reklama
aniach
Mama-maj 94i wrzesień 08
anaklim- koniecznie napisz czy sie udalo
KarinaNieZie
Wrześniowe mamy'08
Artemida - ja juz upieklam pierniki ale z innego przepisu gdyz wczoraj nie mielismy dostepu do neta a wczesniej przepisu nie spisalam... i pierniki mi wyszly niebyt udane:-(
Ale mam kilka pytan mojej kolezanki, ktora chce zrobic Twoje pierniczki:
Powiedz mi ile to trzeba dodac tej sody mierzac lyzeczka? Ile minej wiecej czasu zagniatasz to ciasto i czy od razu mozna wypiekac czy powinno polezec. I ile mniej wiecej piernikow z tego wychodzi.
Ale mam kilka pytan mojej kolezanki, ktora chce zrobic Twoje pierniczki:
Powiedz mi ile to trzeba dodac tej sody mierzac lyzeczka? Ile minej wiecej czasu zagniatasz to ciasto i czy od razu mozna wypiekac czy powinno polezec. I ile mniej wiecej piernikow z tego wychodzi.
aniach
Mama-maj 94i wrzesień 08
anaklim- napisz jak sie udaly
Karina - ciasto po wyrobieniu można od razu "obrabiać". Wyrabiam go tak długo aż masa będzie jednolita - zazwyczaj trwa to 2 do 5 minut. Łatwo można sprawdzić czy ciasto jest dobrze wyrobione przecinając wyrobioną masę nożem, jeśli jednolita to ok. A ilość jest zależna od grubości pierniczków i wielkości foremek - ja zawsze robię z dwóch porcji (bo obdzielam całą rodzinę) i wychodzi ponad 200 szt.
A co do ilości sody to bij zabij nie przeliczałam tego bo póki co w domu nie mam sody żeby to przeliczyć a ja robiąc pierniczki korzystałam z wagi.
Aha - przy wałkowaniu mocno podsypujemy mąką...
A co do ilości sody to bij zabij nie przeliczałam tego bo póki co w domu nie mam sody żeby to przeliczyć a ja robiąc pierniczki korzystałam z wagi.
Aha - przy wałkowaniu mocno podsypujemy mąką...
Artemida...prosze przepis na golonke...ja bede ja robic w poniedzialek
Golonke opalasz z wloskow, przyprawiasz sola,pieprzem i czerwona papryka (mielona). czosnek kroisz w plasterki i obkladasz nim golonke. Wkladasz do lodowki na minimum 2 godziny. Po tym czasie zdejmujesz czosnek z golonki i delikatnie skraplasz olejem (oliwy do tego nie polecam). Wkladasz do piekarnika (200-220C) na 30 min. W miedzyczasie podgrzewasz piwo w garnku (musi byc go tyle zeby zakrylo golonke w wiekszosci-ja to na poczatek leje 2 piwa a pozniej jak sie okazuje ze malo to dolewam - wszystko zalezy od wielkosci golonki). Wyjmujesz golonke, wkladasz ja do garnka, przykrywasz i gotujesz 1,5 godziny. Co jakis czas sprawdzaj i jak piwa bedzie ubywalo to dolewaj (mozna dolewac wode - ja tak robie i nie umniejsza to smaku golonki). Jak minie te 1,5 godziny to wyjmujesz golonke i wkladasz na 15-20 minut do piekarnika zeby skorka zrobila sie chrupiaca.
Zycze smacznego! Moj maz mowi ze ta golonka jest swietna - a ja ci nie powiem bo na sam widok mi niedobrze i zastanawiam sie jak to mozna jesc brrrr
Golonke opalasz z wloskow, przyprawiasz sola,pieprzem i czerwona papryka (mielona). czosnek kroisz w plasterki i obkladasz nim golonke. Wkladasz do lodowki na minimum 2 godziny. Po tym czasie zdejmujesz czosnek z golonki i delikatnie skraplasz olejem (oliwy do tego nie polecam). Wkladasz do piekarnika (200-220C) na 30 min. W miedzyczasie podgrzewasz piwo w garnku (musi byc go tyle zeby zakrylo golonke w wiekszosci-ja to na poczatek leje 2 piwa a pozniej jak sie okazuje ze malo to dolewam - wszystko zalezy od wielkosci golonki). Wyjmujesz golonke, wkladasz ja do garnka, przykrywasz i gotujesz 1,5 godziny. Co jakis czas sprawdzaj i jak piwa bedzie ubywalo to dolewaj (mozna dolewac wode - ja tak robie i nie umniejsza to smaku golonki). Jak minie te 1,5 godziny to wyjmujesz golonke i wkladasz na 15-20 minut do piekarnika zeby skorka zrobila sie chrupiaca.
Zycze smacznego! Moj maz mowi ze ta golonka jest swietna - a ja ci nie powiem bo na sam widok mi niedobrze i zastanawiam sie jak to mozna jesc brrrr
reklama
Podziel się: