reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Jestem po pierwszych pomiarach i jestem w szoku-na czczo 104 a po sniadaniu 148.Od dwóch tygodni podejrzenie cukrzycy i starałam sie zmienić na tyle diete aby było dobrze,a tu taka porazka.Od wczoraj dopiero mam glukometr i dlatego dopiero dzis zaczęłam mierzyc.Czytałam sporo o tych wytycznych wszystkich i zdawało misię że teraz dobrze sie odzywiam a tu zonk.Wizyta u diabetologa za tydzien ,może uda mi się ogarnąć w tym czasie ,żeby były lepsze.
Zgadnij kto dzięki za wskazówki.Czekasz na wizytę?

Dorota37 Ja wizyte mam dopiero 16.11 i to bedzie ostatnia moja wizyta, teraz czekam na wizyte u gina bedzie w srode i moze cos powie o terminie cc.

104 na czczo to duzo, co jadlas na ostatni posilek i o ktorej? Czasem podbija cukier na czczo jak jest byt dluga porzerwa w jedzeniu, nie moze byc dluzsza niz 8h, do tego dokladne umycie rak musza byc calkiem suche i nie wyciskac kropelki krwii, co jadlas na sniadanie? Ja nie moge zjesc wiecej niz 1 kromke chleba i to dla diabetykow, a wieczorem to juz wcale chleba nie moge bo skacze mi na 130 po kromce chleba a warzyw surowych nie moge jesc, wiec kombinuje z makaronem. Jak nie mozesz jesc wiecej niz 1 kromke to jedz co 1-1,5h, na poczatku bedziesz odczuwac glod nim sie organizm przyzwyczai

Myślę,że za duzo zjadłam właśnie wieczorem,pół makrelki weedzonej i kromke chlebka żytniego.Wędzonego chyba tez nie powinno sie.Zjadłam ok 21:30 ,a śniadanie o 9 rano to tez zadługo wg twoich inf.N a sniadanie zjadłam 2 kromki chlebka zytniego słonecznikowego z pasztetem drobiowym (firmowy sie nazywa),pół pomidorka większego i sałata.Herbatka,kubek ok 400 mml z łyżeczka cukru-wiem grzeszę .Chciałam sprawdzic jak to wpływa i widze że zle ,musze się poprawic.Krew rzeczywiście wycisnęłam ,bo nie chciała isc.Najgorzej znoszę brak owoców,to jedyne co mi pomagało na mdłości ,które jeszcze odczuwam.
Pytałam o wizyte ,bo pisałas że boisz się ,że znowu Ci cos wyskoczy .To na końcówce już?

U mnie juz 34tc4d. Co miesiac cos wyskakuje wiec az sie boje co tym razem bedzie :/
Pasztet jest tlusty mogl podbic cukier dodatkowo po tlustym ten cukier dluzej sie utrzymuje na wysokim poziomie, na poczatek chuda wedlinka, zmien chleb albo sprobuj z 1 kromka rano. Ja na pierwsze sniadanie jem 1 kromke chlebka zytnieniego tej tekturki z wedlina bo inaczej skacze :/ dzisiaj tez przegielam i mialam 130 :( zjadlam banana zobaczymy co bedzie, sprzatam jednoczesnie wiec moze nie bedzie zle ;)Nie odwarzylam sie na makrele w pozniejszej ciazym bo pierwszym symptomem ciazy byla juz sama chetka na nia i bardzo mi smakowala a nie lubie 8-)
Cukier calkowicie odrzuc lepiej kupic ksylitol wiadomo zdarza sie grzeszki, ja wcinalam gorzka czekolade teraz nawet tyle nie moge :( z owocow mozesz kwasniejsze jablko truskawki brzoskwinie cytrusy zwlaszcza grejfrut dobrze dziala na obnizenie cukru maliny, zakazane sa winogrona banany (wiem ale na watrobe moge inaczej nie moglabym juz nic)
Zjadz cos kolo 23 mi deietetyczka radzila kanapke z serem zoltym szkalnke mleka ale i tak mi ketony po tym wychodzily

U mnie juz 34tc4d. Co miesiac cos wyskakuje wiec az sie boje co tym razem bedzie :/
Pasztet jest tlusty mogl podbic cukier dodatkowo po tlustym ten cukier dluzej sie utrzymuje na wysokim poziomie, na poczatek chuda wedlinka, zmien chleb albo sprobuj z 1 kromka rano. Ja na pierwsze sniadanie jem 1 kromke chlebka zytnieniego tej tekturki z wedlina bo inaczej skacze :/ dzisiaj tez przegielam i mialam 130 :( zjadlam banana zobaczymy co bedzie, sprzatam jednoczesnie wiec moze nie bedzie zle ;)Nie odwarzylam sie na makrele w pozniejszej ciazym bo pierwszym symptomem ciazy byla juz sama chetka na nia i bardzo mi smakowala a nie lubie 8-)
Cukier calkowicie odrzuc lepiej kupic ksylitol wiadomo zdarza sie grzeszki, ja wcinalam gorzka czekolade teraz nawet tyle nie moge :( z owocow mozesz kwasniejsze jablko truskawki brzoskwinie cytrusy zwlaszcza grejfrut dobrze dziala na obnizenie cukru maliny, zakazane sa winogrona banany (wiem ale na watrobe moge inaczej nie moglabym juz nic)
Zjadz cos kolo 23 mi deietetyczka radzila kanapke z serem zoltym szkalnke mleka ale i tak mi ketony po tym wychodzily

Z owoców przerzuciłam sie tylko na jabłka własciwie,czasem zjem pół banana po córci jak nie doje.Ketony tez mi wyszły,chyba 50 jak dobrze pamiętam ,gdy leżałam w szpitalu.Teraz to nie wiem .Szpital ocenił,że nie mam cukrzycy tylko nietolerancje glukozy,a ginekolog wysłała do diabetyka ,bo nie zgadza sie z opinia szpitala.Wiem ,ze na razie musze sie tego wszystkiego nauczyc ,ale póki co nikt mi nie dał zadnych wytycznych.Do diabetyka jade do Łodzi,do poradni w szpitalu na ul.Barlickiego.Diabetolog tu na miejscu chciała mnie wysłac do szpitala do Centrum Matki Polki,ale ubłagałam ja i dała skierowanie do kolezanki ze szpitala,która zajmuje sie kobietami w ciąży.Mam nadzieję ze jakos dam rade,na razie jest to metoda prób i błędów.

Dasz rade ;) to tylko metoda prob i bledow, moja wizyta wygladala tak:tu ma pani glikometr i recepte na paski do ketonow, dala broszurki i kazala poczytac w necie...
Ja nasczescie nie mialam wiele problemow z cukrami na poczatku, teraz jest gorzej bo musze kombinowac tez z dieta watrobowa a one sie wykluczaja i pewnie przez to ze ciaza wyzej juz. Modle sie tylko zeby zaczely sie normowac kolo 36tc ;)
Jak sie skusisz na cos slodkiego to zmierz cukier po 1h i po2h bo to roznie bywa

reklama
Ja wciagnelam pucharek budyniu z ksylitolem nie wiem jak na to moja watroba ale mloda i ja jestesmy w siodmym niebie :D cukier wczoraj byl ok zobaczymy jak bedzie dzisiaj...
Moze byc wyzszy bo czekaja mnie odwiedziny tesciow :/ mieszkaja blok obok...a oowod wizyty obejrzec wozek....no przesada...

Do góry