reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co słychać u Groszka/ Fasolki

Skoro ryzyko trisomii 13, 18 i 21 jest niskie, to na pewno ryzyko trzech zespolow: Downa, Edwardsa i Patau jest niziutkie :)

Czy w Polsce nie podaja wyniku - tzn."ryzyko jak 1: np,100" ?!??

U nas jest kilka przedzialow, ale wiekszosci ciezarnych i tak oferuje sie test NIFTY/Harmony. ( ddokladnosc ok.99% ).

reklama
Skoro ryzyko trisomii 13, 18 i 21 jest niskie, to na pewno ryzyko trzech zespolow: Downa, Edwardsa i Patau jest niziutkie :)

Czy w Polsce nie podaja wyniku - tzn."ryzyko jak 1: np,100" ?!??

U nas jest kilka przedzialow, ale wiekszosci ciezarnych i tak oferuje sie test NIFTY/Harmony. ( ddokladnosc ok.99% ).
podaja przedziały! :)
np moje sa takie:
trisomia 21: ryzyko podstawowe 1: 1006
trisomia 18: ryzyko podstawowe 1:2269
trisomia 13: ryzyko podstawowe 1:7166

podaja przedziały! :)
np moje sa takie:
trisomia 21: ryzyko podstawowe 1: 1006
trisomia 18: ryzyko podstawowe 1:2269
trisomia 13: ryzyko podstawowe 1:7166

Ale podstawowe? Co znaczy, ze "podstawowe"? Tzn.tylko na podstawie wieku, tak ? Chodzi mi o algorytm i jego wynik, ten, ktory zlicza wszystkie dane - znaczy wiek matki, grubosc faldy karkowej i wynik testu PAPPA.

trisomia 21: ryzyko podstawowe 1: 1006 ryzyko skorygowane <1:20000
trisomia 18: ryzyko podstawowe 1:2269 ryzyko skorygowane <1:20000
trisomia 13: ryzyko podstawowe 1:7166 ryzyko skorygowane <1:20000
wolne b-hcg 39,75 IU/l odpowiada 0,928 MoM
PAPPA 1, 415 IU/l odpowiada 0,877 MoM
moj wiek 23 lata
crl 48,4 mm w 11 tyg 4 dniu
nt 1,40mm
bpd 17,3 mm

A lekarz Ci nie wyjasnil? Powinien...

A te ( aberracji chromosowych ) sa ZNAAACZNIE bardziej, niz okay... Wiec wiecej nie zawracaj sobie nimi glowy...

Matematycznie biorac, masz 0,0002 ryzyka tych chorob :) Czyli praktyczne zadne :)

reklama
MalinowaMarta, no widzisz jak to jest. Ja mam dwóch chłopców i nie wiadomo czy następne to też nie chłopiec. Z jednej strony zawsze chciałam mieć córeczkę, ale w sumie teraz to już sama nie wiem... :) Mam takich słodkich chłopaków, naprawdę! Widać po avatarze hehe :)
Iwonaimaja -
bardzo się cieszę! W końcu pofikało!!
Gwiazda, no to gratki Chłopczyka!!! :) A dlaczego planowana cc??
BłękitnaOrchidea - gratuluję!! :)
Justa, czyli jest ok!! Super :)
Doris, dzięki za wyjaśnienie ryzyko podstawowe i skorygowane. Czyli podaje się skorygowane jako końcowe? Tak by było dobrze, bo moje 34 lata, a skorygowane jest myślę ok!

A mam pytanie: Od czego zależy ta przezierność, że ten rozstrzał taki? Że np. Błękitna w 12w3d - 0.87 cm, a ja np. w podobnym tygodniu ciąży mam 1,7mm?? Wolałabym mniej, chociaż to też norma. Od czego to zależy????????

Dobra, teraz ja piszę co i jak po wizycie.

Do góry