reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co nas niepokoi - wstrętne choróbska, lęk separacyjny i in.

hej dziewczyny, ważne i pilne dla mnie pytanie...
jak mierzyć maluchowi temperarutkę...
bo widze że każdy ma inny sposób...
dodam że mam termometr elektroniczny "zwykły"...
Ja mierzyłam temperaturę w pupie zwykłym elektronicznym. Do czasu aż przestanie migać ( w moim tak jest,że jak już temperatura nie rośnie to nie miga). Od pomiaru zrobionego w ten sposób trzeba odjąć 3 kreski.

reklama
michaśka a czemu trzeba odjąć 3 kreski? jeśli pod paszką to też? w moim elektronicznym zaczyna pikac gdy juz jest ustalona temperatura :tak:

nam pediatra mówiła że od temperatury mierzonej w pupie trzeba odjąć 5 kresek ... i znowu kuzwa co lekarz to opinia - aczkolwiek kiedys jak mu zmierzylam w pupie to wyszlo mi ze jak odejme 5 kresek to mi dziecko z wychlodzenia powinno umrzec :baffled:
więc my mierzymy pod paszką i nic nie odejmujemy ;-)

U nas też kupkowy problem. Zazwyczaj Janek robił 1 czasem 2 kupy dziennie. Czasem zdarzało się bez. No i: w środę dostał dynię z kleikiem kukurydzianym, a ponieważ w nocy pojawił się katarek, to na czwartek i piatek wycofałam danie bezmleczne. Katarek utrzymuje się nadal, ale nie jakiś duży. w czwartek normalna kupa sztuk 1. W piątek brak kupy, za to rano w sobotę wielka. No a potem dzidzia się rozpasała i jeszcze 4 nam zafundowała. No a dziś 5 mamy na koncie, w tym ranna rozpoczęta takim twardszym, pomarańczowym "korkiem" jak stwierdziła moja mama. Pomarańczowy po sobotniej dyni. Pozostałe kupki w normie, ciut śluzu w nich,. ale nie jakaś katastrofa. No i nie są one wielkie. Poza tymi kupkami i katarkiem, który chyba już w odwrocie, mały posmiał się, pobawił sam, pogadał z wujkiem i pocmokał do mnie, więc wszystko ok.
No i sama nie wiem, co o tym myśleć... Przechodzę na nan2 (z domieszką nan2 activ), ale robiłam to bardzo powoli... Wprawdzie nie kontroluje tego teraz, bo ja raczej leżę i zdycham sobie małoradośnie, a Janek pod opieką babci i taty...

myślę, że jeszcze sporo nas czeka z tymi kupkami, im będziemy wprowadzać więcje nowości tym kupki naszych dzieci nie raz nas zaskoczą:-D

Temperatura ciała zdrowego dziecka wacha się od 36oC do 37oC. Zmienia się ona w zależności od pory dnia i nocy oraz od aktywności dziecka. Zazwyczaj rano jest najniższa a wieczorem wyższa. Temperaturę niemowlaków (również dzieci starszych) można podzielić na 4 przedziały:
temperatura normalna - 36oC do 37oC.
stan podgorączkowy (podwyższona temperatura) - 37.1oC do 38oC. Jednakże w tym przedziale dziecko może mieć temperaturę np. wieczorem bo długim płaczu.
gorączka 38.1oC do 39oC.
stan silnej gorączki - powyżej 39oC.

Generalnie uważa się, że stwierdzenie u dziecka temperatury powyżej 38oC świadczy o gorączce.

Należy również pamiętać, że wartość temperatury zależy od metody jaką jest wykonywany pomiar. Temperaturę można mierzyć pod pachą, w ustach oraz w odbycie. Pomiar w odbycie szczególnie polecany jest u noworodków i małych dzieci ze względu na łatwość pomiaru i jego dokładność (w tej metodzie zalecane są termometry elektroniczne). Wartość temperatury w odbycie jest o 0.5oC wyższa od faktycznej temperatury ciała natomiast mierzona w ustach o 0.3oC.
Źródło: twoj-niemowlaczek.com.pl

ja tez w pupie mierzyłam, bo tam, niby jest zawsze prawidłowa temp i to jest od lat praktykowane, a ucho to jakies nowosci, bo trzeba odejmowac iles tam stopni

reklama
pytalam pediatry o cos uodparniajacego Jasia zeby nie lapal przeziebien ale powiedziala ze nie jest potrzebne - dopiero jak ktos w rodzinie zachoruje to zeby go wzmacniac witaminami, a tak "na zapas" to nie.

Do góry