reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co słychać u Groszka/ Fasolki

reklama
Meldujemy się po wizycie. Chłopcy, bez cienia wątpliwości :) obydwaj ważą po 235g, rozwijają się równo, starsi o tydzień niż wynika z OM. Jeden leżał grzecznie, drugi się wiercił tak, że ciężko było go zmierzyć, wiercipiętek mały :) Szyjka długa, brak wskazań do leżenia plackiem. W połowie kwietnia pewnie wyląduje w szpitalu na kilka dni, żeby podali małym sterydy na rozwój płuc. I mam skierowanie do poradni patologii ciąży, żeby tam badali przepływy jeszcze dodatkowo. Kamień z serca, że wszystko idzie dobrze :)

Meldujemy się po wizycie. Chłopcy, bez cienia wątpliwości :) obydwaj ważą po 235g, rozwijają się równo, starsi o tydzień niż wynika z OM. Jeden leżał grzecznie, drugi się wiercił tak, że ciężko było go zmierzyć, wiercipiętek mały :) Szyjka długa, brak wskazań do leżenia plackiem. W połowie kwietnia pewnie wyląduje w szpitalu na kilka dni, żeby podali małym sterydy na rozwój płuc. I mam skierowanie do poradni patologii ciąży, żeby tam badali przepływy jeszcze dodatkowo. Kamień z serca, że wszystko idzie dobrze :)
A to lekarz Ci mówił juz o tym pobycie w szpitalu i tych sterydach? Moja znajoma mówi ze mam się domagać podania sterydów dzieciom ona nie miała urodziła w 28 tc i córka zmarła chłopiec przeżył

f2w3kw7ihyqz70ec.png

Ale super wieści! Ja zapisałam sie na te połówkowe ale dopiero na 2 marca bo tylko tak pasowało by mąż też mógł być. Wiec teraz czekam 2 tyg.

reklama
Patuska, sterydy przyspieszają maluchom rozwój płuc. W sytuacji, kiedy ciąża jest zagrożona przedwczesnym porodem lekarze zazwyczaj sami kierują do szpitala na podanie sterydów. Jeśli małe się mają urodzić jako wcześniaki, to lepiej, żeby już potrafiły oddychać samodzielnie. Ale moja lekarka mówiła, że miała przede mną dziewczynę z bliźniakami dwuowodniowymi i dwukosmówkowymi, gdzie nie byłó żadnych problemów z szyjką, więc nie dość, że nie kierowała jej do szpitala, to jeszcze rodziła naturalnie w 38 tygodniu.

Do góry