży i się właśnie tak zastanawiam czy to nie jakieś stare zalecenia bo mój gino nic nie wspominał o tym 😬
Moja Pani doktor prowadząca uprzedzała, że w szpitalu mogą być zalecania na wcześniejsze wywołanie
W szpitalu tylko moje ciśnienie zdecydowało, że wywołali 38+1 😊

O takim straszeniu zgonem dziecka przyznam, że nie słyszałam 🙈 straszne to w sumie
Ostatnie dni ciąży w stresie jakimś

A tak tylko wspomnę, że u nas na USG dzień przed porodem córka wychodziła ok 3100 a urodziła się 2780

jestem pod opieką diabetologa, dieta + glukometr
Mam problem z cukrami na czczo dlatego dostałam insulinę bo nie mogę tego wyregulować ale tylko z rana …

Generalnie to jak dziecko wagowo jest ok, ktg również oraz przepływy to wolałbym poczekać do tego 39/40 tyg i nie wywoływać porodu ale przy cukrzycy to rozwojowa historia

U nas podobnie cukry na czczo były nie do ogarnięcia bez insuliny 😬 no dokładnie, u nas od dziś ciaza donoszona wiec niech się dzieje 😂 ja też uważam że ten 39 tyg to by było najlepiej dzidzia posiedzi jeszcze 2 tygodnie a zawsze to mniejsze ryzyko jakieś niewydolności łożyska czy coś

Moja Pani doktor prowadząca uprzedzała, że w szpitalu mogą być zalecania na wcześniejsze wywołanie
W szpitalu tylko moje ciśnienie zdecydowało, że wywołali 38+1 😊

O takim straszeniu zgonem dziecka przyznam, że nie słyszałam 🙈 straszne to w sumie
Ostatnie dni ciąży w stresie jakimś

A tak tylko wspomnę, że u nas na USG dzień przed porodem córka wychodziła ok 3100 a urodziła się 2780

Ok dzięki ja jak na razie ciśnienie wszystko oki 👍 Noo jak to przeczytałam to takie oczy zrobiłam 🤦‍♀️ też właśnie czytałam że zakres błędu USG to aż 400 gram 😅

reklama
Mnie lekarz wytłumaczył tylko że cukrzyca powoduje że łożysko się starzeje szybciej, dziecko wagowo jest większe, ale nie gadal że może umrzeć porostu muszą monitować taką ciążę bardziej
Więc nie stresuj się

Do góry