reklama
M
mamu$ia
Gość
Ostatnimi czasy mam ochote jeść rzeczy niejadalne takie jak farba do ścian, lakier do kaloryferów, lakier do paznokci, pasta do butów, benzyna itp. Powala mnie ich zapach Słyszałam, że to sie nazywa spaczony smak i trzeba o tym powiedzieć lekarzowi, bo prawdopodobnie brakuje w organizmie jakiejś witaminy. Chętnie bym to zrobiła, ale boje sie, że te zapachy nie będą mi sie już tak podobać, a to takie przyjemne wąchać paste do butów To śmieszne, ale uwielbiam te zapachy i chyba niestety będe to musiała wyjawić lekarzowi lepiej żeby o tym wiedział gdybym coś zjadła
ciasto bananowe:
3-4 dojrzale banany
1/3 szkl oliwy (luz rostopionego masla - ja robilam na oliwie)
1 szkl cukru
jedno rotrzepane jajko
lyzeczka wanilii
lyzeczka sody
szczypta soli
1,5 szkl maki
banany rozgniesc i wymieszac z tluszczem, cukrem, jajkiem, wanilia, soda i sola. Dodac make i znow wymieszac. piec ok 180stC ok 40min
prawda ze dzieciniada ;-) smacznego zycze
3-4 dojrzale banany
1/3 szkl oliwy (luz rostopionego masla - ja robilam na oliwie)
1 szkl cukru
jedno rotrzepane jajko
lyzeczka wanilii
lyzeczka sody
szczypta soli
1,5 szkl maki
banany rozgniesc i wymieszac z tluszczem, cukrem, jajkiem, wanilia, soda i sola. Dodac make i znow wymieszac. piec ok 180stC ok 40min
prawda ze dzieciniada ;-) smacznego zycze
Tiramisu:
Ja korzystałam z tego przepisu, tylko z paroma uwagami:
Klasyczne tiramisu krok po kroku - - Ciasta
- do kawy dodaję zapach migdałowy,
- nie wlewam pół szkalanki wina, bo za bardzo czuć alkohol i masa robi się rzadka.
- daję więcej mascarpone 75 dag do 1kg
- nie daję tyle cukru co w przepisie, bo wychodzi za sodkie
- zamiast wina najlepiej dodać amaretto
Smacznego
Ja korzystałam z tego przepisu, tylko z paroma uwagami:
Klasyczne tiramisu krok po kroku - - Ciasta
- do kawy dodaję zapach migdałowy,
- nie wlewam pół szkalanki wina, bo za bardzo czuć alkohol i masa robi się rzadka.
- daję więcej mascarpone 75 dag do 1kg
- nie daję tyle cukru co w przepisie, bo wychodzi za sodkie
- zamiast wina najlepiej dodać amaretto
Smacznego
Podaje przepis na faszerowana papryke :
taka porcyjka na 2 dni dla 2 osob;-)
Farsz:
0,5 kg miesa mielonego (wolowego)
kilka sredniej wielkosci papryk bialych
2 torebki ryzu jasminowego
2 jajka
2 zabki czosnku
natka pietruszki
swieza bazylia
przyprawy do smaku
sol
Sos:
2 srednie cebule
2 zabki czosnku
kilka lodyzek selera naciowego
przecier pomidorowy koncentrat
2 puszki pomidorow bez skorki w zalewie
przyprawy do smaku
olej slonecznikowy
kostka rosolowa
przyprawy do smaku
sol
1.Paprykom odcinamy koniuszki o strony ogonka, tak aby powstaly "kubeczki" i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy je dokladnie i zostawiamy do wyschniecia.
W misce mieszamy farsz:mieso, 2 cale jajka, ryz (nieugotowany),posiekana natke pietruszki i bazylie, przypramy na jednolita mase.Jezeli mieso jest bardzo chude mozemy dodac do farszu 1-2 lyzki stolowe oleju.
2.Na niewielkiej ilosci oleju slonecznikowego szklimy posiekana cebule,czosnek, posiekane drobno lodygi selera naciowego, kiedy zmiekna dodajemy przecier pomidorowy i kostke rosolowa , po chwili dodajemy pomidory z puszki. Jezeli sos jest zbyt gesty dodajemy wody wg uznania.Zostawiamy na tzw malym ogniu na ok 10 minut.
3.Wydrazone papryczki nadziewamy farszem, wkladamy do garnka tak aby sos pokryl je w calosci, dusimy na wolnym ogniu dopoki papryka nie zmieknie.
I gotowe:-)
Mozna uzyc papryki zielonej lub czerwonej wg uznania, trzeba tylko pamietac, ze ona dluzej "dochodzi" ;-)
Mozemy uzyc kostki rosolowej drobiowej ,jezeli ktos woli bardziej wyrazisty smak moze byc tez cieleca lub wolowa. Lub wywar z miesa.
Przyprawy- jak kto lubi, ja dodaje czerwonej papryki slodkiej i ostrej (zarowno do farszu jak i sosu) sol, oregano,i mieszanki typu sambar masala lub garam masala.
Ryz w farszu jest nieugotowany ,wiec pobierze wode z sosu mozna w trakcie gotowania dolac wody lub bulionu.
Mozna tez uzyc innych warzyw np baklazana, cukinii, kabaczka lub patisona.
W przypadku baklazana- po wydrazeniu go posypujemy wenwatrz sola i po kilkunastu minutach kiedy pusci sok osuszamy go papierem.
I to tyle... smacznego:-)
taka porcyjka na 2 dni dla 2 osob;-)
Farsz:
0,5 kg miesa mielonego (wolowego)
kilka sredniej wielkosci papryk bialych
2 torebki ryzu jasminowego
2 jajka
2 zabki czosnku
natka pietruszki
swieza bazylia
przyprawy do smaku
sol
Sos:
2 srednie cebule
2 zabki czosnku
kilka lodyzek selera naciowego
przecier pomidorowy koncentrat
2 puszki pomidorow bez skorki w zalewie
przyprawy do smaku
olej slonecznikowy
kostka rosolowa
przyprawy do smaku
sol
1.Paprykom odcinamy koniuszki o strony ogonka, tak aby powstaly "kubeczki" i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy je dokladnie i zostawiamy do wyschniecia.
W misce mieszamy farsz:mieso, 2 cale jajka, ryz (nieugotowany),posiekana natke pietruszki i bazylie, przypramy na jednolita mase.Jezeli mieso jest bardzo chude mozemy dodac do farszu 1-2 lyzki stolowe oleju.
2.Na niewielkiej ilosci oleju slonecznikowego szklimy posiekana cebule,czosnek, posiekane drobno lodygi selera naciowego, kiedy zmiekna dodajemy przecier pomidorowy i kostke rosolowa , po chwili dodajemy pomidory z puszki. Jezeli sos jest zbyt gesty dodajemy wody wg uznania.Zostawiamy na tzw malym ogniu na ok 10 minut.
3.Wydrazone papryczki nadziewamy farszem, wkladamy do garnka tak aby sos pokryl je w calosci, dusimy na wolnym ogniu dopoki papryka nie zmieknie.
I gotowe:-)
Mozna uzyc papryki zielonej lub czerwonej wg uznania, trzeba tylko pamietac, ze ona dluzej "dochodzi" ;-)
Mozemy uzyc kostki rosolowej drobiowej ,jezeli ktos woli bardziej wyrazisty smak moze byc tez cieleca lub wolowa. Lub wywar z miesa.
Przyprawy- jak kto lubi, ja dodaje czerwonej papryki slodkiej i ostrej (zarowno do farszu jak i sosu) sol, oregano,i mieszanki typu sambar masala lub garam masala.
Ryz w farszu jest nieugotowany ,wiec pobierze wode z sosu mozna w trakcie gotowania dolac wody lub bulionu.
Mozna tez uzyc innych warzyw np baklazana, cukinii, kabaczka lub patisona.
W przypadku baklazana- po wydrazeniu go posypujemy wenwatrz sola i po kilkunastu minutach kiedy pusci sok osuszamy go papierem.
I to tyle... smacznego:-)
Przepis na pierniczki które od kilku lat są tradycją świąteczną w mojej rodzinie
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawami do piernika. Ostudzony łączymy z mąką połączoną z sodą, jajkiem, masłem. Dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka wałkujemy na ok. 3 mm. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni. Przypalone pierniczki są gorzkawe, dlatego trzeba uważać żeby za bardzo się nie przypiekły. Miękną po 2 - 3 dniach.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dwa dni wcześniej tylko trzeba je wyciągnąć.
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawami do piernika. Ostudzony łączymy z mąką połączoną z sodą, jajkiem, masłem. Dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka wałkujemy na ok. 3 mm. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni. Przypalone pierniczki są gorzkawe, dlatego trzeba uważać żeby za bardzo się nie przypiekły. Miękną po 2 - 3 dniach.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dwa dni wcześniej tylko trzeba je wyciągnąć.
KarinaNieZie
Wrześniowe mamy'08
Artemida - wielkie dzieki!
reklama
aniach
Mama-maj 94i wrzesień 08
Artemida- dzieki za przepis. Jak bede miala czas to zrobie;-)
Podziel się: