reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co nas niepokoi - wstrętne choróbska, lęk separacyjny i in.

Badanie dotyczace glutenu to pewnie celiakia;-)
My tez mielismy je robione i czekamy na wyniki:no:A tak wogole to celiakie ma sie do konca zycia:szok:

Ja mam termin z Klaudia na 4 marca i bedzie miala te same badania co Wiktoria:-(

Co do testow skornych to raczej za wczesnie:confused:
Wiktoria miala IgE calk. i wyszlo jej podwyzszone i do tego AGA ale na wyniki jeszcze czekamy

Ostatnia edycja:
reklama
Badanie dotyczace glutenu to pewnie celiakia;-)
My tez mielismy je robione i czekamy na wyniki:no:A tak wogole to celiakie ma sie do konca zycia:szok:

Ja mam termin z Klaudia na 4 marca i bedzie miala te same badania co Wiktoria:-(

Co do testow skornych to raczej za wczesnie:confused:
Wiktoria miala IgE calk. i wyszlo jej podwyzszone i do tego AGA ale na wyniki jeszcze czekamy

To nie była celiakia - tzn. badanie o ktorym mysle nazwane bylo jakimś skrótem.

Dowikla - czy Twoje dziewczynki też byly w szpitalu zeby robic te badania, bo jak pisalam wczesniej my mamy byc tam min 3 dni.

A zeby tego bylo mało synka w nocy dopadly wymioty, rano tez zwymiotował + dwa razy smierdząca i rzadka kupa była. Dzwonilam do lekarki i ta mowila zeby dawać orsalit, smecte i jakis probiotyk + picie, i raczej nie karmic. mam nadzieje ze przejdzie. Teraz moj synus śpi słodko.

A rano sobie popłakalam z bezsilności, bo przyjechalam do mamy, synek wymiotuje i czuje juz ze jest kupa. W głowie mi sie tlą mysli o szpitalu z powodu odwodnienia, wiec co bedzie z opieka nad mamą. Mąż i brat pracują razem w malutkiej firmie i nie jest wskazane zeby razem brali wolne bo po prostu nie bedzie komu pracować. Mąz potrzeby do worzenia mnie i synka po ew. lekarzach (nie mam prawa jazdy) brat do opieki nad mamą. MASAKRA... tylko płakać.

Ostatnia edycja:
Postaraj się go poic tym orsalitem, jak się nie odwodni będzie wszystko dobrze. Smecta tez powinna troszke pomóc. No i ja też słyszałam, że to za wcześnie na takie badania alergenów.

dowikla trzymam kciuki za wyniki badań.

od wczoraj synek w szpitalu, nie dało sie nic zrobić w domu niestety. zreszta i tak chyba za długo czekaliśmy, bo wczoraj wieczorem synek lał sie przez ręce.
w nocy i dzis z małym jest mąż, ja przy mamie, jutro nie wiem jak ot bedzie:-(.
wczoraj mały dostał 250 ml elektrolitów + 500 ml glukozy, kapało do 5 rano. dziś dostal też 500 ml ale nie wiem czego (zapomnialam zapytac męża). poza tym to nic nie chce pic ani jeść. na oddziale nadkomplet, wiec tłoczymy sie w malutkiej dwuosobowej salce w tróje dzieci + troje rodziców.
synek wczoraj byl tak wypąpowany ze nawet nie zapłakal przy kłuciu, pielegniarki nie mogły sie nadziwic ze takie spokojne dziecko... a on po prostu bardzo słaby był bidulek.

Kinga80 mam nadzieje ze nie robicie diagnozy na prozno. testy z surowicy przd 4 rokiem zycia nie sa 100% adekwatne do stanu rzeczy. na gluten to badanie z surowicy tzw tTG a na nietolerancje laktozy...hmm pewnie bedzie opierac sie na podaniu laktozy i sprawdzeniu jaki jest jej pozoim w jakims czasie od podania co pozwoli stwierdzic czy jest trawiona i przyswajana czy nie :| tez nie koniecznie dla naszych dzieci, bo jesli nie trawi laktozy to miala by chyba biegunki po mleku :-| a na pasozyty oddaje sie kal z 3 roznych porcji : lablie sprawdzalas ?? pozdrawiam gorąco.
P.S.Oznaczanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej(tTG) jest wiarygodnym badaniem przesiewowym w diagnostyce celiakii

Ostatnia edycja:
ble no to wyglada na rotawirus ...:-( TYM więcej zdrówka życze. Do mamy to moze pielegniarke środowiskową ?? nie mam pojecia co radzić:-(

dla Kingi

Ubezpieczony ma prawo do nieodpłatnych świadczeń w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej, wykonywanych przez pielęgniarkę i położną środowiskową/rodzinną. Pacjent wybiera pielęgniarkę i położną w dowolnym zakładzie podstawowej opieki zdrowotnej. Nie obowiązuje rejonizacja.
Druki deklaracji, które wypełniają ubezpieczeni, powinny być dostępne w każdej placówce podstawowej opieki zdrowotnej.
Do zadań pielęgniarki lub położnej środowiskowej/rodzinnej należy:​

• rozpoznanie potrzeb zdrowotnych i pielęgnacyjnych pacjentów
  • sprawowanie opieki pielęgnacyjnej nad pacjentami
  • wypełnianie zaleceń lekarza
  • wykonywanie samodzielnych świadczeń w zakresie profilaktyki zdrowotnej, diagnostyki, leczenia i rehabilitacji
  • edukacja zdrowotna
w razie jak nie ona sama to pomoże załatwic opieke, poprostu pomoc jest Ci potrzebna, ciężo samej dać rade jeśli ma sie małe dziecko...ZDRÓWKA ŻYCZE

reklama
To nie była celiakia - tzn. badanie o ktorym mysle nazwane bylo jakimś skrótem.

Dowikla - czy Twoje dziewczynki też byly w szpitalu zeby robic te badania, bo jak pisalam wczesniej my mamy byc tam min 3 dni.

Byly ale tylko na jeden dzien tzn rano przyjechalismy bylo badanie ,pobieranie krwi i wenflonowanie:no:Chwile pozniej gastroskopia no i wybudzanie.Lekarze patrzyli jak radza sobie z jedzeniem i piciem tzn czy sie nie krztusza i do domku;-)Czesc wynikow mialam w ciagu tygodnia,a na reszte nadal czekam

Zycze duzo zdrowka dla malego:tak::tak::tak:Oby wszystko jak najszybciej bylo dobrze

Do góry