reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cos dla podniebienia-czyli menu naszych pociech

Sumka pieczywo - chaber, nie wiem co ja to lekkie wymyśliłam...
My kaszki różne próbowaliśmy ale właśnie wszystkie są z cukrem, czy któraś z was znalazła coś bez cukru?
U nas dzis znów był kiszony ogórek na tapecie - zajadał się na maksa :)

reklama
My mamy czyste kaszki tzn. bez cukru i zadnych dodatkow smakowych (ryzowa i owsiana) - obie ze sklepu ze zdrowa zywnoscia (organic food) - tyle ze firmy nie pokrywja sie z polskimi wiec na niewiele sie zda. Ostatnio jak bylismy w polskim sklepie to kupilam jedna Bobovity mleczno ryzowa z malinami i tez bylam zdziwoiona ze w niej jest cukier. W sumie teraz mieszam z ta bezsmakowa i daje po trochu.
Moze warto popatrzec w sklepie ze zdrowa zywnoscia albo moze kupic taki ryz blyskawiczny czy tez platki ryzowe blyskawiczne bo one chyba sa bez niczego tzn. bez dodatku cukru (cos mi sie takiego tlucze po glowie ze to mozna dostac w polskich sklepach).

Dziewczyny a jak gotujecie na zwyklym mleku kasze manne lub budyn to je slodzicie?

Pospał standardowo, czyli pierwsza pobódka po 3,5 godziny od zaśnięcia... Nic z tego nie rozumiem - taki głodomor czy co?

Kasiu niektóre dzieci potrzebują nocnego jedzonka. Marcinek już od dawna je kaszki, od tygodnia kaszę mannę, która jest bardzo sycąca, a budzi się w nocy dokładnie tak samo, jak był tylko na piersi... Moja bratowa miała tak z dwójką dzieci, że dopóki karmiła piersią, budziły się w nocy co 3 godziny:eek:
Jeśli chodzi o cukier... Wydaje mi się, że nie ma co przesadzać, skoro dodają go do kaszek, to znaczy że taka ilość nie może zaszkodzić dziecku. Ja słodzę i kaszkę mannę, i budyń, bo nasza lekarka powiedziała, że po pierwsze to poprawia smak potraw i dziecko chętniej je (tak samo kazała odrobinkę solić zupki, żółtko), a po drugie daje dziecku energię, która jest mu potrzebna przy tak intensywnym rozwoju.
Ja jeszcze do niedawna znałam wszystkie "właściwe" zasady żywienia niemowląt niemal na wyrywki, zawsze miałam gotową odpowiedź, jeśli jakaś babcia czy ciocia zaczynały swoje opowieści w stylu "jak ja wychowywałam swoje dzieci, to..." Też nie do pomyślenia był dla mnie cukier, gluten, zwykłe mleko itp. Niestety okazało się, że to "zdrowe" żywienie jest bardzo złe dla Marcinka - słabo przybierał na wadze, tracił apetyt, bardzo ulewał... Odkąd wg zalecenia pediatry podaję Marcinkowi mleko, pieczywo, wędliny, zwykłe zupy - problemy się skończyły, a on jest pogodnym, zdrowym, szczęśliwym dzieckiem. Także naprawdę nie ma co przesadzać z tymi ograniczeniami!

Dziewczyny poradzcie mi co ja mam robić???? Milka wogóle nie chce jeść!!! W wieku 5mies miała podejrzenie uczulenia na ryż. Jadła tylko mleko przez miesiąc i to tylko na śpiocha. Teraz chce jej wprowadzić zupki ale ona jak tylko widzi łyżkę to jest wrzask. Owoce jeszcze zjada ale niewiele. Jestem załamana. Jak mam ją przekonać do nowości??????

Klamka moja niunia też nie chce jeść no bo jest chora zupki od dwóch dni nie jadła ale wczoraj ponieważ bardzo chciała (na szczęście nic jej dziś nie jest) dostała kluseczki( kluski śląskie białe) z pieczenią :szok: takią mięciutką mięsko ze środka,jadła aż się trzęsła i to wstyd sie przyznać nie łyżeczką (bo odkąd podaje jej ibum łyżeczką ma na nią " uczulenie")tylko czystymi palcami urywałam jej po troszku i jadła i była taka zadowolona :-D nawet wydawało mi się że jej trochę choroba przeszła :tak: . Trzeba wszystkiego próbowac i nie słuchać wszystkich rad mama dobrze wie co jest dla dziecka najlepsze .

Kasiu niektóre dzieci potrzebują nocnego jedzonka. Marcinek już od dawna je kaszki, od tygodnia kaszę mannę, która jest bardzo sycąca, a budzi się w nocy dokładnie tak samo, jak był tylko na piersi... Moja bratowa miała tak z dwójką dzieci, że dopóki karmiła piersią, budziły się w nocy co 3 godziny:eek:

No to pieknie:baffled: To w takim razie zastanawiam się, czy dawać kaszkę, bo Miki ładnie przybiera...

Dobry pomysł z tymi kluseczkami jutro zrobię bo ugotowałam już zupkę małej .Klamka pomalutku próbuj po małej łyżeczce nic musowo.W końcu napewno coś jej zasmakuje.Trzymam kciuki.U NAS znowu hitem są PIĘTKI Z CHLEBA.Uwielbia je a biade jej wziąść bo ryk i to jaki.Najlepiej z świeżego taka twarda koi dziąsełka.:)

No to pieknie:baffled: To w takim razie zastanawiam się, czy dawać kaszkę, bo Miki ładnie przybiera...
Możesz dawać kaszkę, bo to zawsze coś innego niż mleczko, inna konsystencja (powoli Miki musi się uczyć jeść potrawy bardziej gęste i mniej papkowate), a poza tym mleczko mamy już nie wystarcza, potrzebne są witaminy, żelazo - a to wszystko jest w kaszkach dla dzieci.

reklama
Klamko Zośka też je bardzo mało w porównaniu do innych czerwcowych dzieciaczków . Nie załamuje się tym narazie bo wiem że nie potrafi jeszcze dobrze miętolić nowego jedzonka i nie wie że to posiłki tylko prwnie myśli że to jakaś zabawa . Nie denerwuj się tym i rób wszystko spokojnie żeby twój skarb nie czuł twojego niepokoju . Powodzenia Klamko !!!!!

Do góry