reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co na obiad, zachcianki i inne przepisy

ja jak pieke ziemniaczki to niezależnie od tego czy w calosci czy w łódeczki zawsze pierw je wrzucam do zimnej wody osolonej lub z dodatkiem przyprawy typu kucharek czy ziarenko smaku i obgotowuje, zeby lekko zmiekly... potem w tym samym garnku albo duzej misce obsypuje je roznymi rozniastymi przyprawami +troche oleju i potrzasam az sie rownomiernie pokryja... wyrzucam na blache z olejem i znowu jeszcze troche przyprawiam :p pieke zazwyczaj w 200 stopniach z termoobiegiem... nie za wymyslnie bo podaje je najczesciej do obiadu (do jakiegos kotleta,ryby etc.)zamiast gotowanych ziemniakow bo nie bardzo przepadam za takimi 'starymi' u mnie gotowaane w calosci to tylko mlode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem :p no i mundurki mmm :)
chociaz mam ochote sobie upiec jakiegos bardziej wypasionego ziemniaka... np. faszerowanego w folii aluminiowej...tylko zastanawiam sie czym by go nadziac ;) jakies pomysly???
 
reklama
Ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone

Ziemniaki kroimy na ok 1cm plastry obtaczamy w przyprawie do ziemniaków. Boczek kroimy również na ok. Centymetrowe plastry oraz cebulę w piórka. Blaszke smarujemy olejem/oliwą układamy ziemniaki na to cebule i na końcu boczek. Pieczemy w 180-190stopniach ok 30-40 minut :)

2fwa3e3knqytd1p8.png
dqpr3e5ew75wg1jw.png

a ten boczek sie ładnie spieka na nich czy jest raczej taki 'żywy'nadal ? :D bo ogolnie brzmi apetycznie ale ja lubie tylko cieniutki boczek.. zrobiony na chrupko :) dlatego zawsze w miesnym prosze zeby mi pani ciachnela najcieniej :p ale chyba tak czy siak sprobuje tylko najwyzej troche bardziej po swojemu zrobie :D hmm..moze takimi cieniutkimi plastrami by je calkiem owinac :D mniam mniam
 
Ziemniaka w folii zazwyczaj robimy na grilla.
Zawsze podgotuje go przekrawam w pół, obsypuje przyprawa do ziemniaka i daje masła. Do tego robimy sosy:
1 czosnkowy: czosnek, majonez, jog grecki, koperek
2. Keczupowy: szynka taka kanapkowa gotowana w kostkę, kecxup, troszke majonezu, chilli

Napisane na SM-T211 w aplikacji Forum BabyBoom
 
no z grilla to i ja robie z masełkiem ale do srodka wciskam czosnek i koperek i troszke soli zamiast przyprawy...i tez zawsze sosik czosnkowy domowej roboty ;)) eh zjadlabym takich... i szaszłyczków :( grilla w tym roku nie widziałam... mama obiecuje,ze zroooobią bo w koncu jeszcze nie zima ale czarno to widze... albo chociaz ziemniaka z ogniska... w koncu jesien idzie... eh :p
 
ja dzis zupke cebulową zrobie :) i chyba ziemniaki faszerowane fetą,twarogiem itp ;) mam nadzieje,ze wyjdzie smaczne :D jesli tak to sie pochwale potem :)
 
reklama
Jak lubicie gołąbki a nie chce wam się zawijać a papryka wam też smakuje to mam przepis na faszerowaną.

Ja wszystko robię na oko ale i wy dacie rade bo wszystko jest proste i do smaku.
Potrzebne:
- Papryki (jak duże 4 jak małe nawet 6)
-mięso mielone opakowanie 500g (my jemy z indyka)
-ryż (na 500g mięsa ja daje 2 torebki)
-jajka (tu na oko)
-sos pomidorowy w butelce (a zawsze kupuję biedronkowy)
-dwa koncentrat pomidorowe
-włoszczyzna na rosół lub kostki rosołowe.
-przyprawy (sól, pieprz jakie lubicie)

Gotuje rosół z warzyw jak chcecie szybciej z kostek.
Ugotowany wystudzony ryż mieszam z mięsem i jajkami (całymi surowymi), przyprawiam sól i pieprz do smaku.
Wycinam dziurki w paprykach od góry , takie żeby udało mi się wyczyścić środek z pestek i innych śmieci.
Papryki umyte, faszeruję mięsem które wcześniej wymieszałam z ryżem, jajkiem i przyprawami.
Nafaszerowane papryki wrzucam na gotujący się rosół jak troszkę się podgotują, dodaje butelkę sosu pomidorowego i dwa koncentraty doprawiam do smaku i gotuję wszystko do mięknięcia papryki.
Dzieciaki najbardziej lubią jak papryka jest tak miękka że rozpada się pod widelcem.
Czasami jak jest więcej rosołu i chcecie mieć więcej sosu nie wystarcza jedna butelka sosu pomidorowego.
Ja sosu nie zagęszczam tylko długo gotuje więc mi się troszkę redukuje.

Smacznego ;)
 
Do góry