reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co zabrać ze sobą do szpitala?

Co szpital to inne wymogi. W jednym wymagają wsystkiego, w innym prawie niczego. No i w szpitalu, w ktorym bede rodzic dla Dziecka nie bierze sie nic, przed wyjsciem tylko Tatuś czy ktoś bliski przywozi ubranka na wyjście, no i u nas jest taka jakby tradycja, ze zostawia sie w szpitalu dwie pieluszki dla nastepnych dzieci :) Dla siebie to njważniejsze mieć kilka koszul, ja wolalabym pidzamki, ale wiem, ze to nie bedzie wygodne, majtki poporodowe, wkłady do majtek, podklady do lozka, stanik i wkladki, kapcie, szlafrok albo jakaś bluza lub sweter, klapki pod prysznic no i przybory kosmetyczne. Dobrze mieć też swoje sztućce i kubek, ale takie rzeczy to zawsze moze ktos dowiezc.

reklama
Ja potrzebowałam dla dzidzi tylko ciuszki na wypis a dla siebie kosmetyki, szlafrok, kapcie, sztućce, kubek i majtki papierowe. Polecam też zabrać dużo wody niegazowanej. A rodziłam w małym powiatowym szpitalu.
Najlepiej zadzwonić na położnictwo w szpitalu w którym zamierzacie rodzić i o wszystko wypytać.

Ostatnia edycja:
Nie czytałam całości, ale podkłady na łóżko bardzo wazne i wygodne, oczywiście te najwieksze, wszystko zależy od krwawienia w moim przypadku i mojej niespodziewanej cesarki okazały sie nie zastapione, co do podpasek to dla mnie najwygodniejsze okazały sie podkłady ginekologiczne choć droższe od pieluszek bella, co do majtek to ja po obchodach zakładałam choc we wszystkich szpitalach w łodzi sa one zabronione nawet w przypadku cesarki gdzie nie ma konieczności "wentylowania sie". a co do fotelika w moim szpitalu nie był wymagany ja pomimo że go miałam dzidziusia do domu przywiozłam w nosidełku do gondoli.

Dla mamy
BIELIZNA:
- majtki luźne bawełniane lub jednorazowe(takie z siateczki jak kabaretki)- kilka par
- staniki do karmienia-ja miałam 2 i mi się przydały bo mleko mi ciekło i przytrzymywały mi wkładki
- kapcie
- klapki pod prysznic
- szlafrok
- rozpinane z przodu koszule żeby łatwiej było karmic-ja miałam 4 szt bo rodziłam w lecie i było ciepło
- skarpetki
- koszulę do porodu, którą w razie czego mozna spisac na straty
- ubranie na wyjście do domu-mozna w domu naszykowac mężowi/partnerowi i zapakować wtedy on przyniesie je w dniu wypisu

KOSMETYKI I ARTYKUŁY HIGIENICZNE
- szczoteczka i pasta do zebów
- szampon
- delikatne mydło-najlepiej dla dzieci-ja polecam BAMBINO
- szczotka lub grzebień do włosów
- nozyczki i pilniczek do paznokci-moga sie przydać
- saszetki TANTUM ROSA- 3 szt powinny starczyć
- ręczniki- ja miałam 2 kąpielowe i 2 małe i miałam tez ściereczkę kuchenna
- ręczniki papierowe
- chusteczki higieniczne-kilka paczuszek
- wkładki laktacyjne- 1 pudełeczko
- bepanthen do brodawek
- podpaski poporodowe-ja kupowałam w aptece pieluchy jednorazowe z BELLI- 2 paczki
- podkłady poporodowe takie na łózko-w aptece wiedza o co chodzi
- papier toaletowy
- laktator

INNE:

- sztućce-choc nie w kazdym szpitalu potrzeba
- kubek
- woda mineralna
- herbata zwykła
- cukier
- herbatka laktacyjna-np HIPP
- mozna wziąść sok w kartonie ale taki który nie zawiera cytrusów i owoców z dużymi pestkami-moreli,brzoskwiń,śliwek(Bo one wpływaja na ilosc pokarmu)
- termometr
- komórka
- drobne pieniądze
- leki które przyjmuje się na stałe
- suszarka do włosów(po porodzie do podsuszania krocza)
- czasem może przydać się igła i nici
- gumki do włosów
- coś do poczytania-książka, gazety
- zestaw słuchawkowy do komórki lub mp3
- mąż/partner- jeśli jest poród rodzinny ;-):-D

DOKUMENTY

- dowód osobisty lub odpis aktu ślubu jeśli w momencie porodu mamy w dowodzie nieaktualne dane osobowe
- karta ciązy
- książeczka/legitymacja ubezpieczeniowa (podbita w miesiącu w którym idzie sie do szpitala)
- ksiażeczka RUM'owska-jesli w danym regionie się jej używa
- aktualne wyniki badań
- oryginał grupy krwi
- skierowanie do szpitala(jesli jest taka potrzeba)

Dla dziecka
Jesli potrzeba(najlepiej zapytać w szpitalu co trzeba mieć bo każdy szpital wymaga czego innego)bo u mnie teraz trzeba mieć tylko PAMPERSY i chusteczki do pupy.
Jednak dla Pauli musiałam mieć:
- 4-5 szt kaftaników
lub
- 4-5 szt body
- 4-5 szt śpioszków
- 2 czapeczki cieńkie bawełniane(ja nie używałam wcale w domu tez nie)
- 2 pary skarpetus(mozna zakładać na raczki) ja nie uzywałam bo odrazu obciełam Pauli paznokcie
- krem do pupy-ja miałam SUDOCREM
- mydło dla dzieci
- 2 ręczniki kapielowe
- 1 pieluchę tetrową
- 1 pieluchę flanelową-żeby położyc na przewijaku
- PAMPERSY-1 paczka tzw jedynek
- chusteczki nawilżane do pupki
- ubranka na wyjście do domu
- rożek lub kocyk na wyjście
Dodam jeszcze że przyniesione ubranka zostawały w szpitalu!
Do domu zabierałam tylko rzeczy w które ubrałam Paule do wyjścia
Co do fotelika to nie jest to wymóg szpitali tylko takie sa przepisy KODEKSU DROGOWEGO dotyczące przewożenia dzieci w samochodzie-ale to zabiera ze soba małżonek/partner jak przyjezdża po Was do szpitala w dniu wypisu
http://fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html

Ostatnia edycja:
Dla mamy
BIELIZNA:
- majtki luźne bawełniane lub jednorazowe(takie z siateczki jak kabaretki)- kilka par
- staniki do karmienia-ja miałam 2 i mi się przydały bo mleko mi ciekło i przytrzymywały mi wkładki
- kapcie
- klapki pod prysznic
- szlafrok
- rozpinane z przodu koszule żeby łatwiej było karmic-ja miałam 4 szt bo rodziłam w lecie i było ciepło
- skarpetki
- koszulę do porodu, którą w razie czego mozna spisac na straty
- ubranie na wyjście do domu-mozna w domu naszykowac mężowi/partnerowi i zapakować wtedy on przyniesie je w dniu wypisu

KOSMETYKI I ARTYKUŁY HIGIENICZNE
- szczoteczka i pasta do zebów
- szampon
- delikatne mydło-najlepiej dla dzieci-ja polecam BAMBINO
- szczotka lub grzebień do włosów
- nozyczki i pilniczek do paznokci-moga sie przydać
- saszetki TANTUM ROSA- 3 szt powinny starczyć
- ręczniki- ja miałam 2 kąpielowe i 2 małe i miałam tez ściereczkę kuchenna
- ręczniki papierowe
- chusteczki higieniczne-kilka paczuszek
- wkładki laktacyjne- 1 pudełeczko
- bepanthen do brodawek
- podpaski poporodowe-ja kupowałam w aptece pieluchy jednorazowe z BELLI- 2 paczki
- podkłady poporodowe takie na łózko-w aptece wiedza o co chodzi
- papier toaletowy
- laktator

INNE:

- sztućce-choc nie w kazdym szpitalu potrzeba
- kubek
- woda mineralna
- herbata zwykła
- cukier
- herbatka laktacyjna-np HIPP
- mozna wziąść sok w kartonie ale taki który nie zawiera cytrusów i owoców z dużymi pestkami-moreli,brzoskwiń,śliwek(Bo one wpływaja na ilosc pokarmu)
- termometr
- komórka
- drobne pieniądze
- leki które przyjmuje się na stałe
- suszarka do włosów(po porodzie do podsuszania krocza)
- czasem może przydać się igła i nici
- gumki do włosów
- coś do poczytania-książka, gazety
- zestaw słuchawkowy do komórki lub mp3
- mąż/partner- jeśli jest poród rodzinny ;-):-D

DOKUMENTY

- dowód osobisty lub odpis aktu ślubu jeśli w momencie porodu mamy w dowodzie nieaktualne dane osobowe
- karta ciązy
- książeczka/legitymacja ubezpieczeniowa (podbita w miesiącu w którym idzie sie do szpitala)
- ksiażeczka RUM'owska-jesli w danym regionie się jej używa
- aktualne wyniki badań
- oryginał grupy krwi
- skierowanie do szpitala(jesli jest taka potrzeba)

Dla dziecka
Jesli potrzeba(najlepiej zapytać w szpitalu co trzeba mieć bo każdy szpital wymaga czego innego)bo u mnie teraz trzeba mieć tylko PAMPERSY i chusteczki do pupy.
Jednak dla Pauli musiałam mieć:
- 4-5 szt kaftaników
lub
- 4-5 szt body
- 4-5 szt śpioszków
- 2 czapeczki cieńkie bawełniane(ja nie używałam wcale w domu tez nie)
- 2 pary skarpetus(mozna zakładać na raczki) ja nie uzywałam bo odrazu obciełam Pauli paznokcie
- krem do pupy-ja miałam SUDOCREM
- mydło dla dzieci
- 2 ręczniki kapielowe
- 1 pieluchę tetrową
- 1 pieluchę flanelową-żeby położyc na przewijaku
- PAMPERSY-1 paczka tzw jedynek
- chusteczki nawilżane do pupki
- ubranka na wyjście do domu
- rożek lub kocyk na wyjście
Dodam jeszcze że przyniesione ubranka zostawały w szpitalu!
Do domu zabierałam tylko rzeczy w które ubrałam Paule do wyjścia
Co do fotelika to nie jest to wymóg szpitali tylko takie sa przepisy KODEKSU DROGOWEGO dotyczące przewożenia dzieci w samochodzie-ale to zabiera ze soba małżonek/partner jak przyjezdża po Was do szpitala w dniu wypisu
oo kurcze dużo tego..:tak:

Tu obowiazuje wlasna kreacja, choc w braku takowej szpital udostepnia... Mysle o jakims wielkim T-shircie - w typowych koszulkach czuje sie srednio komfortowo, ubiorek i tak nie powinien byc przesadnie dlugi, a pewnie bedzie jednorazowego uzytku i zaliczy kosz. Poniewaz rodzaca ma pokoj do dyspozycji, obawa przed swieceniem d... odpada, z reszta T-shirt planuje dluzszy.

W starej koszuli z tym, że moje wszystkie koszulki są do połowy uda. Nie będę świecić gołym tylkiem a potem wsadzę ją do kosza i nie będzie żal. Lepiej kupić nową koszulkę na czas po porodzie, bo rewia mody na porodówce wyglada smiesznie:))))

reklama
No, to ja mam pizamki, wiec koszulka odpadala - ale wlasnie tak kombinowalam zeby ten T-shirt byl zdecydowanie za tylek. Inaczej jednak krepujaco jest nawet do kibelka sie gibnac.

Do góry