reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CO KAZDA 'CIEZAROWKA' W IRLANDII WIEDZIEC POWINNA - W trakcie tworzenia :D

Witam wszystkie ,,IRLANDKI":-)Jestem tutaj nowa,tzn czytalam wczesniej tylko wasze posty,pewnie co nie ktore juz urodzily i sa szczesliwymi mamusiami:-).Zauwarzylam ze od pewnego czasu nikt tu juz nie zaglada:no:Jestem w 9tyg.ciazy i bede rodzic tutaj,teraz jestem na chorobowym,bo bardzo zle znosze ciaze byc moze z racji tej ze to moja pierwsza ciaza.
Mam pytania co do chorobowego:
Czy ktoras z Was byla na chorobowym i jak dlugo?
Czy ktos z socjalu moze przeprowadzic kontrole w domu czy np.lezysz i odpoczywasz?
I jak wasz pracodawca reagowal na zwolnienia.
Jak juz pisalam wyzej do dopiero 9tydz.ale ciaza sprawia mi klopoty z chodzeniem tzn.rwa kulszowa.
Moja kolezanka przechodzila to w 7miesiacu a ja juz mam teraz i ona przez to nie mogla pracowac,bo miala prace stojaca tak jak.
Jesli ktoras z Was to przechodzila prosze mi poradzic co zrobic?
Pozdrawiam goraco;-)

reklama
Ja przez większość ciaży byłam na zwolnieniu, początkowo ze względu na plamienia, a potem, około 20 tygodnia przez kręgosłup. Możesz być na zwolnieniu jak długo chcesz (max.rok o ile się nie mylę), z resztą ze względu na dobro Twoje i Dziecka powinnaś. Wiem co oznacza taki ból, bo ruszać się nie mogłam, wstanie z łózka, albo przewrócenie sie z boku na bok było dla mnie wielkim wyczynem. Pracodawca pewnie jak to pracodawca, bedzie krecił nosem, ale tylko tyle może.
Co do kontroli z Welfaru, to mnie chcieli wezwać, dostałam list, który miał wypełnić gp. Ja szczerze mówiąc nic z tym nie zrobiłam, wyrzuciłam go do kosza, uznając ze jezeli nie przysłali go poleconym, to mogą się wypchać (bo zwolnienia brałam od polskiej ginekolog, a nie od gp, więc trochę zamieszania się narobiło). Ale osobiście nie słyszałam o "nalotach" urzędników w celu sprawdzenia czy leżysz i odpoczywasz czy nie.

dzieki Magdalena za szybka odp.bo do konca nie bylam pewna jak z tym jest.
No masz racje bol jest okropny ja teraz juz mam go dosyc,przed chwila sie kapalam i szczerze mowiac mialam problem.Na lozku tez nie moge sie przekrecic,wstac tez nie zabardzo moge.
Ty chodzilas do polskiego ginekologa a ja chodze do polskiej GP nawtet spoko babka.
Bylam u niej ostatnio w piatek i dala mi zwolnienie do 13sierpnia ale w ostatnim tygodniu mojego zwolnienia ona idzie na urlop i tak sie zastanawiam czy oby nie isc do niej w przyszlym tygodniu.Jak myslisz,mysle ze na mnie nie nakrzyczy ze za czesto do niej przychodze.
Pozdrawiam

dzieki Magdalena za szybka odp.bo do konca nie bylam pewna jak z tym jest.
No masz racje bol jest okropny ja teraz juz mam go dosyc,przed chwila sie kapalam i szczerze mowiac mialam problem.Na lozku tez nie moge sie przekrecic,wstac tez nie zabardzo moge.
Ty chodzilas do polskiego ginekologa a ja chodze do polskiej GP nawtet spoko babka.
Bylam u niej ostatnio w piatek i dala mi zwolnienie do 13sierpnia ale w ostatnim tygodniu mojego zwolnienia ona idzie na urlop i tak sie zastanawiam czy oby nie isc do niej w przyszlym tygodniu.Jak myslisz,mysle ze na mnie nie nakrzyczy ze za czesto do niej przychodze.
Pozdrawiam
Ewelcia jesteś z Dublina? Możesz mi powiedziec do jakiego GP chodzisz? Szukam polskiego GP w Dublinie :) Kobietki pomóżcie :(

czesc dziewczyny :) fajnie, ze jest miejsce, gdzie mozna sobie pogadac o nurtujacych nas problemach :) i podzielic sie szczesciem :) gratuluje wszystkim mamuskom i przyszłym mamuskom :)

mam pytanie co do zwolnien chorobowych podczas ciazy... ja wyczytałam, ze podczas takiego zwolnienia nie dostaje sie pieniazkow z socjala, jesli nie przepracowało sie wystarczajacej liczby skladek PRSI 2 lata wstecz? ? czy to jest prawda ?
dzieki za info?

ja jestem w 21 tyg :) i bede miec synka :)) narazie czuje sie dobrze :-)
pozdrawiam serdecznie ;-)

I ja się dołączam do Ciężarówek!

W końcu się udało. Ale to dopiero początek i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

p.s. Kiedy powinnam iść do GP?

Witam wszystkie mamusie mieszkające w Irlandii. Jestem w 38 tc i mam nadzieję że to już niedlugo, mieszkam tu już 4 lata i dobrze mi tu, to moja druga ciąża i bardzo jej się bałam bo za pierwszym i drugim razem poronilam , potem urodzilam córkę która ma teraz 6 lat ale ciąża byla zagrożona non stop pod kontrolą lekarza i dlatego balam się ciąży tutaj właśnie ze względu na to gdyby bylo coś nie tak, ale na szczęście jest wszystko ok, pracowalam do końca 5 miesiąca, potem bylam na chorobowym ale niestety nie platnym bo tu rzeczywiście biorą pod uwagę składki PRSI z przynajmniej 2 lat wstecz, no ale od sierpnia przeszlam na macierzyńskie.
Ostatnio wyczytalam ,ze po zakończeniu 26 tyg macierzyńskiego można dalej iść jeszcze na 4 miesiące płatne ok 180 euro tyg, jeśli karmi się dziecko piersią. Czy ktoraś z Was o tym może słyszala albo przedłużyła sobie tak urlop????

Witam Panie,
jeżeli chodzi o opiekę Kobiet w Ciąży to podaję link do stron oficjalnych Citizen Information

Usługi położnicze i opieka nad noworodkiem-Information from CitizensInformation.ie

Nie znam polskich lekarzy w Dublinie ale w Limerick (Medipol) i Waterford (Ballybricken Clinic) przyjmuje Dr Irek - ginekolog, położnik - specjalista od problemów z zajściem w ciążę ;-)

Zyczę zdrówka i pozdrawiam Wszystkie "Ciężarówki" - obecne i przyszłe.

Joanna

reklama
Chciałam zapytać czy są tu na forum Mamy, które będą rodziły w Coombe Women's Hospital w Dublin 8? Mam termin na luty i miło byłoby z kimś sobie porozmawiać;-) Dodam tylko, że będę tam rodziła drugi raz:tak:

Do góry