reklama
Na tydzień tak,że święta spędziłybyśmy w Karpaczu,ale przełożą nam na póżniejszy.Dla mnie termin jest nieodpowiedni zwłaszcza,że Jula ma mieć zrobioną jedynie spirometrie więc nie widze sensu w siedzeniu tam w święta tym bardziej,że ja za to płacę tzn. za swój tam pobyt Jula jedzie za darmo.Poczekam do lata..Czechow nie wiem czy masz racje z tymi chętnymi bo wcześniej jak dzwoniłam kazali dzwonić w czerwcu,żeby ustalić termin,a dzisiaj babka powiedziała,że mają właśnie ten termin wolny bo nie mają za wiele chętnych bo wiadomo- święta.
Mój tata pojechał w taki termin - nie pamiętam czy to było rok czy 2 lata temu ale właśnie w wielkanoc - my wielkanoc zawsze spędzamy poza domem - wspólnie ale poza.... czasami samotni ludzie wyjeżdżają w taki termin by nie czuć się właśnie tak samotnymi.
Tato - przyznam ci rację w jednej kwestii ---- w Polsce (niestety nie tylko tu) samotni mężczyźni starający się o opiekę nad dzieckiem nie mają się gdzie zwrócić - o ile mnie pamięć nie myli to kilka lat temu powstała jedna organizacja dla facetów ale jedna to za mało...
tato
Zadomowiona(y)
Co do samotnych ojców to macie racje...nie mają gdzie uderzyć po pomoc a szkoda.
jest takie forum dla facetów którzy, nie tyle samotnie wychowują, co walczą o to by się widywać, czy dostać opiekę, choć powiem szczerze, że mi to forum nie odpowiadało i bardzo uwierało. Bez wchodzenia w szczegóły zrobiłem dokładnie odwrotnie niż mi radzono i wygrałem...
A co do wyjazdów to kiedyś na święta wielkanocne pojechałem ze znajomymi w góry i było fajnie. Dzisiaj jednak wolę rodzinnie.
Nio i oczywiscie ja powiem ze sie nigdzie z bb nie ruszam...a co do samotnych tatusiow faktycznie w pl zreszta tu tez jest strasznie malo organizacji ktore mogly by pomoc...
Tato wlasnie niedawno rozmawialam ze znajomym...rownierz samotny ojciec..i podobnie jak ty byl na takim forum..zrobil odwrotnie niz mu radzono i wygral )
Tato wlasnie niedawno rozmawialam ze znajomym...rownierz samotny ojciec..i podobnie jak ty byl na takim forum..zrobil odwrotnie niz mu radzono i wygral )
ollka22
MAMUSIA OLIWKI
witam i ja
i tez powiem ze mi tu dobrze i nie planuje zadnych zmian.
tutaj trafilam szukajac pomocy, tu ja znalazlam i zadne inne forum nie bedzie takie jak to.
Tato powiem ci szczerze ze dla samotnych ojcow powinno byc wiecje meijsc gdzie znajda pomoc, i takze dla tych ktorzy chca uczesniczyc w zyciu dzieci.
my wlasnie robimyz Oliwka golabki, beda na jutro na obiad, chociaz ona juz jadla.
teraz zastanawiamy sie co robic przez weekend bo mloda najbardziej to chciala by isc do rpzedszkola... szkoda ze jest zamkniete.
i tez powiem ze mi tu dobrze i nie planuje zadnych zmian.
tutaj trafilam szukajac pomocy, tu ja znalazlam i zadne inne forum nie bedzie takie jak to.
Tato powiem ci szczerze ze dla samotnych ojcow powinno byc wiecje meijsc gdzie znajda pomoc, i takze dla tych ktorzy chca uczesniczyc w zyciu dzieci.
my wlasnie robimyz Oliwka golabki, beda na jutro na obiad, chociaz ona juz jadla.
teraz zastanawiamy sie co robic przez weekend bo mloda najbardziej to chciala by isc do rpzedszkola... szkoda ze jest zamkniete.
singlemoms
www.singlemom.pl
Fajnie, że jednak czytasz Powiem jednak Tobie tak. Gdybyś chciała założyć forum dla kobiet by te mogły porozmawiać tylko z babskiego punktu widzenia to jeszcze bym to w miarę kupił. Oczywiście nie rozumiem jaki miałby być dla kobiet dyskomfort z powodu obecności faceta, no ale to moje zdanie. Nie trafia do mnie argument, że mogą sobie kobiety swobodnie pogadać o bolesnych miesiączkach itp. bo równie dobrze mogę się zalogować jako Poszkodowana87 i już jesteśmy psiapsiółkami. Każdy kto się udziela na forum musi mieć świadomość utraty intymności. Wydaje mi się też, że dla dziewczyn ciekawe było poczytać co tam siedzi w głowie facetowi, który ma podobną sytuację do nich.
Piszesz potem o niesieniu pomocy i tu już jest zgrzyt. Dlaczego Twoja organizacja uważ, że kilka procent samotnie wychowujących mężczyzn nie wymaga pomocy. Idąc dalej niech będzie tylko jeden facet samotnie wychowujący w Polsce i ma tylko jedno dziecko i nie do końca sobie radzi. W czym jest to dziecko gorsze od innych, że tworzysz organizację dla kobiet?? Nie przekonasz mnie, że gdyby się zwrócił taki facet to pomoc by otrzymał. Jak ma do Ciebie trafić skoro nie dla niego coś organizujesz. Idąc ulicą po buty dla siebie nie wstąpisz do sklepu z napisem buty męskie. Oczywiście chcąc nieść pomoc robimy tak, że ją ukierunkowujemy, a to na dzieci chore na białaczkę, a to ofiary powodzi, itp. Jednak nie rozgranicza się tego ze względu na płeć bo jest to już dyskryminacja. Tak myślę i życzę powodzenia
Drogi "tato"
Po pierwsze zalogujesz się jako kobieta- więc kobiety na forum tak cie traktują. Myślisz, że bezpodstawnie powstały babskie wieczory, "idę z dziewczynami na ploty" it? Czasem kobieta nie potrzebuje meskiego punktu widzenia- logicznego, racjonalnego, nie potrzebuje, zeby ktoś im klarował sytuację. Czasem chce się tylko wygadać, i usłyszeć "rozumiem cię". Co do pomocy Panom- jasne, że potrzebują pomocy, ale pomocy potrzebuje tez Etiopia, dzieci chore na raka...ja zajęłam się jedną grupą, z którą się utożsamiam. Nie znaczy to, że jest w czymś gorszy Pan, że go "dyskryminuję" - po prostu każdy ma miejsce, w którym znajdzie pomoc, ja oferuje ją kobietom, a rzeczony Pan z pewnością znajdzie inne miejsce...nie znaczy to, że mu nie współczuję, że nie ubolewam - jestem po prostu ukierunkowana, to chyba nic złego. Idąc ulicą widząc fryzjera męskiego nie winię go, że nie strzyże kobiet. Nie oskarżam o dyskryminację czy cokolwiek, bo rozumiem, że kobiet strzyc nie umie, tak jak ja nie wiedziałabym ja pomóc Panom, poza wyszukaniem odpowiedniej instytucji. Przykro mi i pozdrawiam.
Portal Single Moms zmienił swój wygląd - co o nim sądzicie? Proszę o komentarze.
singlemoms
www.singlemom.pl
Dodam jeszcze, że dzieci chore na białaczkę, mają wspólną cechę, równą wszystkim- są chore, umierają, w ten sam, straszny sposób. A ty, jako mężczyzna, domyślam się że samotny ojciec powinieneś już wiedzieć, że rodzicielstwo jest nasza wspólną cechą, ale wygląda w przypadku samotncyh kobiet i mężczyzna zupełnie inaczej- mam na myśli światopogląd, podejście, bycie postrzeganym przez społeczeństwo. Nie jest więc to cecha jednolita, jak białaczka. Jest to cecha, w której można wyodrębnić podgrupy - "mama" i "tata" bo ogromnie się od siebie różnią. Nawet kochają swoje dzieci (tak samo mocno zapewne) ale inaczej.
Rozumiem że kobiety czasami potrzebują się wyżalić - czy pożalić na wstrętnych okropnych facetów - normalna rzecz, nawet bardzo jeśli poczyta się jak faceci się zachowują po odejściu / rozpadzie związku - tzn. nie interesują się dziećmi, migają się od alimentów itp itd. I rozumiem że kobieta czasami woli "porozmawiać" z drugą kobietą - ale wyłączając facetów z tej rozmowy (strony) uniemożliwia się spojrzenie z innej perspektywy / pokazanie że nie wszyscy faceci to świnie.... pewnie że takie kobiety mogą być urażone / zniesmaczone czy coś obecnością faceta-wroga ale to chyba one powinny mieć możliwość wyboru czy chcą mieć "samca" w swoim gronie?
singlemoms
www.singlemom.pl
Rozumiem że kobiety czasami potrzebują się wyżalić - czy pożalić na wstrętnych okropnych facetów - normalna rzecz, nawet bardzo jeśli poczyta się jak faceci się zachowują po odejściu / rozpadzie związku - tzn. nie interesują się dziećmi, migają się od alimentów itp itd. I rozumiem że kobieta czasami woli "porozmawiać" z drugą kobietą - ale wyłączając facetów z tej rozmowy (strony) uniemożliwia się spojrzenie z innej perspektywy / pokazanie że nie wszyscy faceci to świnie.... pewnie że takie kobiety mogą być urażone / zniesmaczone czy coś obecnością faceta-wroga ale to chyba one powinny mieć możliwość wyboru czy chcą mieć "samca" w swoim gronie?
Pozwolę innym przemówić za mnie w temacie miłości:
Dwie miłości jedno dziecko - Tatą być - arykuł
Powiedzmy tak : portal Single Moms jest dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, mamy tam jednego rodzynka "przyjaciela portalu", którego funkcją jest napisanie czasem dla nas czegoś co pokaże nam świat "męskim okiem". Jak do tej pory nie było żadnych głosów, że brakuje Panów, a ja jako założycielka staram się zrobić wszystko, aby członkinie miały pełen komfort, żeby mogły spokojnie "nawrzucać facetom świniom" nie bojąc się, ze taka generalizacja kogoś urazi.
Podkreślam, że nie odciągam nikogo od rodzimego forum- uczestnictwo w życiu naszej grupy nie blokuje możliwości pisania tu, czy gdzie indziej. Logując się nie zobowiązujesz się do korzystania z forum. I podkreślam, celem jest stworzenie jak największej GRUPY samotnych kobiet, tak, aby nasz głos był jak najbardziej słyszalny. Sama należę do kilku grup, w różnych miejscach, a że żadne z nich nie było tylko dla Nas, (było jedynie poślednią podstroną) postanowiłam sama stworzyć miejsce TYLKO dla Nas, gdzie (miałam nadzieje) wszystkie będziemy mogły się spotkać (w razie potrzeby, w razie pomocy- jedno miejsce, gdzie wiadomo, że będzie nas dużo- rozumiejących i wspierających).
Nie nalegam, a zachęcam.... Single Moms
reklama
tato
Zadomowiona(y)
Drogi "tato"
Po pierwsze zalogujesz się jako kobieta- więc kobiety na forum tak cie traktują. Myślisz, że bezpodstawnie powstały babskie wieczory, "idę z dziewczynami na ploty" it? Czasem kobieta nie potrzebuje meskiego punktu widzenia- logicznego, racjonalnego, nie potrzebuje, zeby ktoś im klarował sytuację. Czasem chce się tylko wygadać, i usłyszeć "rozumiem cię". Co do pomocy Panom- jasne, że potrzebują pomocy, ale pomocy potrzebuje tez Etiopia, dzieci chore na raka...ja zajęłam się jedną grupą, z którą się utożsamiam. Nie znaczy to, że jest w czymś gorszy Pan, że go "dyskryminuję" - po prostu każdy ma miejsce, w którym znajdzie pomoc, ja oferuje ją kobietom, a rzeczony Pan z pewnością znajdzie inne miejsce...nie znaczy to, że mu nie współczuję, że nie ubolewam - jestem po prostu ukierunkowana, to chyba nic złego. Idąc ulicą widząc fryzjera męskiego nie winię go, że nie strzyże kobiet. Nie oskarżam o dyskryminację czy cokolwiek, bo rozumiem, że kobiet strzyc nie umie, tak jak ja nie wiedziałabym ja pomóc Panom, poza wyszukaniem odpowiedniej instytucji. Przykro mi i pozdrawiam.
Powiem tak: jak na osobę która chce nieść pomoc masz dość osobliwe spojrzenie, co więcej oderwane od rzeczywistości w której się znajdujesz. Mam też coraz większe przekonanie, że mieszasz niepotrzebnie pewne sprawy. Postaram się więc po kolei wyjaśnić, niektóre rzeczy kolejny raz.
Napisałem, że chęć stworzenia forum tylko dla kobiet w miarę bym kupił, choć jak zaznaczyłem; w internecie myślenie, że się jest tylko w swoim gronie jest mylne. Oczywiście moim zdaniem lepiej abyś zaoferowała też miejsce dla facetów bo znajdują się w takiej samej sytuacji: SAMOTNIE WYCHOWUJĄ DZIECKO. Wynika z tego szereg podobnych problemów, ale to moje zdanie i nie mam z tym problemu bo mam swoje miejsce
Dla mnie problemem jest jednak to, że ubierasz to w sztandary chęci niesienia pomocy. Proszę przeczytaj jeszcze raz co napisałem o tym do kogo swoją pomoc kierujemy. Moim zdaniem to olbrzymi problem i może jaskrawiej Ci pokażę jeśli powiem tak: organizuję pomoc dla głodujących w Etiopii ale tylko tych którzy mają biały kolor skóry, albo dla głodujących w Etiopii ale tylko chłopców. To jest czysta dyskryminacja i na takim myśleniu opierają się potem takie tragedie jak w Chinach. Tam kiedy rodzice dowiadują się że kobieta jest w ciąży z dziewczynką to usuwają ciążę, bo chłopcy są milej "widziani". To że się organizuje pomoc dla ludzi o określonych potrzebach wynika z pobudek organizacyjnych. Po pierwsze nie mam środków na wszystkich potrzebujących tego świata, po drugie łatwiej zająć się organizacją pomocy dla np chorych bo mamy wyedy skończoną ilość operacji do wykonania (w uproszczeniu zebrać pieniądz, kupić sprzęt i przekazać szpitalom), w przeciwnym przypadku musimy kupić miliony różnych rzeczy i dostarczyć je w różne miejsca na ziemi. Dlatego też uważam, że dyskryminujesz facetów.
Ostatnia rzecz którą Ci zarzuciłem to oderwanie od rzeczywistości w której chcesz coś zrobić, a moim zdaniem jeśli chcesz działać skutecznie to nie możesz tego aspektu pomijać. Dzisiaj politycy z wielkim bólem i pod naciskiem mówią o tym aby kobiety miały więcej miejsca w polityce. Dla wielu to olbrzymi problem bo może się okazać że są na tym miejscu na którym są, a ich zdolniejsze i bardziej kompetentne koleżanki nie. Jest jednak tak jednak, że nie jest to dobrze postrzegane i są naciski więc coś tam mędrkują, choć o sposobie rozwiązania tego problemu już się nie wypowiadam. Kolejny przykład to kiedyś gazety o dzieciach były kierowane tylko do matek. Dzisiaj gazeta która w swoim tytule miała słowo "Mama" dzisiaj nazywa się "Mam Dziecko" zdaje się. Jest też Rodzice, itp. Mówimy o urlopach dla ojców wychowujących dzieci. Ty zaś w takim momencie uważasz, że dobrym pomysłem iść w drugą stronę. WOŚP nie dlatego nie daje kasy na dzieci w Etiopii, że są czarne ale dlatego, że wybrali inną grupę, czyli dzieci z określoną chorobą i w Polsce. Nie słyszałem jednak aby na ich sprzęcie nie leczono np. dziewczynek.
Napiszę jeszcze jedną rzecz. Pisanie, że kobiety mają inny światopogląd niż mężczyźni jest wyrazem braku zrozumienia czym jest światopogląd.
To tyle moich mądrości w tej kwestii. Zastanów się czy aby to jest dla Ciebie właściwa droga.
Ostatnia edycja: