Otoona
Fanka BB :)
Co do tych diabetologów i dietetyków ja na NFZ tez mam niezbyt miłych. Pani dietetyk to wręcz nie pozwalała mi o nic zapytać. A na mój spadek wagi ani słowa. Ostatnio byłam na wizycie u diabetologa i mówię, że wreszcie udało mi się przytyć kilogram byłam taka dumna z tego a ta mnie zgasiła tekstem, że dla niej to nie jest żaden przyrost ;(. Wkurzyłam się i poszłam prywatnie do dietetyczki. Babka za pieniądze ale miła w razie pytań mogę do niej pisać i tak dalej. Dzięki niej dowiedziałam się, że jem zbyt mało kalorii i była w szoku dlaczego nikt na to nie zwrócił uwagi. Ostatnio sama do mnie napisała, że czas zwiększyć kaloryczność posiłków bo już jestem w 2 trymestrze. Przynajmniej się interesuje a nie to co na NFZ. Co do tych cukrów ostatnio zapytałam diabetologa dlaczego tak jest, że jednego dnia cukry są super a drugiego do niczego. Wytłumaczyła mi to w ten sposób, że jeśli zrobimy jakieś odstępstwa od diety typu zjemy tak jak Ty pierogi czy loda to na drugi albo kolejny dzień cukry będą gorsze. Powiem Ci, że coś w tym jest. Wczoraj miałam dzień wolny od rygorystycznej diety, czasami tak robię. Zjadłam lody, galaretkę i batonika to wszystko w odstępach czasowych. Cukry były super w ciągu dnia ale dziś rano na czczo cukier już 89 a nie tak jak zawsze 81. Wiem, że nadal mieszczę się w normie ale już widzę, że dziś wyniki będą gorsze. Trudno nie dajmy się też zwariować. Szczególnie, że mamy cukrzycę od początku ciąży. PozdrawiamCzesc dziewczyny!
U mnie wczoraj dzień zaczął się super. cukier na czczo 83, po sniadaniu 112 (a zjadłam 2 kanapki i do tego śledź w śmietanie, jak przystało na kobietę w ciąży), później po obiadku 103 i po kolacji 132 (a zjadłam 5 pierogow ruskich + surowka z kiszonej kapusty), a po 2 h 112, wiec tendencja spadkowa. Wiem, ze może przegielam z tymi pierogami, ale chciałam przetestować taką bombe kaloryczna i zobaczyć te cukry. Poprzedniego dnia zjadlam kanapki na kolacje i tez miałam 136, wiec podobnie. A dziś od rana na czczo 97 :/ po sniadaniu, choć delikatniejszym, bez sledzia, 123.. już gorsze wyniki od samego początku. Dzis tez łapie mnie lekki katar i rano oczywiście mega mdlosci... może to tez ma wpływ na te cukry? szczeg na czczo? Ide jutro do diabetologa to się zapytam, choć przy pierwszym spotkaniu nie wydawal się zbyt mily... Pani, która mnie szkolila z diety i glukometru tez taka ostra. Na moje pytanie o ksylitol i stewie odparla, ze "chyba Pani tego nie potrzebuje"... Jasne, ze nie potrzebuje... Przez cala ciaze moje jesc kasze gryczana z kurczakiem i 9 miesięcy przezyje:/ gdzie tu zrozumienie dla zachcianek ciążowych? ehh Pozdrawiam i zycze niskich cukrow