reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co po macierzyńskim?

no ja wam powiem, że przy takich podatkach i skłądkach chorobowych, jakie odprowadzamy, to mam jakieś małe lub wrecz mikro wyrzuty sumienia, jak myślę o wykorzystywaniu L4. moja mama (zresztą pracuje w ZUSie) radzi mi, żeby po macierzyńskim (8.09) wzieła do 60 dni chorobowego (bo tyle można w ciągu roku), potem całość urlopu wypoczynkowego i dopiero później darmowy wychowawczy do kwietnia-maja przyszłego roku.
no i pewnie tak zrobie, jeśli mi się uda.
czy któraś z Was się orientuje, czy jak będziemy na urlopie wypoczynkowym, to pracodawca może nam wręczyć wypowiedzenie?

reklama
po takim czasie to bym siedziala i walila lbem w sciane. tylko ze ja mam ten komfort ze pracuje wieczorem a muj na rano wiec jedno z nas bedzie z dzieckiem

nio i ja zaczynam sie zastanawiac nad L4;-) tylko najpierw musze wymyslic na co i poszukac odpowiedniego lekarza;-) kurcze, tylko ja myslalam, ze na zwolnieniu mozna byc 182 dni, a dopiero po tym czasie staje sie na komisje ZUSowska:dry: nio i tak kombinowalam, ze najpierw na L4 posiedze z 5 miesiecy, pozniej pojde na opieke nad Mlodym, a na koniec wezme urlop.. cos mi sie zdaje, ze musze sie zaczac rozgladac w tym temacie:baffled:

U mnie w ogole moze byc ciekawie, bo przed zajsciem w ciaze JUZ bylam na swiadczeniu, bo mi minelo chorobowe...hmmm...

wiesz Klucha, ja mam taki zawód, ze mogę pracować w domu na zlecenia, o ile się oczywiście takie znajdą. na złobek nie mam szans, bo nie jesteśmy zameldowani w krakowie, a za opiekunkę na cały etat musiałabym zapłacić tyle, ile zarabiam u siebie na etacie + starczyłoby mi na bilet miesieczny. obie babcie pracują, zresztą są daleko, więc ta opcja też odpada. także będę siedzieć z Jaśkiem, szukać zleceń, zeby spłacać kredyt i próbować znaleźć jakąś lepszą opcję/lepiej płatną pracę.

Dzisiaj byłam w pracy - a mój szef powiedzial "Fotel na panią czeka". Bardzo to miłe w dzisiejszych czasach.
Ten fotel to sobie wybierałam ze 2 miesiace - jeszcze przed ciąża - handlowiec tylko kolejne modele przywoził do testowania ha ha

W sierpniu idę na szczepienie z Konstancją to będę się pytała czy da radę te 60 dni zwolnienia na dziecko bo wszystkie płatne urlopy kończą mi się 14 września:-:)-(

Ja mam to szczescie, ze moge siedziec rok na wychowawczym, z czego 9 miesiecy jest płatne ale 3 nie, od 1 marca zamierzam wrócić do pracy, nie wyrobimy z jednej wypłaty - chociaż na samą myśl serce mi sie kraje, a mały do żłobka.....przynajmniej takie są plany. Musze zacząc się rozglądać za żłobkiem, żeby później nie okazało się za późno

wczoraj poczyniłąm pierwsze kroki w celu znalezienia niani dla mojego wojtasa, jak już pisałam przez 6 m-cy będzie tylko na kilka godzin w tygodniu, wolałabym żeby to byla jakaś młoda dziewczyna, np studentka, wiadomo od października studenci wracają do miasta wiec ktoś się znajdzie, ale z drugoej strony nie chcępierwszej lepszej osoby z ulicy więc poprosiłąm moją siostrę która jest o wiele starsza niz ja żeby popytała wśrod swoich znajomych mających studiujące dzieci czy ktoś by się nie podjął, w ten sposób będęprzynajmniej coś o tej niani wiedziała, z resztą króków powstrzymam się do czasu jak to nie wypali

reklama
manja - my raz skorzystaliśmy z agencji babysitters- na ul. Strzeleckiej - ale tam się starsze zgłaszają - tyle, że z referencjami
a za drugim razem daliśmy ogłoszenie do Głosu - był prawdziwy festiwal potencjalnych niań - ale co najmniej 3 fajne się zgłosiły - wybralismy ostatecznie tę, której pasowało dojeżdżać też do Przeźmierowa bo w międzyczasie się tam przeprowadzaliśmy

Do góry