reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny znowu mam zapytanie odnośnie tych cukrow na czczo. Wczoraj ostatni posiłek zjadłam ok 21:15 potem insulina 6j. No i poszłam spać. Zjadłam półtorej kromki chleba chrupkiego żytniego Wasa z szynka drobiowa, rzodjiew x2, ogórek kiszony, kawałek papryki żółtej. Cukry w nocy między 2 a 3 wynosiły 95. Ok 4.30 obudził mnie głód wiec zmirzylam cukier było 95 . Wypiłam wodę i poszłam spać. Jak wstałam o 6 to cukier juz był 99. Ale ketonow nie było (wiec nie tylko mleko mi tu pomaga ). Mam pytanie czy dobrze myślę że ten cukier skoczył mi z głodu i może powinnam jeść później ostatni posiłek? Czy to co innego?

reklama
Według mnie jest Ok. Na czczo miałam 50. Pewnie masz zaniżone bo wcześnie zjadłaś kolacje :) Powodzenia . Daj znać co się dowiedziałaś
Przepraszam, dług o mnie nie było, dziękuję za odpowiedź potwierdziły się Twoje słowa, odchylenie było małe najprawdopodobniej przez to że była wczesna kolacja . Pozdrawiam

Hej dziewczyny, jestem tu nowa i chciałabym zapytać o dawki insuliny i cukry na czczo. U mnie teraz 31tc. Jestem na insulinie od zeszłego czwartku, dostałam 4j. na noc i do wczoraj wszystko szło dobrze, cukier na czczo spadał, ale w czwartek zrobiło się już 92 i 93 dziś. Wstrzykuje ja o równej h - 22, potem zazwyczaj jem kanapkę i ok 22:30 max 23 idę spać. Wstaje zawsze o 7:30 i od razu mierze cukier. Myślicie, że ta przerwa trwa jednak za długo i powinnam przesunąć insuline np. na 22:30? W ciągu dnia cukry są ok max 125 po posiłku, ale zazwyczaj nie dochodzi do 110.
I druga sprawa, dziewczyny, które są na insulinie na noc - macie od początku stała dawkę czy wam ja zwiekszali?
Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

Dawke miałam zwiększana. Jeśli do tej pory tak jadlaś i było ok. to pewnie też będziesz musiała zwiększać. Ciązę kończyłam z 20 jednostkami.

reklama
Czesć :)
szukam pomocy ;/ byłam dziś na wizycie u diabetologa.
chyba jeszcze żaden lekarz mnie nie tak wkurzył.
oceniła mnie że jestem grubasem który d lodówki nie odchodzi.
obecnie jestem w 26 tygodniu ciąży.
schudłam 3 kg jak do tej pory. w ostatnim badaniu moczu ketony 15 .
rada diabetologa : mam jeść warzywa, rybę i mięso.
mimo ze kontroluje cukier od ponad tygodnia i mam w normie dietetyk jest zadowolony bo ciągle sie utrzymuje w normie.

Do góry