reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

reklama
dzien dobry
ale mamy paskudna pogode....
my wyjezdzamy na weekend, a tak to dopiero jedziemy we wrzesniu z mala do mojej mamy. poki coczekamy na dowod osobisty oliwi:)

U mnie tez brzydka pogoda, ale weekend ma byc podobno ładny...:tak:

Hmmm o co chodzi z tymi dowodami osobistymi na dzieci? Twoja córcia ma 4 lata, czy chodzi o wyjazd za granice? Ja za rok lub dwa chciałaby wyjechać gdzieś z synkami na wakacje do Europy, czy taki dowód musi być???Bo paszport do krajow Unii chyba nie jest potrzebny? W ogóle to dopiero czeka mnie "sielanka" z mężem jesli chodzi o te sprawy:/, już to widzę jak na wszystko sie zgadza:no:....

Ostatnia edycja:
na wyjazdy do uni wystarczy dowod, ale niestety nawet do niego potrzebna jest zgoda obojga rodzicow.
ja mam ulatwiona sytuacje bo ojciec malej ma odebrane prawa rodzicielskie.
planujemy wyjazd do niemiec na jakies 2 tygodnie, oliwia juz nie moze sie doczekac.

tez uwazam, ze umiejetnosc zmiany pieluszki to troszke za malo by sie facet nadawal do zwiazku ;-).
moj ex np. od poczatku zostal nauczony zmiany pieluszki u Filipka i umial swietnie to robic. umial tez go przebrac, nakarmic i wykapac.
kiedys tez umial dawac na niego pieniadze i interesowac sie czy jeszzce czegos nie potrzebuje. umial z nim wyjsc na spacer z wozkiem.
tylko, ze jakos mu wszytskie te umiejetnosci jak reka odjal minely odkad sie upewnil, ze nie pozwole mu do siebie wrocic (ktorej to decyzji gratuluje sobie do dzis :-))
nagle do zmiany pieluchy ja bylam lepsza, mimo, ze niby przychodzil do syna i mial sie nim zajac.
spacer to bylo niemal jak wystawienie wozka za drzwi i powrot. albo i wcale, bo przeciez lazenie z wozkiem jest nudne.
i jakos zawsze przed kapiela musial wyjsc, bo tak mu sie spieszylo.
od roku tez nie daje na Filipa pieniedzy. i ma w nosie czy mu cos brakuje czy nie.

ale synem sie niby interesuje. nie ma tak milo zeby chociaz zniknal z mojego zycia. o nie! na wyrobienie paszportu nie wyraza zgody.
ogolnie to spija smietanke z posiadania syna. chetnie go do siebie zabiera jak ma tylko czas. i kupuje mu cala mase klockow lego, ktore oczywiscie trzyma dla niego u siebie. ale inne jego porzeby ma gdzies i wszytsko zwala na mnie.
wiec naprawde - umiejetnosc to jeszcze nic. trzeba jeszcze chciec te umiejetnosci wykorzystywac. i potrzeba odpowiedzialnosci za swoje zycie i za dziecko.

bardzo cierpialam jak mnie zostawil sama w ciazy. kiedy sie pojawil zaraz po urodzeniu Fifka i chcial do mnie wrocic nie bylomi latwo mowic NIE. ale dzis moe sie jedynie cieszyc, ze mnie olal. bez niego dopiero moglam zobaczyc jak fajne moze byc zycie. a w nowym zwiazku moglam zobaczyc jak prawdziwy mezczyzna okazuje szacunek kobiecie i jak potrafi troszczyc sie o dziecko- mimo, ze nie jest jego biologicznym :tak:.

U mnie tez brzydka pogoda, ale weekend ma byc podobno ładny...:tak:

Hmmm o co chodzi z tymi dowodami osobistymi na dzieci? Twoja córcia ma 4 lata, czy chodzi o wyjazd za granice? Ja za rok lub dwa chciałaby wyjechać gdzieś z synkami na wakacje do Europy, czy taki dowód musi być???Bo paszport do krajow Unii chyba nie jest potrzebny? W ogóle to dopiero czeka mnie "sielanka" z mężem jesli chodzi o te sprawy:/, już to widzę jak na wszystko sie zgadza:no:....
ewela dziecko aby wyjechac zagranice musi miec albo paszport albo dowod,bo musisz okazac jakis dokument,ze to jest twoje dziecko
a gdzie bylas nad morzem???

a ja niestety urzedowych spraw przed praca nie zalatwie,bo chodzie na 7,a urzedu zazwyczaj od 7 lub 8 godz otwarte
ale sie ciesze,bo zalatwilam sprawe po swojej mysli

Dzieciństwo bez taty - Wychowanie - Onet.pl Dziecko
lektura do poczytania

Ostatnia edycja:
reklama
Mozi bylismy w Międzyzdrojach, ładnie tam jest-polecam jak ktoś nie był.:tak: Co do tych paszportów i dowodów to jak jechalismy nad morze to mój tata jechał trasą przez Niemcy-niemiecką autostradą, nie miałam żadnego dowodu dla dzieci, ani paszportu- przecież granice sa otwarte...hmmm, ale zawsze warto jest miec taki dowód... Słyszalam od kogos, ze wystarczy miec np. karte magnetyczną z NFZ. Nie wiem czy to prawda i czy wystarczy...

Potem przeczytam ten artykul- doła znowu załapałam i sam tytuł mnie jeszcze dodatkowo dobił:):crazy:...Ide lulu też, zerkam kątem oka na film na TVN "Oko za oko" na faktach-ciekawy( jak matka chce sama zemścić się na mordercy swojej corki)....Ok lece:-)

Ostatnia edycja:
Do góry