reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Insulinę by zbic poranne cukry brałam od jakiegoś 14tc, mimo diety cukry skakały. Zaczęłam od 2 j i skończyłam na 8j w 39tc. Szybko na nią zareagowałam i mało jak widać potrzebowałam. Na te 8 jednostek wskoczylam jakoś ok 35-36 tc. Córka urodziła się zdrowa, problemów z łozyskiem nie miałam. Po porodzie z cukrem ok. Co prawda nadczczo zawsze mam wyzszy, ale mieszczę się w granicach normy. Taki mam od kilkudziesięciu lat, więc można by rzec że wszystko ok. Pierwszą ciąże miałam bez cukrzycy ciążowej, dopiero w 2 się uaktywniła. Obecnie jestem 16 mies po porodzie, badania mam dobre.

reklama
Dziewczyny jak to jest z tym mierzeniem cukru glukometrem, mierze na czczo wynik wychodzi 89, w tym samym czasie z innego palca 110. Wiem, że wyniki mogą trochę się różnić, ale aż tak? Glukometr nowy, Abra Smart, dostałam od diabetolog. Nie wiem co o tym myśleć bo w tej sytuacji prowadzenie tego dziennika samokontroli jest dla mnie bezsensu, wychodzi na to że jak zmierzę z każdego palca to w końcu znajdę wynik w normie [emoji1745]

Osobiście miałam glukometr contour. Pomiary miałam zawsze zbliżone. Pomiaru dokonywałam po wcześniejszym umyciu rąk, najczęściej ze środkowego i serdecznego palca.

Dziewczyny jak to jest z tym mierzeniem cukru glukometrem, mierze na czczo wynik wychodzi 89, w tym samym czasie z innego palca 110. Wiem, że wyniki mogą trochę się różnić, ale aż tak? Glukometr nowy, Abra Smart, dostałam od diabetolog. Nie wiem co o tym myśleć bo w tej sytuacji prowadzenie tego dziennika samokontroli jest dla mnie bezsensu, wychodzi na to że jak zmierzę z każdego palca to w końcu znajdę wynik w normie [emoji1745]
A kropelka krwi pojawia się sama czy musisz masować palec? Ja mam właśnie ten problem, że ciężko uzyskać u mnie wystarczającą kroplę krwi. Myje ręce bardzo ciepłą wodą przed badaniem żeby rozrzedzić krew ale niewiele to daje. Jak masuje palec to krew miesza się z płynem który jest pod skórą (nie wiem jak to się fachowo nazywa 🤦‍♀️) i wynik wychodzi zaniżony. Może dlatego Twoje wyniki się różnią 🤔🤷‍♀️

Insulinę by zbic poranne cukry brałam od jakiegoś 14tc, mimo diety cukry skakały. Zaczęłam od 2 j i skończyłam na 8j w 39tc. Szybko na nią zareagowałam i mało jak widać potrzebowałam. Na te 8 jednostek wskoczylam jakoś ok 35-36 tc. Córka urodziła się zdrowa, problemów z łozyskiem nie miałam. Po porodzie z cukrem ok. Co prawda nadczczo zawsze mam wyzszy, ale mieszczę się w granicach normy. Taki mam od kilkudziesięciu lat, więc można by rzec że wszystko ok. Pierwszą ciąże miałam bez cukrzycy ciążowej, dopiero w 2 się uaktywniła. Obecnie jestem 16 mies po porodzie, badania mam dobre.
Mogę zapytać jak wyglądała u Pani glukoza na czczo, że diabetolog rozpoczął od 2j insuliny? :)

Jeszcze dopytam - jak wygląda poród z cukrzycą ciążową? Zawsze jest wcześniej indukcja?
Dla mnie termin porodu to ogromny stres, ponieważ Pierworodną ze mnie wyjęli (cc) w 41t5d, po tygodniu wywoływania sn wszelkimi możliwymi sposobami.

Mogę zapytać jak wyglądała u Pani glukoza na czczo, że diabetolog rozpoczął od 2j insuliny? :)
Miałam przedzialy, o ile dobrze pamiętam max 105 Tak najczęściej 90-105. Choć bywały o dni gdzie cukier był niższy, jednak były przekroczenia i insulina pomogła. Po posiłkach było ok, parokrotnie gdzieś przekroczenie się trafiło.

Jeszcze dopytam - jak wygląda poród z cukrzycą ciążową? Zawsze jest wcześniej indukcja?
Dla mnie termin porodu to ogromny stres, ponieważ Pierworodną ze mnie wyjęli (cc) w 41t5d, po tygodniu wywoływania sn wszelkimi możliwymi sposobami.
Miałam cc, ze wzgl. na ułożenie miednicowe. Po zabiegu kontrolowano cukry. Ginekolog zalecił, chyba 3 razy na dobę pobranie krwii, a ja sama dodatkowo mierzyłam glukometrem. Miałam spadek i podawano mi glukoze. U córki także po porodzie kontrolowano cukier, wszystko było ok.
Mój ginekolog mówił, że jeśli wszystko ok to nie będzie indukcji, ale córka nie obróciła się i w 39 tc miałam cc. Już tyle czasu minęło, że nie pamiętam czy w dniu zabiegu robiłam rano zastrzyk 🤔 Chyba nie miałam robić, bo nie przypominam sobie bym pen brała do szpitala.

Witam was mam cukrzycę ciążową lecz jestem tylko na diecie i mam sprawdzać cukier ma czczo, 1h po każdym posiłku indywidualne dodatkowo o 22 kromkę chleba zjeść bym rano miała dobre wyniki. Lecz jednego nie rozumiem mam dzienni dam kontroli tam gdzie mam wpisywać pomiary z glukometru i w ostatniej rubryce pisze "glikemia w nocy" i z tąd moje pytanie w nocy ? Czyli o 22 czy o 2 w nocy w dzienniczku pisze przy docelowych wynikach jakie powinnam mieć że w nocy między godziną 2 a 4 powinno być 70-90 mg czyli ta ostatnia rubryka właśnie jest do wpisania o tej godzinie 2?

reklama
Mój diabetolog kazał mi parokrotnie wyrywkowo zmierzyć w nocy cukier. Jednak było to chyba po wprowadzeniu insuliny by zobaczyć czy nie ma nagłych, za dużych spadków. Są one bardzo niebezpieczne. Przed wprowadzeniem insuliny z raz czy dwa jak się obudziłam sama z siebie to z ciekawości zmierzyłam a po insulinie zawsze po zwiększeniu dawki przez pierwsze 3 dni mierzyłam ok godz. 3

Do góry