A ja mam kilka ciekawych propozycji, które można dodać do menu rocznego dziecka. Być może część z Was dostała "Poradnik żywienia większego dziecka", te przepisy są właśnie stamtąd.
Placki z jabłkami
2 kwaśne jabłka, 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki pszennej, 300 ml wody i 10 miarek mleka modyfikowanego, 2 łyżki oleju, 4 łyżeczki cukru, ew. sól do smaku
Mleko przygotować wg opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone w plasterki jabłka. Smażyć placki bez tłuszczu na teflonowej patelni, starając się, aby w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Podawać posypane cukrem pudrem.
Babeczki z jabłkami
2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 210 ml wody i 7 miarek mleka modyfikowanego, jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 szklanki roztopionego masła, jabłko (2 małe lub 1 duże) albo 2 kubeczki musu owocowego z jabłek i bananów, cukier puder
Rozrobić mleko wg przepisu, dodać jajko i wymieszać. Jabłka umyć, obrać i posiekać. W dużym naczyniu wymieszać mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i roztopione, ciepłe masło. Ciasto wymieszać energicznymi ruchami tak, aby pozostało grudkowate. Dodać jabłka lub mus i wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wypełnić masą do połowy. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Mini omlet z owocami
jajo, łyżka masła, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżeczka mleka, deserek lub mus owocowy
Oddzielić białko od żółtka. Dokładnie wymieszać żółtko z mlekiem i mąką. Ubić białko na pianę i dodać do masy z żółtkiem. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość smażyć pod przykryciem na maśle. Gotowy omlet podawać z musem lub deserkiem.
Naleśniki z nadzieniem owocowym
100 gram mąki pszennej, jajko, 225 ml wody i 7 1/2 miarki mleka modyfikowanego, ew. sól do smaku, olej do smażenia
nadzienie: deser lub mus owocowy, cukier puder
Mleko przygotować wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wbić jajko, dodać mleko, sól, wymieszać trzepaczką, wsypywać przesianą mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie jednolite. Rozprowadzić ciasto wodą, wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, nasmarować tłuszczem, wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron obracając łopatką, gdy brzegi naleśnika odchodzą od brzegów patelni. Po usmażeniu podawać z deserkiem, posypane cukrem pudrem.
Wersja ze szpinakiem - 1/2 kg szpinaku umyć, zagotować, odcisnąć i drobno posiekać. Dodać masło i bułkę tartą. Wymieszać, nadziać naleśniki, podsmażyć.
Zupa rybna
10 dag fileta z ryby morskiej, 200 ml wody, marchew, pietruszka, seler, por, 2-3 łyżeczki mleka modyfikowanego, natka pietruszki
Rybę umyć i włożyć do wrzącej wody. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć po 30 minutach i starannie oczyścić z ości. Wywar odcedzić. Oczyszczoną rybę włożyć do wywaru. Dodać starannie obrane i pokrojone warzywa. Gotować jeszcze 30 minut. Wystudzić i zmiksować lub rozgnieść widelcem jarzyny i rybę. Gotować 10 minut. W małej ilości ciepłej wody rozprowadzić mleko, wlać do zupy. Przed podaniem posypać pietruszką.
Pulpety mięsne
10 dkg mięsa, pietruszka, marchewka, seler, por - po kawałeczku, jajko, mleko modyfikowane i ok. 1 łyżki kleiku ryżowego, 1/2 łyżeczki masła, natka pietruszki lub koperek, 1 bułka
Bułkę namoczyć, zemleć w maszynce razem z mięsem. Do masy dodać jajko, masło i drobno posiekaną zieleninę. Można dodać odrobinę mleka w proszku - masa będzie się lepiej sklejać. Z warzyw ugotować wywar. Z mięsa formować kuleczki i wrzucać do gotującego się wywaru. Na małym ogniu gotować 10 minut.