reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny słyszałyście coś o zmianie norm testu glukozy?

We wtorek byłam u gina i podobno towarzystwo diabetologiczne zmieniło normy testu glukozy i teraz po 2 godz do 150 jest norma (wcześniej do 140) a powyżej konsultacja. Ja mam 140,2.
Z racji tego, że w I ciąży miałam cukrzyce to mam iść na konsultacje diabetologiczną ale gin mi powiedział, że to tylko proforma i wynik mam w normie :tak: ciekawe..
W poniedziałek mam konsultacje to wszystkiego się dowiem :-)

reklama
Natkusia nic o tym nie slyszalam.

Znacie moze jakies metody na obnizenie cukru?
Czy ktoras z Was miala tak, ze pod koniec ciazy wychodzil wiekszy cukier niz normalnie?
Mam straszna zgage i czuje gniecenie w brzuchu. Jak tylko cos zjem to zaraz mi sie cofa. Odkad zaczely sie te moje problemy to mam wysoki cukier i zastanawiam sie czy to przez to, ze dziecko uciska? Na czczo mam 103 a po posilku ok 125-150. Martwie sie, bo to juz ostatnie tygodnie. Dzis koncze 36 a wizyte u diabetologa mam w srode. Na szczescie u gina jutro, wiec bede wiedziec czy mala duzo przybrala na wadze. Wczesniej rozwijala sie prawidlowo i oby tak bylo dalej. Moj gin mowil, ze problem pojawia sie wtedy, gdy wyniki sa ok 180. Ale martwi mnie cukier na czczo. Najlepsze jest to, ze mam ketony.

Wg mnie 36 tydzień to dla cukrzycy jeszcze nie koniec tylko czas kiedy cukry właśnie skacze do góry. Trochę niższe cukry są ale trochę później. Bliżej porodu.

O normach nowych nie słyszałam ale nawet gdyby było do 15to ja i tak bym się nie załapała;)

My po trzeciej dawce szczepionki 5w1. Asia waży już 7,5 kg.i od wczoraj daje jej marchewke:) dziewczyny jak przez 3-4 dni nic się nie będzie dziac to można kolejne warzywko wprowadzac?

Marysia jak po chrzcinach?

Witam "stare" i "nowe" dziewczyny. Ja mam taki problem, wyczułam coś (bolało) w jednej piersi, tzn w lewej od lewej strony koło pachy mam gózek, boli i jest twardy, pół dnia dziś nie karmiłam, bo nie było m,nie w domu, myślę, że to jakiś zator, jak mam się tego dziadostwa pozbyć? Dodam, że piersi mam miękkie, tylko ten gózek....:( :(

Słyszałam o nowych normach.

Iza_marta ja mam cukier wyższy jak mam wlasnie ketony. Jesz przed samym pójściem spać? Podobno czasami trzeba zjeść też koło 2-3 żeby było wszystko ok...

Gosia83pe to pewnie kanalik sie zatkal przez przerwę w karmieniu. Miałam tak często... Pomaga rozgrzanie tego miejsca bezpośrednio przed karmieniem a po przylozenie kapusty... Prysznicem też mozesz sobie polewac i delikatnie masowac w stronę sutka, powinno pomoc. Jakbyś nagle poczuła ból czy tak jakbyś sie przeziebila, weź nurofen, bo idzie zapalenie

Ostatnia edycja:
A ja nie wiem, czy z tymi normami, to dobrze robią. Ja miałam po obciążeniu 142, a po tygodniu robili mi drugie i było już 152. No a cukrzycę miałam bez wątpienia.

Iza, ja miałam. Im bliżej porodu (urodziłam 35/36 tc), tym wyższe cukry były. Położne i lekarze tłumaczyli, że mi wyższa ciąża, tym wyższe cukry. Insulina nic nie pomagała, szalały jak nie wiem. 3 dni przed porodem-jak się później okazało- cukry miałam niskie. Jadłam co chciałam (a caly czas byłam mega głodna), a cukry były piękne. To był znak ;)

reklama
Do góry