reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem- postępy naszych dzieciaczków :D

Nica ma 4 ząbki
staje i utrzymuje się bez żadnego podpierania się około 5 minut
kiwa papa
kręci głową na znak,że nie chce czegoś
reaguje na aja i głaszcze psa
mówi baba

reklama
Ha i w końcu ja mogę coś tu napisać :-p
Ninka "mówi" a raczej wydaje z siebie dźwięk :-p ... "uuuu" :-p i zaczyna się świadomie uśmiechać :-)

fajnie że nasze dzieciaki tak świetnie śię rozwijają ..mój Bartej staje sam w łóżeczku,jak chodzi w chodziku to istny szanat ale teraz ładnie chodzi za dwie rączki ,dziś pokazała się góra jedynka...mówi mama,tata,baba te ,nie i takie tam inne niezrozumiałe dla mnie gadanie....

Oliwka zaś to tancerka...na bartka woła bubu..albo dzidzia ..ładnie zaczyna mówić,a najlepsze jest jak narobi w pieluche przyuchodzi i mówi mama upa bleeee i tak się krzywi że to szok..ogolnie dzieci wspaniałe na siebie wspływają i widać że są za sobą ...już nie mogę się doczekać jak bartek będzie latał..normalnie urwanie głowy będzie

Super dzieciaki sie rozwiaja:-)
Oliwka moja Lena podobnie robi jak zrobni kue.. przychodzi do mnie klepie sie po pupie i mowi ku ku:tak:
probuje cos tam mowic, ale wiekszosc jeszcze po swojemu gada.. choc nie powiem idzie sie domyslec o co jej chodzi..w ogole ostatnio nauczyla sie wierszyka " w pokoiku" ja mowie a ona dokanczas i to co umi wyrazem to mowi a reszte po swojemu ale ma dobra pamiec.. a i jak spiewamy piosenke"Glowa ramiona..." to wszystko pokazuje razem ze mna:-)
No to sie pochwalilam:-p

Mój kubek potrafi juz siedziec zaczyna sie wspinac po czym tylko sie da woła cos w podobie mama ma 7 m jest taki słodki same zobaczcie pozdrawiam :-)))

Załączniki

• Zdjęcie346.jpg
    Zdjęcie346.jpg
    379,8 KB · Wyświetleń: 84
Moja córeczka nauczyła się już schodzić i wchodzić sama ze schodów trzyma się poręczy i pomalutku sobie schodzi,mówi mama tata daj pić i woła siku na nocnik.Umie już też wejść wszędzie gdzie ma ochotę czy to szafka w kuchni czy to parapet a najlepiej lubi wychodzić z wózka gdy jest nie przypięta pasami i uciekać.

I znów ja
Mareczek ma już 2 ząbki, 3 w drodze. sam siada jeśli leży na podusce. Z siedzenia potrafi zmienić pozycję i na moment staje na czworaka a potem bęc i na brzych. Siedząc potrafi daleko sięgnąć po zabawkę i zwykle udaje mu się wróceć do siedzenia. Przewraca się z brzuszka na plecki ale to już pisałam, w odwrotną stronę tylko jak widzi coś ciekawego.
Justynka potrafi nieźle łobuzować. Mówi babcia, jeśli chce żeby coś zobaczyć woła tate a jak się nie reaguje to sama przychodzi. Naumiała się otwierać drzwi. Nosi wielkie krzesło, podstawia pod drzwi, wchodzi na krzesło i drzwi otwarte.
Jeśli się ubrudzi potrafi sama sie wytrzeć, lub zmienia sama bluzkę, choć nie często dobrze jej to wychodzi.

To może i ja się trochę "pochwalę". Moja Klaudynka ma 7 miesięcy i dwa tygodnie. Od jakiegoś czasu posadzona, siedzi sama i zresztą samodzielne siadanie idzie jej coraz lepiej. Niestety nie lubi leżeć na brzuszku więc o pełzaniu nie ma mowy. Tak samo brak narazie ząbków. Za to straszna z Niej gaduła i śmiszka. Ślicznie potrafi się sama bawić i ostatnio zafascynował Ją Jej cień na ścianie i zajączki puszczane lusterkiem. :p

Postanowiłam i ja się pochwalić co mój 5,5m-czny Adaś już potrafi..

-przewraca się z plecków na brzuszek i odwrotnie,
-leżąc na brzuszku podpiera się łokciami i kolankami i unosi tułów,
-leżąc na plecach przyciąga stopy do buzi i trzyma się za nie przez dłuższą chwilę,
-leżąc na brzuszku troszkę pełza i się przemieszcza,
-gdy upuści zabawkę szuka jej,
-trzyma mocno zabawkę lub paluszek kogoś w rączce i przekłada zabaki z ręki do ręki,
-gdy ktoś inny jje to sięga rączkami po talerz lub inne rzeczy np. szklanka, widelec,
-gdy daję mu posiłek otwiera szeroko buźkę i macha rączka i się cieszy,
-reaguje na swoje imię,
-woli grające i świecące zabawki,
-chwyta za łyżeczkę gdy go karmię,
-gdy jest śpiący trze oczka i odwraca główkę na bok,
-rozpoznaje głos taty, mamy i dziadków i zazwyczaj reaguje uśmiechem,
gdy już jest najedzony zasłania buźkę albo odwraca w bok,
-siedząc oparty o coś pochyla główkę do przodu,
-gdy ktoś go trzyma na kolankach w pozycji siedzącej i podaje mu rączki utrzymuje się przez dłuższy czas trzymając tylko za czyjeś rączki,
-siedząc w leżaczku z uwagą przygląda i bawi się zabawkami i próbuje podnosić się na rączce jednej z zabawek

Ostatnia edycja:
reklama
BARTEK zaczął dreptać ...stawia już ładnie kroczki i potrafi przejśc cały pokój ,ma 8 zębolów

OLIWKA zaczyna coraz wyrażnij mowić ,mówi ALA,SYSIA{tzn sylwia}KYSIA{krysia} ,DAM,DOM ,MAM ,CHCE ,PAPU,SIUSIU,PICIU,SAM{tzn ze bartek je sam},DZIADZIA,BABA,MAMA,TATA,CIOCI{ciocia},BUM BUM,TRZY{chodzi o pieniądze}EE{kupa}LALA,LAJLAJ{muzyka},DZIDZIA,JADE,IDE, reszty nie pamiętam ale jak jej mówie żeby coś powtórzyła to próbuje powtórzyć

Do góry