reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co potrafią nasze dzieci?

Zgadzam się z Bubą. Co prawda można mniej więcej "wyczuć", kiedy dziecko zazwyczaj robi siku i kupkę (np. właśnie po obudzeniu, czy piciu) i posadzić je na nocnik, ale samo jeszcze długo tego nie zasygnalizuje. A jeśli dziecko nie chce siedzieć na nocniku, to po jakimś czasie zacznie takie sadzanie traktować jako karę. A oduczyć sikania do pampersa w nocy, to jeszcze dłuższa droga:-p.
Jednak, wszystkim uczącym korzystania z nocniczka życzę powodzenia i wytrwałości:-).

reklama
mam wrazenie ze wy myslicie ze ja zosie non stop sadzam na nocnik i kaze sikac i twardo ucze ja wolania!!!
NIE ja poprostu przyzwyczajam ja do nocniczka i ucze co to jest i sadzam na niego pod i przed spaniem i nie chce by ona juz wolala ale jesli bedzie wiedziala ze siusiu robi sie nie tylko w pieluche to z czasem bedzie dla niej normalne i jesli bedzie juz mowila to szybciej bedzie wolala siusiu

tak sie wszyscy boja tego siusiania w nocy a my z tym mielismy wlasnie najmniejszy problem - maly bardzo szybko (nie pamietam kiedy ... ) przestal sikac w nocy i rano zdejmowalismy suchego pampersa :) mozna bylo dwa razy uzyc :-)
gorzej bylo w dzien, bo pomimo dobrych wynikow mozczu maly nie czul pelnego pecherza i czesto sikal w majtki lub gnal do kibla na ostatnia chwile ... i nie wynikalo to z tego ze byl czyms mocno zaabsorbowany .. ale i ztym sie uporalismy ... a kiedy zrezygnowalismy z pampersa to musialabym chyba gdzies na zdjeciach sprawdzic bo za cholercie nie pamietam ... tak to jest - czlowiekow sie wydaje ze takie wazne informacje to mu w glowie na zawsze zostana a tymczasem ...

Idziu - właśnie, ja też wielu ważnych wydarzeń nie potrafię umieścić w czasie:tak:. Teraz żałuję, że nie zapisywałam. A z tym sikaniem to u nas było odwrotnie. W dzień nie było problemu, ale w nocy dłużej trwało oduczanie od pampersów, może dlatego, że wieczorem po żłobku dużo w domku piła, to i sikać w nocy było czym:-D.

A Jagoda oprócz tego, że będzie maratończykiem, to będzie też piłkarzem. Wczoraj przez pół godziny butelkę plastikową kopała i w kiwka się z mama bawiła. Sportsmenka jak nic.

Joaśka bedziesz musiała koniecznie zapisać małą do jakieś sekcji sportowej.
Tylko będzie ciężko wybrać do której, bo ona jest wszechtronnie utalentowana....hehe..
A Antoni wczoraj za wszelką cene chciał sam wstać, podczas kąpieli chwytał się wanienki i podnosił sie do góry. Nie interesowały go już zabawki do kapieli, miał inny cel. Nie będę mogła go już zostawiać w wózeczku bez pasów.

wieczorem Victorek jedynke wrzucil i staral sie psa dogonic:-D
to teraz sie zacznie, na wstecznym nie byl szybki ale juz odkryl ze do przodu tez mozna :-)

Joasiu szczerze Cie podziwiam!!!Ja na pampersach jade caly czas:zawstydzona/y: i przeciekow brak. z tym nocnikiem to Ty szybka bylas!!! .....

"Oczekiwanie od niespełna dwuletniego malca, że będzie grzecznie sygnalizował swoje potrzeby, nie ma sensu. Dopiero tuż przed drugimi urodzinami dziecko kojarzy gniecenie w brzuszku z tym, że chce mu się kupkę, i uczy się rozpoznawać parcie na pęcherz. Ale na tę naukę ma czas do czwartych urodzin!":szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok:

No niestety u nas praktyczniejsza okazała się tetra :-(. Dzisiaj znowu mała była mokra po nocy, mimo pampersa.

Nie tylko ja. Wszyscy moi kuzyni przed ukończeniem roku siedzieli na nocniku i sami mówiliśmy kiedy co chcemy. Może ja z jakiejś genialnej rodziny pochodzę ;-) Mam pełno zdjęć (rodzice musieli mieć ze mnie niezły ubaw) jak chodzę po dworze i co jakiś czas ściągam majtki i sikam, a było to przed ukończeniem roczku.

A te 4 lata :szok: .

reklama
A już nie tylko pampersów. Dużo rodzajów sprawdziłam. Ostatnio lecę na Huggies'ach ze ściągaczem na plecach. Jak narazie są najlepsze ale i tak co jakiś czas Jagoda jest mokra.
Po prostu jak leży na boku i sika, to na pbok jej leci. Mniejsze rozmiary są na długość za małe, a te odpowiadające wadze za luźne (nawet jak mocno je zepnę). Albo jak leży na plecach i sika (podnosząc nogi do góry) to potem jest mokro po obu bokach. Dobrze, że chociaż kupsko się trzyma na miejscu.

W siatkach centylowych wzrost ma w górnej granicy, a wagę w dolnej. Szczęściara.

Do góry