reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

Powiem tak: jak na osobę która chce nieść pomoc masz dość osobliwe spojrzenie, co więcej oderwane od rzeczywistości w której się znajdujesz. Mam też coraz większe przekonanie, że mieszasz niepotrzebnie pewne sprawy. Postaram się więc po kolei wyjaśnić, niektóre rzeczy kolejny raz.
Napisałem, że chęć stworzenia forum tylko dla kobiet w miarę bym kupił, choć jak zaznaczyłem; w internecie myślenie, że się jest tylko w swoim gronie jest mylne. Oczywiście moim zdaniem lepiej abyś zaoferowała też miejsce dla facetów bo znajdują się w takiej samej sytuacji: SAMOTNIE WYCHOWUJĄ DZIECKO. Wynika z tego szereg podobnych problemów, ale to moje zdanie i nie mam z tym problemu bo mam swoje miejsce :)
Dla mnie problemem jest jednak to, że ubierasz to w sztandary chęci niesienia pomocy. Proszę przeczytaj jeszcze raz co napisałem o tym do kogo swoją pomoc kierujemy. Moim zdaniem to olbrzymi problem i może jaskrawiej Ci pokażę jeśli powiem tak: organizuję pomoc dla głodujących w Etiopii ale tylko tych którzy mają biały kolor skóry, albo dla głodujących w Etiopii ale tylko chłopców. To jest czysta dyskryminacja i na takim myśleniu opierają się potem takie tragedie jak w Chinach. Tam kiedy rodzice dowiadują się że kobieta jest w ciąży z dziewczynką to usuwają ciążę, bo chłopcy są milej "widziani". To że się organizuje pomoc dla ludzi o określonych potrzebach wynika z pobudek organizacyjnych. Po pierwsze nie mam środków na wszystkich potrzebujących tego świata, po drugie łatwiej zająć się organizacją pomocy dla np chorych bo mamy wyedy skończoną ilość operacji do wykonania (w uproszczeniu zebrać pieniądz, kupić sprzęt i przekazać szpitalom), w przeciwnym przypadku musimy kupić miliony różnych rzeczy i dostarczyć je w różne miejsca na ziemi. Dlatego też uważam, że dyskryminujesz facetów.
Ostatnia rzecz którą Ci zarzuciłem to oderwanie od rzeczywistości w której chcesz coś zrobić, a moim zdaniem jeśli chcesz działać skutecznie to nie możesz tego aspektu pomijać. Dzisiaj politycy z wielkim bólem i pod naciskiem mówią o tym aby kobiety miały więcej miejsca w polityce. Dla wielu to olbrzymi problem bo może się okazać że są na tym miejscu na którym są, a ich zdolniejsze i bardziej kompetentne koleżanki nie. Jest jednak tak jednak, że nie jest to dobrze postrzegane i są naciski więc coś tam mędrkują, choć o sposobie rozwiązania tego problemu już się nie wypowiadam. Kolejny przykład to kiedyś gazety o dzieciach były kierowane tylko do matek. Dzisiaj gazeta która w swoim tytule miała słowo "Mama" dzisiaj nazywa się "Mam Dziecko" zdaje się. Jest też Rodzice, itp. Mówimy o urlopach dla ojców wychowujących dzieci. Ty zaś w takim momencie uważasz, że dobrym pomysłem iść w drugą stronę. WOŚP nie dlatego nie daje kasy na dzieci w Etiopii, że są czarne ale dlatego, że wybrali inną grupę, czyli dzieci z określoną chorobą i w Polsce. Nie słyszałem jednak aby na ich sprzęcie nie leczono np. dziewczynek.
Napiszę jeszcze jedną rzecz. Pisanie, że kobiety mają inny światopogląd niż mężczyźni jest wyrazem braku zrozumienia czym jest światopogląd.
To tyle moich mądrości w tej kwestii. Zastanów się czy aby to jest dla Ciebie właściwa droga.
Widzę, że nie rozumiesz- dzieci w Etiopi bez względu na płeć głodyują tak samo. Rzeczywistośc rodzicielska mężczyzn i kobiet jest zupełnie rózna- chociażby ze względu na osobliwe podejscie do niej obu płci, a także przez to, że (spojrzmy prawdzie w oczy) samotne mamy i tatusiowie musza się mierzyć z wieloma podobnymi rzeczami, ale tez z wieloma skrajnie różnymi. Inaczej wychowuje się dziecko bez mamy, a inaczej bez taty, inaczej tacie jest znaleźc duga mamę, inaczek mamie drugiego tatę, itd, itp. Dziwnę, że tych różnic nie dostrzegasz. To nie jest głód, biologiczna choroba, jednolita cecha na którą obie płcie reagują podobnie.

Oderwanie od rzeczywistości towarzyszy nam na każdym kroku w internecie. Ale tu rzeczywistością jest iluzja, którą się karmimy. Przedstawisz się jako kobieta, będę miała iluzję, że tak jest, i będę się z toba czuła jak z koleżanką. To dośc proste...Powtórzę- nie dyskryminują kobiet męscy fryzjerzy, nie dyskryminują mężczyzn stowarzyszenia pomagające kobietom- po postu mają jednoznacznie ukierunkowane działania. Firmy sprzedają swój produkt, i nie dyskryminują innych produktów, nie chcąc ich sprzedawać. I podobnie jak WOŚP nie pomagamy tatusiom, bo wybraliśmy inną grupę. Na tej samej zasadzie co leczenie szyjki macicy albo prostaty- są rzeczy jednak, które dotyczą tylko kobiet...Bardziej obrazowo: ty i ja mamy nerki...ale pod wieloma względami się różnimy, poziom testosteronu, estrogenu, pomijając już anatomiczne aspekty ;) Z rodzicielstwem jest tak samo- ty i ja mamy dzieci, ale jest wiele różnic- to prawo dyskryminuje mężczyzn odmawiając im praw, ja niczego nie odmawiam, a tylko kieruję się w inną stronę. Nie mam ograniczonego widzenia, monitoruję otoczenie, nie ignorując niczego, a jednak uwagę skupiam na jednej rzeczy...

reklama
A co do skuteczności, nie mogę się z tobą zgodzić- działając jak działam nie będe skutecznie pomgała samotnym RODZICOM- bo pomijam niejako Panów. Ale będę może skutecznie pomagała samotnym MAMOM, bo na nich jest skupiona moja uwaga. Bardziej obrazowo- proszę bardzo- nie będę skutecznym sprzedawcom akcesoriów łazienkowych, jeśli pominę umywalki a skupię się na prysznicach- ale moge być liderem na rynku w dystrybucji pryszniców.
Pozdrawiam.

PS. Zrozumienie się przez internet jest mocno utrudnione, ze względu na to, że jeden przecinek może zmienić wszystko. Dlatego nie sądzę, żeby to medium było dobrym przekaźnikiem w takiej dyskusji, dlatego nauczona doświadczeniem pozwolę sobie za nią podziękować, i ją zakończyć.

A co do skuteczności, nie mogę się z tobą zgodzić- działając jak działam nie będe skutecznie pomgała samotnym RODZICOM- bo pomijam niejako Panów. Ale będę może skutecznie pomagała samotnym MAMOM, bo na nich jest skupiona moja uwaga. Bardziej obrazowo- proszę bardzo- nie będę skutecznym sprzedawcom akcesoriów łazienkowych, jeśli pominę umywalki a skupię się na prysznicach- ale moge być liderem na rynku w dystrybucji pryszniców.
Pozdrawiam.

PS. Zrozumienie się przez internet jest mocno utrudnione, ze względu na to, że jeden przecinek może zmienić wszystko. Dlatego nie sądzę, żeby to medium było dobrym przekaźnikiem w takiej dyskusji, dlatego nauczona doświadczeniem pozwolę sobie za nią podziękować, i ją zakończyć.

Możesz spotkać się z zarzutem o dyskryminację i nikt Ci kasy nie da.
Jeśli chodzi o trudność w zrozumieniu na forum to jak na założyciela forum dość osobliwe wyznanie.

Oczywiście zgadzam się, że dyskusji wystarczy

Dzieci są oki

Ja widzę wiele różnic, których ty zdajesz się nie dostrzegać jak np. celem mojego forum nie jest dyskusja, a dawanie informacji i wspieranie, niekoniecznie konfrontacja odmiennych opinii, chociaż na to też jest miejsce, i od kontrolowania tego, są moderatorzy. Sama jako twórca, nie będę się wtrącać ;)

BTW- niestety nikt mi za to kasy nie daje, wręcz przeciwnie...myślisz, że dawaliby, gdybym działa też dla mężczyzn? ;)

Pozdrawiam serdecznie, życzę wszystkiego co najlepsze.

fajnie, że jednak czytasz:) powiem jednak tobie tak. Gdybyś chciała założyć forum dla kobiet by te mogły porozmawiać tylko z babskiego punktu widzenia to jeszcze bym to w miarę kupił. Oczywiście nie rozumiem jaki miałby być dla kobiet dyskomfort z powodu obecności faceta, no ale to moje zdanie. Nie trafia do mnie argument, że mogą sobie kobiety swobodnie pogadać o bolesnych miesiączkach itp. Bo równie dobrze mogę się zalogować jako poszkodowana87 i już jesteśmy psiapsiółkami. Każdy kto się udziela na forum musi mieć świadomość utraty intymności. Wydaje mi się też, że dla dziewczyn ciekawe było poczytać co tam siedzi w głowie facetowi, który ma podobną sytuację do nich.
Piszesz potem o niesieniu pomocy i tu już jest zgrzyt. Dlaczego twoja organizacja uważ, że kilka procent samotnie wychowujących mężczyzn nie wymaga pomocy. Idąc dalej niech będzie tylko jeden facet samotnie wychowujący w polsce i ma tylko jedno dziecko i nie do końca sobie radzi. W czym jest to dziecko gorsze od innych, że tworzysz organizację dla kobiet?? Nie przekonasz mnie, że gdyby się zwrócił taki facet to pomoc by otrzymał. Jak ma do ciebie trafić skoro nie dla niego coś organizujesz. Idąc ulicą po buty dla siebie nie wstąpisz do sklepu z napisem buty męskie. Oczywiście chcąc nieść pomoc robimy tak, że ją ukierunkowujemy, a to na dzieci chore na białaczkę, a to ofiary powodzi, itp. Jednak nie rozgranicza się tego ze względu na płeć bo jest to już dyskryminacja. Tak myślę i życzę powodzenia
brawo:-)

DZIEŃ DOBRY;-)
znów mnie tu nie było
widze że ostre dyskusje;-)
ja miałam mały remont w domu i brak czasu aby tu zajrzeć;-(
ale juz koiec i mam duuuuużo czasu hihihihi
pozdrawiam i miłego popołudnia

reklama
Do góry