reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Duphaston czy tez luteine bierzemy PO owulacji nie przed bo lek hamuje jej wystapienie. A jestes stymulowana CLO? czy innym lekiem? jesli tak to owu wystapi u Ciebie wczesniej. Owulacja po stymulacji wystepuje miedzy 11 a 15 czy 16 dc. Wiec branie dupka bylo by prawidlowe ale do tgo potrzebny jest monitoring. Ale jesli nei jestes stymulowana to branie progesteronu zaczynamy po owulacji.
nie jestem stymulowana CLO ani innymi lekami. Borykam się tylko z nieszczęsną tarczycą :dry:. Sama prowadze obserwację, dlatego nieco łatwiej mi ocenić przewidywany czas owu ;-). I tak pewnie zrobię że zacznę brac Dupka dopiero po owu, bo wolę nie ryzykować zablokowania owu. Ale czy z kolei branie go po owu sprawi że moje cykle się skrócą? no matko boska już sama nie wiem..

Ostatnia edycja:
reklama
Błonka przykro mi :(

wiecznie ja brałam duphaston 16-25 dc ale miałam stymulację clo. Miałaś monitoring by potwierdzić owulację czy wiesz kiedy ona jest na podstawie własnych obserwacji? Tu któraś z dziewczyn pisała, że luteina może zahamować owu a duphaston nie, ale ja się na tym nie znam więc nie chcę się wypowiadać.

Z luteina jest tak ze jesli twoje wykresy sa ok owulacja potwierdzona wykresem wystepuje. Czyli jesli twoja owu jest 22 dc to np. od 23 dc zaczynasz brac dupka przez nastepne 10 dni po odstawieniu jesli nie dojdzie do ciazy to przychodiz @. Tak twoj cykl moze sie skrocic czyli wyregulowac i nie trwac np jak nie ktroe kobiety maja po 40 dni np. Po pierwszym cyklu bedziesz mniej wiecej wiedzie cjak to dziala. Ale jesli jestes staraczka to dupek dopieo po owu przez 10 dni.

Błonka przykro mi :(

wiecznie ja brałam duphaston 16-25 dc ale miałam stymulację clo. Miałaś monitoring by potwierdzić owulację czy wiesz kiedy ona jest na podstawie własnych obserwacji? Tu któraś z dziewczyn pisała, że luteina może zahamować owu a duphaston nie, ale ja się na tym nie znam więc nie chcę się wypowiadać.
monitoringu nie mam, ale prowadze obserwację ;)

Z luteina jest tak ze jesli twoje wykresy sa ok owulacja potwierdzona wykresem wystepuje. Czyli jesli twoja owu jest 22 dc to np. od 23 dc zaczynasz brac dupka przez nastepne 10 dni po odstawieniu jesli nie dojdzie do ciazy to przychodiz @. Tak twoj cykl moze sie skrocic czyli wyregulowac i nie trwac np jak nie ktroe kobiety maja po 40 dni np. Po pierwszym cyklu bedziesz mniej wiecej wiedzie cjak to dziala. Ale jesli jestes staraczka to dupek dopieo po owu przez 10 dni.
fakt, zobaczę jak mi organizm zareaguje po tym pierwszym miesiącu z Duphastonem. Ale każdy kolejny miesiąc z @ to rozczarowanie :dry:

ale dzięki za pomoc dziewczyny :)

Krolowa wlasnei tez tu to wyczytalam ale zapytalam lekarza a on mi mowil ze luteina i dupek to to samo tylko otrzymywane ineczej i kazdy progesteron zatrzyma owulke,ja mu wierze wiec zawsz epo monice biore lutka chyba z ena wykresie wyraznie mi wyjdzie owulacja.

Wiecznie pierwszy cykl jest najwazniejszy. Wtedy zobaczysz jak reagujesz. A co do @ to masz racje z kazdym miesiacem jest coraz gorzej. A jak dlugo sie starasz?

Wiecznie pierwszy cykl jest najwazniejszy. Wtedy zobaczysz jak reagujesz. A co do @ to masz racje z kazdym miesiacem jest coraz gorzej. A jak dlugo sie starasz?
6 m-cy :dry:. Z jednej strony można powiedzieć że "dopiero 6 m-cy" a z drugiej "aż 6 m-cy". A miało pójść tak gładko. Niestety, ciągle coś wyskakuje. A to prolaktyna, a to tarczyca, a to nadżerka sie odawiała :dry:

wiecznie ja miałam identyczne zalecenie jak ty, brać duphaston od 16dc przez 10 dni, potem odstawiać i czekać na @ byłam również stymulowana, ale monitoringu z racji miejsca zamieszkania nie miałam. Od czasu do czasu kontrolne usg przy pobycie w PL. Ale w przed ostatnim cyklu sobie zmieniłam i zaczęłam brać dupka od 17, 18dc i się udało :tak: Ale nie wiem czy to tylko zasługa przestawienia sobie duphastonu czy po prostu przyszedł mój czas i się udało...Powodzenia

łooo 6 miesiecy? to malutko... Spokojnie jelsi jestescie zdrowi bez wiekszych problemow to napewno sie uda. Nas weteranek jest tu duuzo... Ja np mam 22 lata i poltora roku staran bez sukcesu,to jest dopiero dlugo,ale sa tu dziewczyny co i 2 i 3 lata sie staraja a nawet dluzej. Ja do 6 miesiecy w ogole nie myslalam ze to sa jakies niepowodzenia tylko myslalm ze potrzeba czasu jak na wszystko,bo myslalam ze jestem zdrowa...a tu okazalo sie ze jednak nie do konca. trzymam &&&&&&&&&&&& za staranka

wiecznie ja miałam identyczne zalecenie jak ty, brać duphaston od 16dc przez 10 dni, potem odstawiać i czekać na @ byłam również stymulowana, ale monitoringu z racji miejsca zamieszkania nie miałam. Od czasu do czasu kontrolne usg przy pobycie w PL. Ale w przed ostatnim cyklu sobie zmieniłam i zaczęłam brać dupka od 17, 18dc i się udało :tak: Ale nie wiem czy to tylko zasługa przestawienia sobie duphastonu czy po prostu przyszedł mój czas i się udało...Powodzenia
super że Wam się udalo :)

łooo 6 miesiecy? to malutko... Spokojnie jelsi jestescie zdrowi bez wiekszych problemow to napewno sie uda. Nas weteranek jest tu duuzo... Ja np mam 22 lata i poltora roku staran bez sukcesu,to jest dopiero dlugo,ale sa tu dziewczyny co i 2 i 3 lata sie staraja a nawet dluzej. Ja do 6 miesiecy w ogole nie myslalam ze to sa jakies niepowodzenia tylko myslalm ze potrzeba czasu jak na wszystko,bo myslalam ze jestem zdrowa...a tu okazalo sie ze jednak nie do konca. trzymam &&&&&&&&&&&& za staranka
no niby mało, ale ciągle słyszę od lekarzy że z najpierw tarczyca, potem ciąża, bo inaczej nie wyjdzie. od samego początku same problemy, juz na starcie :dry:. Endo tylko podnosi mnie na duchu ;-). Gin zaczyna się zastanawiać też nad HSG. Musimy też zbadać "chłopaków" TŻ na nast. wizytę.

reklama
No jednak tarczyca jest duza blokada,to lekarz ma racje. No i zanim zaczniesz diagnozowac siebie,to njapierw zolnierzyki sprawdzcie :)

Do góry