reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

co już potrafią nasze dzieciaczki ... ?

Oli zaczyna coraz więcej mówić teraz oprócz słówek które mówił wczesniej czyli mama, tata, baba, kaka,dwa, am, itd. doszło jeszcze daj, graj, jedzie, dada, lala i no i jego ulubione - baja!

reklama
Celinka mdoszły nowe wyrazy:
dazia- Bozia,
otwoź- otwórz,
ic- ić,
nie ma,
daj,
ma- masz
i ałuuuu na psa bo słyszała jak wyje ta że pies to hau hau i ałuuuu.

vincent zaczal skladac proste dwuwyrazowe zdania np. "baby jesc" albo "baby am" - czyli ze on baby(dzidzius) je albo chce jesc, przewaznie jak sadzam go w jego krzeselko do karmienia przy stole to wlasnie tak powtarza ze 20 razy:), "oli top it" czyli prawidlowo"oli stop it" - co znaczy oli przestan (jak sie razem np. bawia i olis zabiera mu zabawke to oponuje w ten sposob rezolutnie krzyczac wlasnie to zdanie), "dzieci ida" - jak koledzy dzwonia do drzwi po olivera, "tata myje" - jak jest zmeczony i chce sie juz kapac i spac wieczorem to chodzi lapie tate za nogi i jeczy "tata myje" co oczywiscie oznacza ze tata ma go brac do kapania, "daj mi auto", " daj mi pic"," ide baj (czyli bye)" itd.Poza tym ostatnio buzia mu sie nie zamyka i caly czas cos gada mnie lub bardziej zrozumiale jak katarynka:))

Ostatnia edycja:
my musielismy odstawic smoka ze wzgledu brzydkich liszajkow na buzce (brodzie) ktore nie chcialy sie goic bo maly non stop sie slini i pod smoczkiem wygladalo to jeszcze gorzej mimo to ze mial go jedynie do zasniecia. Nie meczyl sie długo, najgorsza byla pierwsza noc obudzil sie 2 razy z placzem ale potem juz oki i od 4 CZERWCA nie ma smoka, jednego wieczoru podczas zasypiania staral sobie wkladac koniec szmatki do buzi ale po 2 probach zwatpil i zasnol :-D wszystkie wyrzucilam dzisiaj ostatecznie jak maly nie widzial.
a to dowod :-) jestem dumna ze juz nie potrzebuje smoka , ale byl tez moment zwatpienia i wyrzutow sumienia.

moja Julcia urodziła się w styczniu 2008. rozwój psycho-ruchowy w porządku...ale! zaczęła raczkować jak miała rok i mies!!! a chodzić w ogóle jeszcze nie chodzi!!! byłam u lekarza specjalisty, orzekł, że wszystko ok, tylko że być może to jej nadzwyczajna ostrożność!!! a być może ma to po mnie, bo ja podobno zaczęłam chodzić jak miałam rok i osiem mies. choć też wszystko było w porządku! raczkuje ładnie, sama wstaje przy łóżku, lodówce, krześle, przy stole czy ławie itd. potrafi stać nawet 30-40 min. bez przerwy! trzymana za palce smaruje ślicznie i bardzo to lubi, widać po mince!ale kiedy wyczuje, że chcę ja puścić, od razu klęka na kolana a później nie chce przez jakiś czas stać ani chodzić nawet trzymana za rączki! o co chodzi?może ktoś słyszał o takim przypadku? proszę napiszcie! czy to normalne? nie wiem co mam robić!

niestety nigdy nie slyszalam o takim przypadku, generalnie wszedzie w madrych ksiegach twierdza ze dobrze rozwiniete dziecko powinno posiasc umiejetnosc chodzenia do 17 miesiaca zycia....moje dziecie chodzi juz hmmm 9 miesiecy :)) pol swojego zycia! teraz to on biega jak maly motorek,wspina sie po czym sie da...a ma 18 miesiecy...

reklama
Do góry