reklama
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Pati,
Ty to masz dziecko cudne, co dasz to nie dosć że zje to jeszcze wszystko OK. Ozłocic takie dziecko:-))))
KasiaBS-nie krakaj,nie krakaj-bo wczorak jakies krosty jej wyskoczyly......
Ale fakt nie ma co nazekac....
mama Marcinka
Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))
Patrycja ten pomysł z koktajlem bananowym super! Dzisiaj zrobiłam Marcinkowi, było smaczne i pożywne drugie śniadanko. Do tego dostał słodką bułeczkę własnego wypieku z masłem - pychota:-)
patrycja24berlin
No to milo ze smakowalo...:-)
Ja kupilam ten przyzad do miksowania jak jeszcze bylam w ciazy...No i jak robilam ten koktajl to byl drugi raz w uzyciu dopiero...Za pierwszym razem zrobilam maslo lososiowe...Bardzo pycha i latwizna na maxa...Wystarczy zwykle maslo i losos-zmiksowac na jednolita konsystencje i smarowac swierzuskie pieczywo...pycha...
A sprzeciar zamierzam teraz uzywac czesciej...jutro robie koktajl truskawkowy:-)
Mamo Marcinka czy podalabyc przepis na te buleczki?????
Ja kupilam ten przyzad do miksowania jak jeszcze bylam w ciazy...No i jak robilam ten koktajl to byl drugi raz w uzyciu dopiero...Za pierwszym razem zrobilam maslo lososiowe...Bardzo pycha i latwizna na maxa...Wystarczy zwykle maslo i losos-zmiksowac na jednolita konsystencje i smarowac swierzuskie pieczywo...pycha...
A sprzeciar zamierzam teraz uzywac czesciej...jutro robie koktajl truskawkowy:-)
Mamo Marcinka czy podalabyc przepis na te buleczki?????
mama Marcinka
Przepis na bułeczki według życzenia :-)
Proporcje na około 30 bułeczek
Jak robię je z myślą o Marcinku, to nie daję żadnego nadzienia, ale dla nas można dodać marmoladę albo nadzienie twarogowe, czy jakiekolwiek inne, byle na słodko. Można dodać też mniej cukru albo nawet wcale, wtedy będą to zwykłe bułeczki np. do wędliny.
Trochę dużo tego wychodzi, ale te bułeczki można zamrażać. Poza tym zawsze można sobie proporcje zmniejszyć i zarobić ciasto na mniejszą ilość:-)
Proporcje na około 30 bułeczek
- 100 g drożdży
- 2 szklanki letniej wody
- szklanka cukru
- kilogram mąki
- 12 łyżek oliwy
Jak robię je z myślą o Marcinku, to nie daję żadnego nadzienia, ale dla nas można dodać marmoladę albo nadzienie twarogowe, czy jakiekolwiek inne, byle na słodko. Można dodać też mniej cukru albo nawet wcale, wtedy będą to zwykłe bułeczki np. do wędliny.
Trochę dużo tego wychodzi, ale te bułeczki można zamrażać. Poza tym zawsze można sobie proporcje zmniejszyć i zarobić ciasto na mniejszą ilość:-)
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
a ja robie pyszne maslane bułeczki z kruszonka
2 zółtka
250 ml mleka
cukier waniliowy
100 g cukru
40 g drozdzy
to zmiksowac i lekko podgrzać do około 50 stopni
potem dodac makę 500g, 70 g masła miekkiego oraz pół łyzeczki soli i wyrobic ciasto zostawic aby wyrosło a potem formowac bułeczki posmarowac buiałkiem posypac kruszonka i wcinać szybko:-) póki nie znikna ze stołu
2 zółtka
250 ml mleka
cukier waniliowy
100 g cukru
40 g drozdzy
to zmiksowac i lekko podgrzać do około 50 stopni
potem dodac makę 500g, 70 g masła miekkiego oraz pół łyzeczki soli i wyrobic ciasto zostawic aby wyrosło a potem formowac bułeczki posmarowac buiałkiem posypac kruszonka i wcinać szybko:-) póki nie znikna ze stołu
patrycja24berlin
No to zrobie raz te raz te....tylko kupie drozdze w polsce bo tu w kostce nie widzialam....
a moje dziecię dzisiaj ładnie zjadło ugotowany obiadek przez amusię :-) alez się cieszę bo oznacza to że powoli przekonuje się do mojej kuchni ... zresztą te słoiczki to wychodza coraz drożej... dzisiaj ugotowałm mu ziemiaczek, marcheweczka, pietruszka kalafiorek i trochę mięska z piersi kurczaka.. a na deserek ugotowane jabłuszko ze śliweczką .. podobno smakowało :-) karmił tata a ja dostała do pracy sms o rezultacie
mama Marcinka
No Fusik, uznanie dziecka to najwyższa pochwała dla Twojego talentu kulinarnego :-)
reklama
marzena9
Fanka BB :)
no moj szkrab docenia tylko owoce mojej produkcji (ciapki owocowe). raz ugotowalam brokuly na parze, z maselkiem i indykiem i cos tam zjadla ale bez rewelacji a mnie zapach rzucal na kolana i sama bym to zezarla! a wczoraj kalafiorek z naszego talerza tez z maselkiem i bylo fuj... no trzeba wyprodukowac moze zupe jakas
Podziel się: