To co ja jem niekoniecznie sprawdzi sie u ciebie. Mi np ziemniaki nie podnoszą, cytrusy mogę spokojnie jeść. Za to ryz kategorycznie odpada - brązowy, dziki nie ważne jaki. Mam po 3 lyxkach ugotowanego cukier 170. Za to po 2 kawalkach pizzy niecałe 100
reklama
katagorka20
Fanka BB :)
Jak mogę polecić mnie super działa tzn nie podwyższa cukru chleb pro body z buczka po nim cukier po pierwszym śniadaniu 85
u mnie to roznie, chleb jem teraz caly czas ten sam, z biedronki pelnoziarnisty, a raz mam cukier 110 a raz 90. Co do ziemniakow, to moge ale nie wiecej niz 6 takich malych kawalkow, tylko przy takiej ilosci mieszcze sie w normie i na szczescie bez znaczenia chyba czy do tego zjem smazonego kotleta czy jakis sos:-)
Ostatnia edycja:
marietta1981
Zaciekawiona BB
Ja też przerzuciłam się na chlebek ProBody z Putki. Po nim jedynie nie mam wysokiego cukru. Choć dziś pozwoliłam sobie na drugie śniadanie szklaneczkę kawki inki z mlekiem ale cukier w normie 116. Ciężka sprawa z tą naszą cukrzycą, niektóre zestawy jem codziennie i za każdym razem inny cukier.
katagorka20
No ciężka sprawa...ale u mnie widocznie pro body będzie najlepszy bo na czczo 82 po śniadaniu z 3 kanapek z wędliny i pomidorem 85 a po drugim śniadaniu musli z otreb z żurawina z bananem melonem i pamelo z jogurtem naturalnym cukier tylko 86. Ciekawe jak będzie dalej
kupujesz jakies gotowe musli czy po prostu zwykle platki owsiane i sama dodajesz rozne owoce? moze tez tego sprobuje, ja urozmaicam sobie jak narazie jogurt naturalnym samymi owocami, np mandarynka czy kiwi. moje skoki cukry chyba czasem powodowane sa nie tylko tym co jem, ale tez stresem, bo jak sie czyms zdenerwuje i zaraz zjem to duzo szybciej rosnie mi poziom cukru
katagorka20
Sama robie sobie musli. Zwykle otręby albo oswiane i dodatki sama komponuje.
Oj tak ja jak się stresuje tez cukier wyższy na granicach albo w normie ale wyższy
Oj tak ja jak się stresuje tez cukier wyższy na granicach albo w normie ale wyższy
lucalew
Platki kukurydziane nie sa wskazane. Najlepsze gorskie albo inne owsiane i do tego jakies owoce, orzechy no i jak Aylin pisala nie sa polecane na sniadanie.
Trzeba niestety eksperymentowac z jedzeniem co podnosi cukier a co jest ok.
Trzeba niestety eksperymentowac z jedzeniem co podnosi cukier a co jest ok.
moze w takim razie faktycznie przerzuce sie na owsiane... a czy jesli po rzeczach smazonych ( z tym ze nie w jakiejs ogromnej ilosci tluszczu, tylko delikatnie i to na oliwie), czy po jakims sosie z mieskiem, po prostu w ograniczonych ilosciach nie rosnie mi cukier, tzn pomiar po godzinie jest w porzadku to trzba z tego rezygnowac? bo wszelkie artykuly odradzaja rzeczy smazonych przy cukrzycy..
reklama
Ja jem czasem smażone. Nie popadajmy w paranoję. Jak nie podnosi to można,sobie czasem pozwolc. Aczkolwiek smażenie na oliwie nie jest zbyt dobre. Oliwa nie lubi wysokich temperatur. Lepiej nasz rodzimy olej rzepakowy