reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cos pysznego zjadla(by)m.....

reklama
Artemida - ja juz upieklam pierniki ale z innego przepisu gdyz wczoraj nie mielismy dostepu do neta a wczesniej przepisu nie spisalam... i pierniki mi wyszly niebyt udane:-(
Ale mam kilka pytan mojej kolezanki, ktora chce zrobic Twoje pierniczki:
Powiedz mi ile to trzeba dodac tej sody mierzac lyzeczka? Ile minej wiecej czasu zagniatasz to ciasto i czy od razu mozna wypiekac czy powinno polezec. I ile mniej wiecej piernikow z tego wychodzi.
 
Karina - ciasto po wyrobieniu można od razu "obrabiać". Wyrabiam go tak długo aż masa będzie jednolita - zazwyczaj trwa to 2 do 5 minut. Łatwo można sprawdzić czy ciasto jest dobrze wyrobione przecinając wyrobioną masę nożem, jeśli jednolita to ok. A ilość jest zależna od grubości pierniczków i wielkości foremek - ja zawsze robię z dwóch porcji (bo obdzielam całą rodzinę) i wychodzi ponad 200 szt.
A co do ilości sody to bij zabij nie przeliczałam tego bo póki co w domu nie mam sody żeby to przeliczyć a ja robiąc pierniczki korzystałam z wagi.
Aha - przy wałkowaniu mocno podsypujemy mąką...
 
jeszcze jedno - Karina twoje pierniczki do 2 - 3 dni powinny zmięknąć tylko póki co nie dawaj ich do zamkniętego pojemnika

Anaklim - błagam - niech ci wyjdą te pierniczki bo mam schizę że wam dziadowski przepis zapodałam
 
Artemida...prosze przepis na golonke...ja bede ja robic w poniedzialek :D

Golonke opalasz z wloskow, przyprawiasz sola,pieprzem i czerwona papryka (mielona). czosnek kroisz w plasterki i obkladasz nim golonke. Wkladasz do lodowki na minimum 2 godziny. Po tym czasie zdejmujesz czosnek z golonki i delikatnie skraplasz olejem (oliwy do tego nie polecam). Wkladasz do piekarnika (200-220C) na 30 min. W miedzyczasie podgrzewasz piwo w garnku (musi byc go tyle zeby zakrylo golonke w wiekszosci-ja to na poczatek leje 2 piwa a pozniej jak sie okazuje ze malo to dolewam - wszystko zalezy od wielkosci golonki). Wyjmujesz golonke, wkladasz ja do garnka, przykrywasz i gotujesz 1,5 godziny. Co jakis czas sprawdzaj i jak piwa bedzie ubywalo to dolewaj (mozna dolewac wode - ja tak robie i nie umniejsza to smaku golonki). Jak minie te 1,5 godziny to wyjmujesz golonke i wkladasz na 15-20 minut do piekarnika zeby skorka zrobila sie chrupiaca.

Zycze smacznego! Moj maz mowi ze ta golonka jest swietna - a ja ci nie powiem bo na sam widok mi niedobrze i zastanawiam sie jak to mozna jesc brrrr ;)
 
reklama
Do góry