reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co potrafią nasze dzieci?

sprytne macie dzieciaczki :)
moja mala jeszcze sama sie nie rozbiera ale jak ma bluze z zamkiem to lubi sie nim bawic
sama tez sie nie ubiera chociaz zna nazwy prawie kazdej czesci garderoby ...
jedyne przeszkody jakie pokonuje to wysokie krawezniki lub wchodzenie i schodzenie ze stojaczka w domu - uwielbia to :)

reklama
Dominika też sama założy buciki
Ale ściąganie bucików jej najlepiej wychodzi
Ma trampki aby w domu chodzić to skubana co chwilę je ściąga i dziś się już wywróciła jak biegła do mnie do kuchni poślizgnęła się i upadła na plecy uderzając główką w podłogę.
Teraz jej zakładam kierpce w domu bo z tym ma większy problem.
A wyczyny wspinaczkowe to też ma niezłe wchodzi na oparcie od narożnika i chwyta się rączkami o szafkę i wchodzi na wyprostowane nóżki

a u nas to juz prawdziwy hard core, Antek swoim aytem musi jezdzic po kanapach, podłoga mu nie wystarcza:-D:-D
no i probuje sam sie ubierac, podstawa to noszenie tatowych butów:cool::cool::cool:

Jejku, ale Wam maluchy sprytne wyrosły :-O jak sie naczytam czasami to mi oczy wychodzą :-)
WIELKIE GRATULACJE!!!!
Natalka też juz potrafi robić bardzo wiele rzczy, nie jestem nawet w stanie wymieniac, a najlepsze jest to, że rozumie praktycznie dosłownie wszytko co sie do niej powie i powtarza każde słowo, mówi tez bardzo wyraźnie, aż jestem zdziwiona, bo nie mówi po swojemu, tylko po naszemu :-D Tylko wiadomo "r" jej nie wychodzi i nie wszytskie kombinacje spółgłoskowo samogłoskowe wypowie, ale na prawde bardzo ładnie jej to wychodzi :-)
Ale fikołka nie zrobi :-D na szczeście chyba :-D

A u nas z nowosci Majeczkowych to wypluwamy paste jak myjemy zabki, jaka zadowolona jest jak jej sie uda wypluc ;-)
Z innych to sama zaklada ubranka, oczywiscie czesto robimy to nie prawidlowo ale wazne ze probuje sama. Uwielbia karmic Maksa (jak byla mala to on ja karmil teraz musi sie odwdzieczyc :tak:) Maks troche nie zadowolony bo nie nadaza grysc :-)

No i najwazniejsza czesc to Maja umie pogowac :-D:-D:-):-):-):-):-)
Ostatnio cwiczylismy to przy muzyce Metallici :-D:-D Nkrecilismy to ale bylo slabe swiatlo, dzis namowie Darka zeby zgral to do kompa i dam ne net :-D

Woloszki no ladnie bo Franek ostatnio tez namietnie tanczy :tak: wszedzie gdzie tylko muzyke uslyszy ale on bardziej w salse idzie niz w pogo.Moj kolega ktory jest jurorem i choreografem w show tanecznym powiedzial ze nastepna edycja tylko z Franciszkiem :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2: Zatem moze on i Maja do pary razem sie skumaja ;-)

a tak na powaznie to Franek nie tknie niczego co mu podam swoja reka,odpych mnie on musi sam.sam lyzka ,sam widelcem,sam z kubka(pije juz z noemalnego kubka) no to witam w etapie"ja chce sam"
sam wchodzi do wanny,po zmianie pieluszki leci wywalic starego pampersa,odklada po jedzeniu talerz do zlewu,sprzata po sobie,oby mu tak zostalo........:tak:
A z motorycznych sprawek to Franek bez trzymania sie barierki wchodzi i schodzi ze schodow.

Dobra Buba daj znac jak bede przesluchania to wezme jeszcze Maksika, bo on powaznie ma dryg do muzyki :tak: jak na 4 latka to nawe dobre poczucie rytmu, w przedszkolu maja tance ale na zadnych zajeciach jeszcze nie byl bo nas nie bylo a teraz ma katar wiec siedzi w domu bo przyokazji migdaly sie powiekszyly :-:)-:)-(
A Maja tez tania wszedzie gdzie uslyszy muze wiodacym krokiem jest taniec krakowiaczek, wiecie chyba jak krok wyglada :tak: no i do tego obowiazkowo ruszanie rekami nie wiem gdzie ona takie ruchy widziala, komedia ;-)
A wiecie co wczoraj mi zrobila na zakupach, pojechalismy jakies buty Maksowi kupic i Maja wystrojona w spodnice na srodku sklepu najpierw podniosla spodnice do gory a pozniej sciagla sobie rajtuzki normlanie striptis zrobila porazka :tak: Jeszcze mi wyladuje w jakims klubie go-go :tak: DO rurki przymiezala sie w wakacje :-D:-D:-D:-D

Ja chyba nie muszę przypominać, ze zdolności taneczne to moje dziecko pokazało już na zlocie ;-):tak::-D Teraz dochodzą jeszcze śpiewy. :tak: Naukę rozbierania i ubierania oraz samodzielnego mycia rączek i buzi prowadzi tata. Jest bezkonkurencyjny do tego stopnia, że ostatnio wyszłam do kuchni odstawić naczynia po obiedzie - moje dziecko było bez butów - zastałam je po powrocie bez spodni i jednej skarpetki zajęte zdejmowniem drugiej. Olkowi nie spieszy się do samodzielności, ale sam je już widelcem, przy mojej niewielkiej pomocy a najlepiej jak wsuwa kaszkę z butli - sam musi zamieszać, inaczej nie zje. :-D

reklama
Moja Dominika też ma wenę do tańca gdzie tylko muzykę usłyszy to dupcią wywija.Do tego też zanuci sobie coś pod nosem.Jak słyszy inną muzykę to krok zmienia i tańczy inaczej.
Naukę ubierania i rozbierania też zaczęła,ściąga sobie majtki,rajstopki,buciki,bluzę rozpinaną.
Ubiera już sama sobie spodenki rajstopki i majtki.
Sama bardzo ładnie już je obiadki śniadania,kolacje.
Co do pieluszek zużytych to też niunia bierze pod pachę i leci do śmieci wyrzucić.

Do góry