reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co dla noworodka

Cukszyk..mama

Fanka BB :)
Drogie mamy zastanawiam się czy będę miała wszystko to co potrzebuje w domu, czy jak wrócę ze swoim dzieckiem że szpitala i zaczniemy żyć w domu nagle się okaże że nie kupiłam połowę rzeczy. To znaczy ile potrzebuje mniej więcej pieluszek tetrowych, paczek pieluch, zestawów do higieny itp. Sa listy do szpitala ale może któraś zachciała by mi pomóc i napisać co potrzebuje na 1 miesiące w domu.

reklama
Nic się nie stresuj. Wszystko możesz kupować na bieżąco.

Ja bym kupiła:
1) 1 opakowanie pieluszek z oznaczeniem 1 (nie wiadomo jak duże dziecko się urodzi, może będziesz musiała używać 0 lub 2) - może się okazać, że dziecko ma uczulenie na daną firmę - u nas szło ok 1 opakowanie na tydzień
2) do kąpieli: wanienka, 2 ręczniki, oilatum (lub coś podobnego) - starcza na dość dlugo
3) pieluszki tetrowe - max 5 sztuk (np. do wycierania buźki przy jedzeniu/odbijania)
4) obcinaczki/nożyczki do paznokci
5) octanisept (do pielęgnacji pępka)
6) opakowanie płynu/proszku do prania dla dzieci (np. Lovela)
7) jeśli nie zamierzasz kp - to 1 opakowanie mleka modyfikowanego + 3 butelki (jeśli dobrze pamiętam, to początkowo szło 1 opakowanie na 2 tygodnie) - tu znowu alergia!
8) opakowanie chusteczek nawilżanych - mniej więcej 1/tydzień - tu znowu alergia!
9) 2-3 pieluszki flanelowe - ja wykorzystywałam w trakcie wizyt lekarskich do położenia dziecka np. na wadze czy lekarskim przewijaku na czas badania

I nie martw się, że nie kupisz połowy rzeczy. Dziś wszystko masz od ręki w sklepie :)

Z takich dodatkowym rzeczy to poduszkę do karmienia, kokon niemowlęcy, mate do leżenia (aby dziecko nie leżało stale w łóżeczku bądź na rękach) :) podkłady do przewijania, myślę że opakowanie pampersów do mało ponieważ dzidzia jak wyjdzie z brzuszka to co chwilę będzie pampers pełen (smułka), smoczek jeżeli chcesz używać. I zaopatrz się w espumisan na kolke ponieważ jak dostanie w nocy dzidzia to tragedia.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jak dla mnie 5 pieluszek tetrowych to stanowczo za mało. No chyba, że autorka pytania chce codziennie je prać. U mnie bardzo szybko schodziły i schodzą do teraz. Mata na początek to dla mnie zbędny zakup. Pierwsze miesiące to przeważnie u mamy na rękach. Mate mozna później kupić. I na początek proponuję kąpać tylko w samej wodzie bez żadnych dodatków. A Oilatum jest dla alergików, więc wybrałabym coś bardziej nautralnego. Moja rada jest taka, żeby nie kupować za dużo bo sama niestety naczytałam się w internecie co jest potrzebne a niestety z połowy rzeczy nie skorzystałam.

Ja z maty korzystałam z samego początku. W sypialni było łóżeczko a w salonie mata, w kuchni w gondoli maleństwo. Tam gdzie ja także i córka :) pieluszki tetrowe tylko się przydadzą jak dziecko uleje itp. A co do kąpania to nawet w szpitalu kąpali w płynie i kazali kupić ten sam płyn żeby też nie zmieniać. O ile dobrze pamiętam też był to płyn nivea od pierwszych dni życia

Co do pieluch to jak wyżej. Nie ma co kupować zapasu bo raz ze dzieci mogą szybko wyrosnąć A dwa ze może uczulic. Do kapania malucha używałam samej wody. Pieluch tetrowych wole miec więcej bo przydaje sie do różnych rzeczy Ale z drugiej strony będę rodzić w lecie więc szybko wyschnie. Jeśli kp to w zasadzie niewiele potrzeba dziecku. A jak coś jednak okaże się niezbędne to takie czasy ze szybko można dokupić.
Tak na prawdę dziecku to potrzebna sucha pupa, wygodne ubranko, mleko i mama ;)

reklama
J.w, a maść do sutków wez ze sobą do szpitala - przyda sie!
Oprocz tego co wyżej napisały dziewczyny:
- patyczki higieniczne dla niemowlat (mi kazała położna oczyszczać nimi pępek po odpadnieciu kikuta)
- platki kosmetyczne, gaziki jałowe, sól fizjologiczna, rumianek - do oczyszczania buzi i oczu
- od razu możesz kupic coś do wyciągania kataru z nosa
- wit. D3 i probiotyk od 1 dnia życia
- pieluch tetrowych ja miałam 13 a i tak mi brakło - mój tak ulewa że obecnie mam ze 30 i dopiero starcza :D ale to nie reguła
- podklady poporodowe i podpaski, kapusta na wypadek nawału pokarmu

I tak pewnie bedziesz latać do apteki/sklepu co chwilę :D dzięki Bogu za allegro :D

reklama
Do góry