reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
reklama
postanowiłam dołączyć do Waszego forum bo nurtuje mnie kilka kwestii związanych z clo i luteina. Jestem juz 4 cykl na clo, w pierwszym cyklu pecherzyki nie za bardzo ruszyly, ale 3 kolejne cykle byly piekne - pecherzyki srednio 26-30 mm, gdzie przy clo to podobno ok, potem luteina przez 11 dnia... i ciazy jak nie bylo tak i nie ma. Mam stwierdzone PCO, byly lekko podwyzszone LH i testosteron, przyjmuje od 3 miesiecy metformax i w tym miesiacu robilam badania hormonów i wszystkie są wzorcowe... a ciazy dalej nie ma... jestem 5 dni po owulacji.... nie wiem czy sie udalo czy nie, czytalam ze niektore dziewczyny juz po 4 dniach czuly jakies zmiany w sobie a ja nic takiego nie czulam, boje sie kolejnego rozczarowania to moj 9 miesiac staran :(. ale do sedna... moj lekarz podajac clo nie zrobil mi wczesniej HSG, bo podobno jesli nie przechodzilam zapalenia przydatków, nie mialam operacji to jest ono zbedne - czy slusznie? zaczynam sie zastanawiac bo podobno po clo szanse na ciaze w pierwszych cyklach są duże a u mnie niestety nic sie nie dzieje.. prosze o Waszą opinie..

kamii nie.. ja jej nie daje... lekarka mo mowila zeby bulek jeszcze nie dawac.. tylko bialy chlebek z oselką masla ale tego masla 80 procentowego nie innego.
Mi z kolei mówiła ,zeby nie wprowadzać za wczesnie masła - co lekarz to inna teoria :/ Czyli Tak jak ja mówiłam Mama wie najlepiej :)

Ja dzisiaj dziewczyny nie najlepiej się czuje....brzich mnie pobolewa i leżę sobie prawie cały dzien...bylam tez na badaniach krwi, moczu....wyniki jutro...
potem chcialam sie zapisac do kardiologa, bo pasuej zebym byla pod opieką..i zapisalam się...na 30 sierpnia...:szok::szok:pewnie czeka mnie prywatna wizyta...milusiii...ciekawe jak jutro pojdę się zapisac do neurologa jaki termin usłyszę....chociaz akurt tutaj mi się tak nie spieszy...bo neurolog ma tylko wypisac w karcie ciąży, ze powinnam miec cesarkę....wiec mogę czekac....a z kardiologiem...no coz...cos trzeba wymyslec...

lkasia ja poszłam na żywioł do kardiologa, po prostu powiedziałam że jestem w ciaży i jakoś mnei przyjęli, może też spróbuj pokombinować "na brzuch"

postanowiłam dołączyć do Waszego forum bo nurtuje mnie kilka kwestii związanych z clo i luteina. Jestem juz 4 cykl na clo, w pierwszym cyklu pecherzyki nie za bardzo ruszyly, ale 3 kolejne cykle byly piekne - pecherzyki srednio 26-30 mm, gdzie przy clo to podobno ok, potem luteina przez 11 dnia... i ciazy jak nie bylo tak i nie ma. Mam stwierdzone PCO, byly lekko podwyzszone LH i testosteron, przyjmuje od 3 miesiecy metformax i w tym miesiacu robilam badania hormonów i wszystkie są wzorcowe... a ciazy dalej nie ma... jestem 5 dni po owulacji.... nie wiem czy sie udalo czy nie, czytalam ze niektore dziewczyny juz po 4 dniach czuly jakies zmiany w sobie a ja nic takiego nie czulam, boje sie kolejnego rozczarowania to moj 9 miesiac staran :(. ale do sedna... moj lekarz podajac clo nie zrobil mi wczesniej HSG, bo podobno jesli nie przechodzilam zapalenia przydatków, nie mialam operacji to jest ono zbedne - czy slusznie? zaczynam sie zastanawiac bo podobno po clo szanse na ciaze w pierwszych cyklach są duże a u mnie niestety nic sie nie dzieje.. prosze o Waszą opinie..

Wiataj monia. Ja starasm sie poltorej roku przeszlo. Od lutego na CLO i nadal bez ciazy. Hmmm pierwsze slysze zeby zaraz po owulacji czuc jakies zmainy. O jakich zmianach mowa? W pierwszych tygodniach ciazy nic nie czu ctym bardzije momentu zaplodniena. Zagniezdzenie owszem niektroe odczuwaja bole albo cos podobnego. 30 mm pecherzyki?:szok::szok::szok: przeciez prawidlowy rozmiar wacha sie od 18 mm do 25mm. Moim zdaniem twoje 30 mm bylo przestymulowane a wtedy komorka nie jest zdolna do zaplodnienia mimo pekniecia pecherzyka. Jaka dawke przyjmujesz?
9 cykli staran to stosunkoo nie wiele. Dlatego lekarz nie zlecil ci HSG. W naszym kraju i NFZ jest tak ze dopiero po roku staran mozna mowic o problemie.

A czy partner mial badanie nasienia robione? Wiekszosc lekarzy najpierw kaze robic badanie nasienia zeby zeby wykluczyc czynnik meski. Latwiejsza prcedura,a potem diagnozuje kobiete.

Mowisz ze lekarz mimo CLO nie zrobil ci HSG,ale to nie jest przeciez obowiazkiem alby przed stymulacja robic droznosc,chyba ze wczesniej byly jakies problemy tak jak piszesz z przydatkami albo jakimis zabiegami w okolicy jajowodow.

Mnie moj lekarz nie zapewnil ze od razu rzy CLO sie uda,nie wiem dlaczego ktos albo sama wydedukowals ze szanse sa duze. Nie potrzebnei nastawiasz sie na sukces od razu. Powiem ci ze ja przy pierwszym cyklu myslalam ze sie od razu powiedzie. Ale sie nie powiodlo raz drugi trzeci. i przestalam sie nastawic i tobie tez tak radze. Lepiej sie mile zaskoczyc niz nie mile rozczrowac.

Tym bardziej ze masz PCOS. Podwyzszone LH wyjasnia rozmiar peherzykow moim zdaniem gigantow. Moim zdaniem powinnas miec zmniejszaona dawke CLO.

Ja przy 1 tabletce produkowalam 5 pecherzykow najwiekszy mial 22 mm wszystkie pekaly same. Lekarz dla mojego bezpieczenstwa zmniejszyl mi dawke do 0,5 tabletki i teraz sa max dwa pecherzyki max 22 mm i pekaja. Mi sie jednak wydaje ze jestes przestymulowywana. Nie wiem sa tu tez dziewczyny bardziej doswiadczone moze ktoras jesli ja zle pisze niech mnie popawi.

Ale radzila bym porozmawiac z lekarzem

Ostatnio edytowane przez moderatora:
jesli chodzi o hsg to troszke dziwne, ze nie zleca sie badania tak waznego przed rozpoczeciem stymulacji... mialam kiedys taka stronke o tym co nalezy zrobic przed rozpoczeciem stymulacji, to takie normy wytyczone ktore powinny byc przestrzegane a ktorych sie nie respektuje i tam wlasnie pisalo ze trzeba wykonac to badanie... no na chlopski rozum, po co faszerowac sie lekami skoro nie ma droznych jajowodow albo nasienie partnera jest beznadziejne albo hormony sa w oplakanym stanie? badania przed rozpoczeciem stymulacji wiele ulatwiaja... a moze masz niedrozne jajowody? ja nie mialam zapalen ani operacji mimo to przepchali mi jajowod...
pecherzyk 30 mm hmmmmm spory.. dla mojej ginki to juz byly stare pecherzyki na clo wlasnie zeby nie bylo.. i w takiej sytuacji dostawalam juz luteine na wchloniecie tej TORBIELI bo to juz nie pecherzyk.. pecherzyk idealny do pekniecia to okolo 22 mm moze byc ciut wiecej albo mniej...

nie martw się jeszcze tak bardzo, na luzie :) ja tez jestem PCOwiczką ale ja walczylam 3 lata.. udało się i Tobie tez zycze szybkiej ciazy i zdrowego pieknego bobasa

Ostatnia edycja:
Wlasnie Blonka dla mnie hsg tez bylo dziwna sprawa poki nie zpaytalam lekarza. A on mi mowi tak. Droznosc mozemy zrobic ale jaki ma byc tego powod? Moiw z eon nie moze wpisac byle co na skierowanie czy w karte zdrowia pacjenta. Ale potem po dluzszej rozmowie i po tym jak dlugo zekac na NFZ na HSG bo prawie pol roku chyba z eto jakis nagly przypadek, torbiele itd. to szybciej. wiec ja wole sie na razie stymulowacmoze sie uda a jak nie to wtedy droznosc bo pewnie predzej czy pozniej bedzie trzeba.

Ale tak masz racje Kochana ze po co sie faszerowac jak np nasienie jest do dooopy tez wiekszosc lekarzy zleca najpierw badanie chlopa. Potem ew hormony choc ja np nie maialm badanych przed stymulacja nad czym bardzo ubolewam ale wtedy to ja bylam zielona w tych sprawach. Ale duzo tu czytalam i komplet hormonow robie w trakcie przerwy przed kolejna kuracja. Czyli w sierpniu. Choc mam nadzieje ze nie bede musiala:-):-)

Wlasnie Blonka dla mnie hsg tez bylo dziwna sprawa poki nie zpaytalam lekarza. A on mi mowi tak. Droznosc mozemy zrobic ale jaki ma byc tego powod? Moiw z eon nie moze wpisac byle co na skierowanie czy w karte zdrowia pacjenta. Ale potem po dluzszej rozmowie i po tym jak dlugo zekac na NFZ na HSG bo prawie pol roku chyba z eto jakis nagly przypadek, torbiele itd. to szybciej. wiec ja wole sie na razie stymulowacmoze sie uda a jak nie to wtedy droznosc bo pewnie predzej czy pozniej bedzie trzeba.

Ale tak masz racje Kochana ze po co sie faszerowac jak np nasienie jest do dooopy tez wiekszosc lekarzy zleca najpierw badanie chlopa. Potem ew hormony choc ja np nie maialm badanych przed stymulacja nad czym bardzo ubolewam ale wtedy to ja bylam zielona w tych sprawach. Ale duzo tu czytalam i komplet hormonow robie w trakcie przerwy przed kolejna kuracja. Czyli w sierpniu. Choc mam nadzieje ze nie bede musiala:-):-)
kochana to on Ci to jakos dziwnie wytlumaczyl.. albo Ci zrobil wkret.. bo to jest badanie na liscie ktore sie robi przed stymulacja wlasnie i na skierowaniu ma napisac tylko tyle ze maja Ci zrobic badanie jajowodow.. ja mialam napisane badanie droznosci jajowodow myslnik nieplodnosc myslnik PCOS i tyle! kurcze musze znajsc ta stronke to Ci ja wkleje... to nie sa wytyczne z kosmosu tylko strona nie wiem czy NFZ czy czegos tam...

reklama
pozatym w karte wpisuje w tedy, że para stara sie o dziecko i ze nie wychodzi, skoro przepisuje leki na stymulacje znaczy ze nie starasz sie 3 miesiecy tylko wiecej... i to juz jest powodem do zrobienia takiego badania

Do góry