Dziewczyny ja chcę poruszyć temat który już kiedyś był nie wiem czy tu, czy gdzie indziej - mianowicie - ile jedzą wasze maluchy. W sumie wiem że to kwestia indywidualna ale pytam przez moją mamę - bo naczytała się jakiś norm ile to dziecko w tym wieku nie powinno i czego...a ja uważam że to bzdury są. Poza tym u nas ostatnio sa problemy z jedzeniem - trwa bardzo długo, zazwyczaj z marudzeniem, Karol je mniej i nie chce tego, co musi gryźć...więc wygląda to u nas mniej więcej tak :
ok 8 - śniadanie - miseczka gęstej kaszki/płatki na mleku/bułka na mleku - około 250 ml
ok 12 - drugie śniadanie - kawałek kanapki, pomidora,parówka cielęca/owoce/kakao/jajecznica - ten posiłek jest naprawdę niewielki - zazwyczaj coś podziobie ledwo, chyba że przecier owocowy lub budyń/kisiel czyli coś do łykania tylko - wtedy wcina cały bez problemu
ok 15.30 -obiad - talerz treściwej (czyli gęstej z mięsem i co parę dni żółtkiem) zupy - 250-300 ml/ ewentualnie drugie danie - ale to gorzej bo trzeba dużo rzuć i na pewno objętościowo zjada znacznie mniej (pół małego talerzyka?)
ok 18 - podwieczorek - najczęściej jest to tylko ok 200 ml przecierowego soku (od 100 do czasem nawet 300 ml ) , czasem odrobina jabłka lub banana, ewentualnie więcej - kisiel/budyń/deser jeżeli na obiad zjadł mało- ale to rzadkość
ok 20 - kolacja - zazwyczaj mleczna - podobnie jak śniadanie, tylko tu częściej kaszka plus owoce jeżeli na śniadanie jej nie było, jeżeli była to tu staram się urozmaicić - jakiś makaron lub ryż z owocami lub mlekiem - 250-300 ml
w ostatnich dniach porcje są trochę mniejsze - dużo marudzi, wygląda na to, że zęby mocno go męczą...
wszystko oczywiście je łyżeczką lub widelcem, pije najczęściej przez słomkę
z kubeczka czasem też ale mnie się za bardzo nie chce po tyms przątać
przez to, że nie może mleka i przetworów mamy trochę zawężony repertuar, ale chętnie je owoce i warzywa (potrafi sam wcinać pomidora, kalafiora, brokuła, groszek a nawet kawałek rzodkiewki czy cebulki i inne
)
mnie się wydaje to całkiem sporo ...no i jak wiemy wygląda też nieźle - waży około 12 kg (myślę że 12 z hakiem) przy wzroście 85 cm...jestem ciekawa jak to u was - muszę mamę przekonać, że nie ma racji, żeby mi dziecka nie utuczyła