reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

dzień dobry
izabella718, rozumiem, że mówisz o żłobku w Krakowie? nie wiem jak to wygląda w większym mieście, chociaż słyszałam, że są straszne kolejki. mój Maciek chodzi do żłobka w Skawinie i faktycznie nie miałam problemów z dostaniem miejsca. wiadomo, mniejsze miasto. do tego dyrektorka jest bardzo fajna, doradziła mi, żebym poszła do ośrodka pomocy społecznej i załatwiła sobie dofinansowanie do posiłków i dzięki temu wydaję na żłobek naprawdę niewielkie pieniądze. to duże ułatwienie, bo wiadomo, liczy się każdy grosz. dużo jednak zależy od ludzi, a wielu jest niestety nieżyczliwych, którzy nic nie chcą ułatwić, a nawet utrudniają. sama nie wynajmowałam jeszcze mieszkania, ale jakiś czas temu czytałam dyskusję na forum, gdzie doradzali komuś kto zastanawiał się, czy wynająć samotnej matce. po prostu włos mi się zjeżył na głowie, kiedy czytałam co ci ludzie pisali. normalnie traktują nas jak oszustki, które tylko chcą się wprowadzić i przestać płacić, bo przecież państwo nas chroni i w razie czego musi nam znaleźć mieszkanie zastępcze. i w ten sposób państwo robi nam krzywdę, bo ludzie z zasady nie chcą zaufać samotnej matce. to samo się tyczy niektórych akademików, że niby matka z dzieckiem przeszkadza normalnym studentom w nauce. boże! w pale się nie mieści :szok:.

młody dzisiaj wreszcie do żłobka poszedł, a ja robię kawkę i biorę się do roboty :tak:. ach przyznam, że miło jest po dwóch tygodniach siedzenia w domu z małym móc sobie spokojnie usiąść i zająć się chwilę sobą ;-).

reklama
tobie OLA przynajmniej pomogło w przeczkolu ja w żłobku dowiedziałam się że to że sama wychowuje dziecko nie ma najmniejszego znaczenia:-(i tak od tamtego roku od wrzesnia mała jest na liście rezerwowej to co się dzieje w polsce odnośnie smotnych matek to DRAMAT.................czasami zastanawiam się na jakim ja świecie żyje:-:)-:)-:)-(

Iza - nie mogą ci tak powiedzieć - za tobą stoi prawo i kłóć cię ile tylko możesz - nie wiem jak jest w kraku - ale w wawie do przedszkola dostajesz się elektronicznie i tam piszesz wszelkie informacje na temat statusu twojego i twojej rodziny - prawo stanowi, że matka samotnie wychowująca dziecko ma pierwszeństwo nad innymi (są też inne indykatory ale ten jest bardzo ważny) - więc jak coś to nie daj się stłamsić i najwyżej złóż skargę - wiem że to nie wpłynie pozytywnie na stosunki z przedszkolem ale w d*** z tym przecież masz prawo korzystać z ulg.

Cześć

czytam co piszecie ale jakoś i weny i humoru brak, tak więc tylko się przywitam, jak bedzie ze mną lepiej to się włączę

Hejka,

Jak tam sesja i poszukiwanie pracy?

DZIEŃ DOBRY czechow może masz racje będe jeszcze próbwała bo mam nóż na gardle muszę iść do pracy aby coś wynająć i zacząć W KOŃCU ŻYĆ a nie pójde dopuki mała żłobka mieć nie będzie i tak w kółko macieja.w tym momencie mieszkam kontem u kolezanki dzięki TATUSIOWI olivki mój miesieczny dochód to 391zł;-(;-(dobrze że koleżanka nie każe mi płacić za pobyt u niej bo bym chyba z głodu padła cieszę się że mam moją małą królewne bo bym chyba się całkowicie załamała nie jestem feministką ale niektórym facetom bym h........kazała uciąć może by już żadnych kobiet i dzieci nie krzywdzili;-(

śliwka tak o żłobku w krakowie mówie co do mieszkania to wiem jak to wygląda PAŃSTWO PODOBNO TĄ USTAWĄ CHCIAŁO NAN POMÓC A TYLKO ZASZKODZIŁO bo teraz samotnym matką nie chcą wynajmować bo się boją czy my jesteśmy jakieś kryminalistki?to jest paranoja pozdrawiam

dzien dobry
Izabela jezeli anprawde zalezy ci an zlobku, odwolaj sie. a jak to nei pomoze zloz skarge u prezydenta opisujac cala swoja sytuacje, ja bym powalczyla.
jezeli je powalczysz o swoje bedzie trudno...
A fakt jest ze malo gdzie aptrza na toze ejst sie samotna matka, bo Oliwka dostala sie do jednego rpzedszkola,a podania skadalam do kilku... wiec przepisy sa ale malo kto ich przestrzega.
zaraz jade do urzedu pracy zoabczyc czy maja jakies oferty a poznij po oliwke.

pierwszy raz słyszę o tym przepisie z wynajęciem mieszkania i powiem wam, że jestem w szoku ogromnym :angry::angry::angry: kryminalisci będą mieli lepiej niż my niedługo.....

ja tam jak sliwka odeszłam od ojca dziecka.. tylko ja już w ciązy podjełam tą decyzję... stwierdziłam, że jeżeli tak traltuje dziecko już w brzuszku to jak będzie na swiecie to lepiej traktować go nie będzie.. wiadomo pozniej przepraszał i prosił o wybaczenie ale nie umiała bym już z nim być... za dużo złego w ciąży mi wyrządził.

a ja w niedziele dałam pierwszy raz małemu mleko modyfikowane i się napiłam troszkę :-):-) jak na razie wszytsko ok jest :-):-) Maciek jak tylko widzi mojego nazwijmy go M ;-)to od razu się cieszy :) zresztą widzę, że on też bardzoo go lubi. a to najważniejsze dla mnie :-):-)
zresztą M bardzo mi pomagał w ciązy gdy się rozstałam z ojcem macka.. nawet na USG był ze mną :) wieć już w brzuszki poznał Macka

czechow współczuje porodu.. namęczyłaś się bidulko... dobrze, że malutka zdrowa. a Ty wracaj do sił po cc...

Izabela - trzymam kciuki żeby wszytsko się ułożyło i oczywiście Witam

muszę zacząc rozglądać się za pracą.. ale jakoś weny brak...

miłego dnia

kotłunek jest przepis że jak ktoś wynajmuje mieszkanie samotnej matce a ta przestanie placić to nie ma prawa jej wyżucić musi najpierw znaleść jej mieszkanie zastępcze i przez tą ustawe boją się wynająć ludzie samotnym matką;-(pozdrawiam i miłego dnia życze

reklama
Do góry