reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja nie mieszkam w PL wiec raczej nic za darmo nie dostanę 😁 w środę mam wizytę ale Glukoza na czczo 102 nie napawa optymizmem 😔 chciałabym już coś zacząć działać i myslalam właśnie o glukometrze
Może Cię zaskoczą ;) Poza tym patrz w takim razie na dostępność pasków. Ja (i wiele dziewczyn) mam ten darmowy z firmy Accu-Chek. Z tego co rozumiem, to jest firma międzynarodowa. A ten darmowy glukometr to chyba nie była refundacja NFZ tylko gratis od firmy produkującej dystrybuowany w aptece (jak dadzą Ci ten glukometr gratis to będziesz chętna kupować paski). Dziewczyny tu pisały, że niektórzy producenci wysyłają glukometr gratis na adres domowy gdy się im napisze, że się ma cukrzycę ciążowa i się szuka glukometru. Natomiast ja bym się na Twoim miejscu wstrzymała do środy

reklama
Ja dostałam od swojej ginekolog Contour Plus One, ale nie wiem, czy Ci drania polecać, bo zawyża wyniki pomiędzy krwią żylną a włośniczkową o dobre 10-12 jednostek (czyli np przy Twojej 102 na czczo ta łajza by Ci pokazała z palca jakieś 112, a to już prosta droga do skoku ciśnienia i nerwów), więc absolutnie nie należy go traktować diagnostycznie, raczej jako śledzenie trendu z własną glikemią. Ale z dobrych stron to jest mały i poręczny, prosty w obsłudze plus ma aplikację na telefon, więc nie trzeba spisywać wyników ręcznie, bo wszystko się ładnie synchronizuje.
Accu-Chek instant też mi zawyża ok. 10 jednostek przy niskich cukrach a nawet ok. 40 przy wysokich.

Accu-Chek instant też mi zawyża ok. 10 jednostek przy niskich cukrach a nawet ok. 40 przy wysokich.
To w takim razie jeszcze większy łajdak! 10, czy nawet 40 jednostek to jest nic dla zwykłego cukrzyka, ale dla nas, to naprawdę czasem robi dużą różnicę w tym jak przebiega całe leczenie i decyzje żywieniowe. Wkurzają mnie te niedokładności pomiarowe wpisane w samo jądro tych urządzeń. Ale każdy producent zastrzeże sobie, że te 10-15% odchylenia jest, więc de facto nawet nie można powiedzieć, że glukometr działa źle

Może Cię zaskoczą ;) Poza tym patrz w takim razie na dostępność pasków. Ja (i wiele dziewczyn) mam ten darmowy z firmy Accu-Chek. Z tego co rozumiem, to jest firma międzynarodowa. A ten darmowy glukometr to chyba nie była refundacja NFZ tylko gratis od firmy produkującej dystrybuowany w aptece (jak dadzą Ci ten glukometr gratis to będziesz chętna kupować paski). Dziewczyny tu pisały, że niektórzy producenci wysyłają glukometr gratis na adres domowy gdy się im napisze, że się ma cukrzycę ciążowa i się szuka glukometru. Natomiast ja bym się na Twoim miejscu wstrzymała do środy
No dobra, poczekam w sumie do środy chociaz nie wierzę że coś dostanę 😁 chyba że większą dawkę metforminy 😁

No dobra, poczekam w sumie do środy chociaz nie wierzę że coś dostanę 😁 chyba że większą dawkę metforminy 😁
U Was prowadzą ciążę na mecie?

Edit: bo to jest tak, że z palca wynik może być wyższy niż z żyły to ma jakiś związek z krążeniem i wielkością naczyń. Ale ja 2x z jednego ukłucia miałam mierzony w labie glukometrem labu i swoim. Rozbieżności były duże.

Ostatnia edycja:
U Was prowadzą ciążę na mecie?
Raczej tak ale dużo zależy od lekarza. Moja endo niby mówiła że mam odstawić przy pozytywnym teście ale nie odstawiłam i moja gin nie ma nic przeciwko wręcz liczy teraz na podniesienie dawki ale zostawia to mojej endo. Zobaczymy ale przy takich cukrach raczej chyba nie każe mi odstawić 🤞

Ja dostałam od swojej ginekolog Contour Plus One, ale nie wiem, czy Ci drania polecać, bo zawyża wyniki pomiędzy krwią żylną a włośniczkową o dobre 10-12 jednostek (czyli np przy Twojej 102 na czczo ta łajza by Ci pokazała z palca jakieś 112, a to już prosta droga do skoku ciśnienia i nerwów), więc absolutnie nie należy go traktować diagnostycznie, raczej jako śledzenie trendu z własną glikemią. Ale z dobrych stron to jest mały i poręczny, prosty w obsłudze plus ma aplikację na telefon, więc nie trzeba spisywać wyników ręcznie, bo wszystko się ładnie synchronizuje.
Ja mam Contour Plus (ale bez One) - i przynajmniej mojego modelu się nie kalibruje, bo kalibrowane są paski. I powiem Ci, że dużo od tych pasków zależy. Z jednego opakowania jest ok, a z innego już pokazuje kilka jednostek więcej. Ostatnio (bo ja już dawno po ciążach) stwierdziłam, że sobie pomierzę rano. I codziennie rano wychodziło mi 115. Tak trochę dużo - patrzę na termin ważności - a tam pół roku po... Kupiłam nowe i wyniki już wychodziły całkiem sensowne (choć i tak za wysokie wg mnie i mam zamiar udać się do lekarza z tym - pomiędzy 95 a 110).

No wiec mialam dzis konsultacje z e do. Metformine mam spróbować podnieść do 1 rano i 1 wieczorem 850 każda.
Dostalam skierowanie na test o'sullivana (to taka lżejsza wersja krzywej cukrowej ale podobno nie muszę być na czczo i pije się raz i bada się cukry zaraz przed i po godzinie. Mam zrobić razem z badaniami od gina (które pewnie dostanę za tydzień bo będzie 7+1 na wizycie)
Dodatkowo dieta ale jak to zobaczyłam tak na szybko to się za głowę złapałam. Nie wiem czy dzieta cukrzycowa różni się od tej dla IO ale w tej która ona mi wysłała występuje non stop bialy chleb 😱😱😱muszę poczytać bo chyba jednak jesteś totalnie zielona w tym temacie.
Ogólnie powiedziała że ten test o'sullivana robi się w 24tyg ale mam zrobić już w 1 trymestrze bo istnieje ryzyko cukrzycy ciążowej.

Narazie dieta i meta a potem zobaczymy czy trzeba będzie insuline wprowadzić czy nie.
Powiedziała że narazie nie ma potrzeby badać cukrów z palca wiec nie wiem czy kupować ten glukometr w końcu czy nie.
To nie jest jakiś duży wydatek ale chyba musiałabym się zagłębić bo napewno są jakieś zasady mierzenia itp

@Bibi89 Ten test to wygląda jak wcześniejsze obciążenie glukozą 50g i sprawdzeniem po 1h. Ogólnie - i tak jeśli po pierwszym pobraniu masz wynik za wysoki, to nie powinni i tego testu robić. Ja miałam robiony jeszcze w pierwszej ciąży - gdzie najpierw kierowali na obciążenie 50g, a jak wyszło źle to dopiero na krzywą 3 punktową. Ja mimo wszystko bym to badanie wykonała na czczo. Zresztą lab przed podaniem glukozy powinien przynajmniej glukometrem sprawdzić czy mogą Ci ją podać.

reklama
@Bibi89 Ten test to wygląda jak wcześniejsze obciążenie glukozą 50g i sprawdzeniem po 1h. Ogólnie - i tak jeśli po pierwszym pobraniu masz wynik za wysoki, to nie powinni i tego testu robić. Ja miałam robiony jeszcze w pierwszej ciąży - gdzie najpierw kierowali na obciążenie 50g, a jak wyszło źle to dopiero na krzywą 3 punktową. Ja mimo wszystko bym to badanie wykonała na czczo. Zresztą lab przed podaniem glukozy powinien przynajmniej glukometrem sprawdzić czy mogą Ci ją podać.
Tak napewno będę na czczo bo mam jeszcze inne badania do zrobienia a chce zrobić wszystko za jednym razem.
Taka tutaj jest procedurą wiec nic nie zrobię 🤷🏽‍♀️ wolałabym od razu krzywą no ale 🤷🏽‍♀️

Do góry