reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"Co na co"

bosa-mnie tez jak z Wiki w ciazy chodziłam wpajano ze pępka nie moczyc zeby szybciej sie wysuszył i niczym nie smarowac sam odpadnie i ja tak robiłam myłam na około pępusia ale tez czasami niechcąco zamoczyłam pepolajda wiec wysuszyłam i było ok odpadł po tygodniu ale strasznie smierdział a fujjjjjjjj a połozna mówiła ze to normalne

reklama
Ja na SR usłyszałam również, żeby się nie bać moczenia pępka ani kąpieli dziecka w wanience nawet na drugi dzień po porodzie (a nie tak na sucho wacikami). Co sie zamoczy to się wysuszy. A co do pielęgnacji środkami różnymi to zasugerowano nam także Octenisept (który zakupiłam) albo waciki / gaziki LEKO.Pielęgniarka mówiła też że można kikutka owijać w gaziki i tak zostawiać pod pieluchą żeby nie ocierała ona o niego.
Bosonóżka Octenisept po cc znaczy że do przemywania rany na brzuchu, tak? Pytam, bo mała nadal w najlepsze siedzi i nie chce się odwrócić, więc powoli nastawiam sie na cc.

Własnie przed chwila w ksiazce Zawitkowskiego przeczytałam zeby nie bac sie zamoczenia pepuszka,uszu czy oczu;)dziecko od tego nie umrze;) a pepuszek to pisza zeby przemywac woda z mydłem a potem porzadnie osuszyc np gazikami i to wszystko.

U mnie na SR tez polożna mowiła, że mozna normalnie kąpać dzieciątko, i jak zamoczy się pępuszek to nic nie szkodzi. Natomiast po kapieli poradziła delikatnie osuszyć pępuszek z wody i tu nie poleca sie niczego do smarowania, sam odpadnie w ciagu tygodnia.
Kąpiel takiego nowordka jest dość krótka, więc woda nie powinna tu szkodzić.

My tez nastawialismy się na wiaderko do kąpieli, bardzo nam się podoba, ale eMek jak to lekarz, wszystko sprawdził, naczytał się i nasłuchał i odradzono nam z uwagi na to, iż na początku dziecko jest bardzo wiotkie, polecaja je po 3 m-cu życia.
Tym sposobem zakupilismy na początek wanienkę a wiaderko kupimy jak Synek skończy 3 m-ce.

Ola - czytamy tę sama ksiązkę - fajna, prawda? A film ogladałaś - super metody ma facet na przewijanie dzieci i noszenie je na rękach, tylko jak tu na takim maluchu nauczyć takich sztuczek:)

Ja tam zostaje przy spirytusie 70%, pokolenia (w tym nasze) się tak pielęgnowało i było dobrze więc nie będę kombinowała. Co do zamoczenia mówiono nam, żeby starać się nie moczyć ale jak się zdarzy to bez żadnej paniki - wysuszyć - zresztą spirytus właśnie ma właściwości wysuszające.

Asco filmu jeszcze nie ogladałam bo on strasznie długi a chce razem z M go obejrzec;)ale duzo sposobow Zawitkowskiego znam z TV:)

Katjusza, no właśnie okazało się, że o ile spirytus działa wysuszająco na zdrową skórę, to kikutka nie wysusza specjalnie. Mądrzejsza jestem, bo się naczytałam.
Ale z moczeniem wiaderkowym - nadal mam wątpliwości. Hmmmm...

W ogóle mi trochę na sr odwrócono w głowie na temat zasad pielęgnacji. Tym sposobem jesteśmy zaopatrzeni w:
- Oilatum do kąpania - tylko i wyłącznie, bez oliwek, bez pudrów. Do roku ma być wystarczającym kosmetykiem myjąco-pielęgnacyjnym.
- Linomag do codziennej pielęgnacji dupci
- Sudocrem do pielęgnacji awaryjnej
- krem Medela Purelan na "zmasakrowane" brodawki - nie trzeba zmywać!
- sól fizjologiczną do oczek i buźki.
- barbra, Octenisept do pępka i ewentualnie do mojego brzuszka po cc właśnie.
I w sumie to tyle.

Katjusza, no właśnie okazało się, że o ile spirytus działa wysuszająco na zdrową skórę, to kikutka nie wysusza specjalnie. Mądrzejsza jestem, bo się naczytałam.

W ogóle mi trochę na sr odwrócono w głowie na temat zasad pielęgnacji. Tym sposobem jesteśmy zaopatrzeni w:
- Oilatum do kąpania - tylko i wyłącznie, bez oliwek, bez pudrów. Do roku ma być wystarczającym kosmetykiem myjąco-pielęgnacyjnym.
I w sumie to tyle.
dokładnie to samo zakupiłam rok temu po zajęciach w szkole rodzenia;-)polecam wszystko! plus smarowanie brodawek wyciśniętym z nich mleczkiem zaraz po karmieniu - rada mojej mamy! Zdziałała cuda!
powodzenia w pielęgnacji noworodka!:-)
edit: a i jeszcze był krem oilatum soft na spacerki

I w sumie to tyle.

no widzisz - co szkoła to teoria - mi z kolei powiedzieli, że oilatum jest lekiem a nie kosmetykiem i nie powinno się go używać, jeżeli nie ma takiej potrzeby, czyli jeśli dziecko nie ma konkretnych problemów ze skórą..

a kikutka radzą pielęgnować spirytusem, szczególnie przestrzeń pomiędzy obręczą pępowinową a "strupkiem", żeby nie doszło do zakażenia, które może być dla malucha bardzo groźne..

reklama
ja też już obkupiona w:
Oilatum,
Octenisept,
zamiast Medeli chcę Ziajka Lano-maść MAMMA MIA pielęgnacja brodawek sutkowych w okresie ciąży i karmienia -to samo co Medela ale tańsza kilkukrotnie http://www.tanie-leczenie.pl/product_info.php?products_id=4004 :tak:
linomag
sudocrem pewnie w szpitalu będzie w gratisowym pudełku, a że nadużywać nie planuję, więc więcej nie kupuję
sól fizjolog.
gaziki
Infacol kropelki na kolki
fiolet na spirycie i na wodzie
aspirator Marimer
i pewnie cos jeszcze mam ale nie pamiętam

Do góry