reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co na obiad, zachcianki i inne przepisy

reklama
SAŁATKA Z TORTELLINI
Skladniki:
- puszka kukurydzy
- natka pietruszki
- majonez
- jogurt naturalny
-porcja tortellini - farsz wedle uznania ( próbowałam z różnorodnymi farszami, każde wychodzą boskie)
- 10 dag szynki z kurczaka lub indyka
- 4 ogórki kiszone

Wszystkie składniki kroimy w małą kosteczkę, dodajemy odsączoną kukurydzę. Pietruszkę drobno siekamy.
Tortellini gotujemy, odcedzamy i chłodzimy.
Całość wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.

Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Jesli ktoś lubi po prostu majonez to mozna dodac sam majonez:) Ja mieszam z jogurtem, bo kiedy byłam na diecie tak robiłam sałatki i już mi zostało:)
Sałatkę wstawić do lodówki i najlepiej odczekać kiedy smaki się przegryzą.

Jak lubicie można dodać również groszek konserwowy, ja nie lubię stąd nie dodaje:)
Co do tortellini najlepiej świeże, a nie takie suche z paczki. Jak nie ma możliwości kupna takich swojskich to sprawdzają się z biedronki takie świeże za 6-7 zł.
Smacznego :)
 
Teraz sałatka, która na czas ciąży stała się moją ulubiona :D
SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM
Składniki:
- 350g filetów śledziowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- duża marchewka
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- korzeń pietruszki
- 2 cebule
- majonez
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Jajka i warzywa gotujemy do miekkości.
Śledzie moczymy w wodzie, żeby nie były zbyt słone.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, kladziemy na spód miski. Na cebulę kladziemy śledzie pokrojone na małe kawałki. Smarujemy majonezem.
Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach i układamy kolejno:
ziemniaki,(na tym poziome doprawic sola i pieprzem), marchewka, majonez,pietruszka (korzeń), marchewka, majonez.
Na koniec posypujemy jajkiem pokrojonym w drobną kostkę. Ozdabiamy zieloną pietruszką.

Smacznego :)
 
Aniouek daj linka do tych ziemniaczków ,tak apetycznie wyglądają!

linka gdzies zgubiłam ale przepis zapisałam wczesniej w zeszycie... tak więc...

Ziemniaki (ok.10sztuk) gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Należy uważać żeby ich nie rozgotować bo będą zbyt kruche i się rozpadną.
Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu przekroić na pół i wydrążyć środki zostawiając około 0,5 cm brzegi.
Twaróg(150g) i fetę(100g) rozgniatamy widelcemn razem z wydrążonymi środkami ziemniaków.
Dodać posiekany czosnek, szczypiorek, koperek i natkę z pietruszki. Propocje wedle uznania. Ja lubię czosnek, szczypiorek i koperek, wiec dodałam ich sporo. Dodać sól i pieprz do smaku.
Połówki ziemniaków napełnić przygotowanym farszem.
Ułożyć na blasze (albo w naczyniu żaroodpornnym ale nie przykrywać).
Zapiekać do zarumienienia. Ja piekłam w 200*C przez jakies 20-25 minut w piekarniku z obiegiem... ale i tak jestem zdania, że lepiej od czasu do czasu skontrolować samemu :)

Sos tzatziki wykonałam z tej mieszanki Prymatu... dodaje sie tylko jogurt naturalny i ze 2 ogórki z tego co pamiętam, w razie co przepis jest na opakowaniu :) Ale zwykly sos czosnkowy domowej roboty tez powinien pasować :)

Smacznego :)
 
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Kilka ziemniaków i połowe mniej cukinii. Ja robię na oko. Ścieram na tarce o grubych oczkach. Odsączam na sitku. Do tego dodaję 2 lub 3 łyżki mąki, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, jedno jajko i posiekaną nać pietruszki (zawiera dużo żelaza, warto przemycić). Smażyć jak placki ziemniaczane.
 
Ostatnia edycja:
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Kilka ziemniaków i połowe mniej cukinii. Ja robię na oko. Ścieram na tarce o grubych oczkach. Odsączam na sitku. Do tego dodaję 2/3 łyżki mąki, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, jedno jajko i posiekaną nać pietruszki (zawiera dużo żelaza, warto przemycić). Smażyć jak placki ziemniaczane.
Dziekuje jutro zrobie[emoji5]

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
Wiecie co ostatnio zrobiłam dobrego... Kupiłam makaron w kształcie minionków ugotowałam na mleku, pod koniec dodałam kilka rodzai sera żółtego... Dzieci zajadają się tym a ja przy okazji też :) Proste, smaczne i zdrowe.
zdrowe? mnie by zabiło :pp
 
Do góry