reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

co nas niepokoi - wstrętne choróbska, lęk separacyjny i in.

No to kompletnie nie wiem od czego to moze być. Najlepiej skonsultuj sie z lekarzem... Ja na szczescie też jestem daleka od przegrzewania Piotrusia. czasem jak widze mamy mijające mnie na spacerze to włosy sobie z głowy wyrywam! 30 stopni w cieniu a maluszki w czapeczkach, kaftanikach i śpioszkach i do tego w bluzach z kapturem z polaru!!! szok! :szok: I płaczą w niebogłosy a mamuśki schylaja sie nad wózkiem z tekstami: "no co jest kochanie? o co chodzi? nie płacz rybeczko...". No chyba oczywiste ze biedactwom za ciepło!
W nocy mój mały śpi w body z długim rękawem lub pajacykach, przykryty kołderka... Na jesień pewnie sprawie mu śpiworek żeby sie nie rozkopywał :tak:

Ja słyszałam o tych szczepionkach ale niestety mnie na nie nie stac :( Choć mnie również mówiono ze to lekki pic na wode (połoźna na wizycie domowej). Ale pewnei gdybym miałą możliwosc to bym je zrobiła. Tak na wszelki wypadek wszystko co możliwe...

reklama
co do ubierania- nasze dzieciaki są coraz większe i nie ma potrzeby je już tak bardzo ubierać ciepło, cieplej i w ogóle. więcej luzu trzeba sobie dać,

aga nasze dzieciaki maja ciepłe główki bo im kurna mózgownice pracują!!! dlatego matko zasnij spokojnie i nie marudź, a jak bedziesz u doktorki to się po prostu zapytaj, czy to ok. buźźźźźźźźź

U mnie Tomek zadzwoni jeszcze w poniedziałek i się zapyta o szczepionkę... A zaszczepimy pod warunkiem, że przedłużą mu umowę na kolejne 2 miesiące, o stałym narazie nie ma mowy przez te cyrki ze szpitalem mswia :-(. Na szczęście dostał wypłatę w sierpniu bo zawiesili wydawanie od 15, a on bierze 10.

rotarix jest szczepionką przeciw rotawirusowi, który powoduje silne wymioty i biegunkę u maluszków, co jest dlanich bardzo niebezpieczne. Moja pediatra zaproponowała nam to szczepienie i długo się nie zastanawialiśmy. Niestety w tym momencie rotarix jest w Polsce nieosiągalny i nie wiadomo, kiedy się znowu pojawi a dziecko musi dostać 2 dawki do ukończenia 6 m-cy. Piotrek narazie dostał jedną i z niepokojem czekamy.
Co do sprowadzania z zagranicy to można ale ta szczepionka musi być w chłodzie, więc trzeba mieć pewność, że ten kto ją przywoził trzymał w odpowiednich warunkach.

nam na szkole rodzenia mowili zeby nie szczepic na wszystko bo to tez nie jest dobrze wiec my nawet rotawirusa nie bralismy pod uwage - myslimy o pnemokokach ale nie wiem kiedy to sie szczepi i z czym to jest zwiazane oprocz pieniazkow - musze sie w koncu zainteresowac :baffled:

nam nikt nie kazal podawac zadnych witamin wiec nie podajemy - a napletka kategorycznie zabronili sciagac i tez nie sciagamy :rofl2:

jesli chodzi o ubieranie to na mnie patrza jak na wyrodna matke :rofl2:bo piotrus zazwyczaj tylko w body - a spi tylko w pieluszce i bawelnianej koszulce na ramiaczkach pod cieniutka koldrka :-D gorocy chlopak jest :tak:

jesli chodzi o ubieranie to na mnie patrza jak na wyrodna matke :rofl2:bo piotrus zazwyczaj tylko w body - a spi tylko w pieluszce i bawelnianej koszulce na ramiaczkach pod cieniutka koldrka :-D gorocy chlopak jest :tak:
Barszczyku z pewnością nie patrzą. Ja też synka tak samo ubieram. W nocy przykrywam go rozłożonym rożkiem albo kocykiem, do bodziaka zakładam tylko skarpetki, bo mu nóżki marzły.

Miałam szczepić na rota, ale koleżanka farmaceutka w sumie mi odradziła, sama też nie jest zwolennikiem dużej ilości szczepień. A pneumokoki będą refundowane w niektórych miastach dla dzieci, które idą do żłobka i w późniejszym wieku (chyba 3 lata), jak dziecko będzie z mamą albo nianią, to nie ma sensu teraz szczepić.

no to ja Wam teraz napiszę,co i jak:
otóż znalazłam stronę glaxo i poszukałam kontaktu z nimi.napisałam pytanie o powrót rotarixu na rynek i pani mi odpisała,że ma być dostępny po 15 września,ale oni troche sprowadzili go na import docelowy i jeśli jestem zainteresowana,to prosi o kontakt.zadzwoniłam do kobiety,bo byłam zainteresowana.no i pani wzięła moje namiary i namiary przychodni.moja przychodnia jest na ich liście przychodni,do których mogą iść dostawy ich szczepionek,więc problemu nie ma.pani oddzwoniła,że zarezerwowała dwie sztuki dla mnie i przyjdą do tej mojej przychodni,tylko ja mam poinformować o tym przychodnię.dzwoniłam do przychodni,ale pójdę tam jeszcze,bo jak mi ktoś drapnnie,bo pielęgniara nie doczyta,że to moję,to zabiję babolce!
telefon do pani od szczepionek: 0-22-576-94-62. może nie dzwońcie zbiorowo i nie powołujcie sie na koleżankę,która wywalczyła szczepionkę,tylko informacyjnie.bo to pani menager od działu szczepionek,czyli myślę,że każdy może tam zadzwonić po informację.pani Ilona jakaśtam (nie pamiętam nazwiska).

Miałam szczepić na rota, ale koleżanka farmaceutka w sumie mi odradziła, sama też nie jest zwolennikiem dużej ilości szczepień. A pneumokoki będą refundowane w niektórych miastach dla dzieci, które idą do żłobka i w późniejszym wieku (chyba 3 lata), jak dziecko będzie z mamą albo nianią, to nie ma sensu teraz szczepić.

Ewitko,ja szczepię Mariankę szczepionkami państwowymi,a "w zamian" zaszczepię ją na rota,bo skoro chcę ją predzej czy później posłać do żłobka,to to chyba nie jest takie głupie wyjście.ale fakt-zdania ekspertów są podzielone-jedni mówią,żeby szczepić tylko tym,co zalecane,inni-żeby tylko i wyłącznie płatnymi (jakbyśmy wszyscy mieli kopalnie pieniędzy),a jeszcze inni,żeby państwowymi,a z płatnych wybrac tylko te,które sa tego warte.no i oczywiście jest problem-a które są?no i ja sie na te rota zdecydowałam,a skoro tak,skoro tyle zachodu zabrało mi znalezienie tej szczepionki,to zaszczepię,bo po moich wczorajszych ekscesach żołądkowych po wątróbce nie chcę,żeby mała miała podobne wrażenia gastryczne :-(

Mi pediatra mówił, że można spokojnie poczekać z tymi rota, pneumo i innymi kokami, zwłaszcza, że dziecko nie wybiera się do żłobka. Te bekterie są częstsze u dzici w wieku przedszkolnym, więc jeśli juz to radzi wtedy właśnie zrobić.

reklama
no,ale my myślimy o żłobku dość konkretnie.a nasza pediatra mówi,że pierwsze szczepienie na rota powinno się odbyć najpóźniej w 18tym tygodniu,a drugie w 24.

Do góry