reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
reklama
Mavika - ja cały czas biorę Euthyrox - też mi lekarz zwiększył do 50mg ale od razu na początku ciąży.
Jeśli tak źle się czujesz, to koniecznie skonsultuj, bo to mi wygląda na zbyt dużą dawkę tego leku - zazwyczaj takie objawy się ma przy nadczynności tarczycy.

Co do clo to ja nie zauważyłam jakiegoś szczególnego wysuszenia (ale to może dlatego, że oprócz clo brałam też estrofem i progesteron), więc im więcej cykli na tych lekach tym bardziej miałam jakiś normalny śluz (w sensie dopasowany do cyklu).

Co do staranek, to mój niezawodny sposób - od 10dc do 20 dc bzykanko co drugi dzień, żeby nie przegapić czasem owu (bo kto ją tam wie kiedy będzie - ja totalnie nie potrafiłam tego poznać po niczym innym jak po tempce, ale wtedy to było już po owu).
Kłucie czułam wyraźne (ale nie jakieś bolesne specjalnie) w jednym i drugim jajniku, więc byłam przekonana, że bliźniaki są z dwóch jajników, ale lekarz mnie wyprowadził z błędu i powiedział, że owu była z jednego jajnika. No i stąd moje przekonanie, że naprawdę to trochę wróżenie z fusów - trzeba robić swoje i czekać na efekty :))) Mi tam zawsze było szkoda kasy i zachodu z testami owu - one też nie są jednoznaczne i się potem zastanawiasz czy ta kreska to była taka sama czy może trochę jednak jaśniejsza niż ta druga i co to znaczy :-D

Trzymam kciuki Dziewczyny &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cześć dziewczyny! żyję! dawno mnie nie było,ponieważ chodzę do pracy
laugh.gif
Dziś mój Pan dostał wyniki nasienia. Czy pomożecie mi je zinterpretować?

Ocena makroskopowa
Czas upłynienia 25 min < 30
Objętość nasienia 1.6 ml > 1.5
Odczyn nasienia 7,8 > 7,2

Ocena mikroskopowa
Koncentracja plemników 160,00 mln/ml >15
Całkowita liczba plemników w ejakulacie 265,0 mln > 39
Ruch postępowy 4% >32
Ruch całkowity 63% >40
Brak ruchu 37%
Plemniki o prawidłowej budowie 7% >4

czy te wyniki są dobre?
wink2.gif

Mavika - ja cały czas biorę Euthyrox - też mi lekarz zwiększył do 50mg ale od razu na początku ciąży.
Jeśli tak źle się czujesz, to koniecznie skonsultuj, bo to mi wygląda na zbyt dużą dawkę tego leku - zazwyczaj takie objawy się ma przy nadczynności tarczycy.

Co do clo to ja nie zauważyłam jakiegoś szczególnego wysuszenia (ale to może dlatego, że oprócz clo brałam też estrofem i progesteron), więc im więcej cykli na tych lekach tym bardziej miałam jakiś normalny śluz (w sensie dopasowany do cyklu).

Co do staranek, to mój niezawodny sposób - od 10dc do 20 dc bzykanko co drugi dzień, żeby nie przegapić czasem owu (bo kto ją tam wie kiedy będzie - ja totalnie nie potrafiłam tego poznać po niczym innym jak po tempce, ale wtedy to było już po owu).
Kłucie czułam wyraźne (ale nie jakieś bolesne specjalnie) w jednym i drugim jajniku, więc byłam przekonana, że bliźniaki są z dwóch jajników, ale lekarz mnie wyprowadził z błędu i powiedział, że owu była z jednego jajnika. No i stąd moje przekonanie, że naprawdę to trochę wróżenie z fusów - trzeba robić swoje i czekać na efekty :))) Mi tam zawsze było szkoda kasy i zachodu z testami owu - one też nie są jednoznaczne i się potem zastanawiasz czy ta kreska to była taka sama czy może trochę jednak jaśniejsza niż ta druga i co to znaczy :-D

Trzymam kciuki Dziewczyny &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Nie wiem moze przegapilam ale ty masz w drodze blizniaki po CLO?

Cześć dziewczyny! żyję! dawno mnie nie było,ponieważ chodzę do pracy
laugh.gif
Dziś mój Pan dostał wyniki nasienia. Czy pomożecie mi je zinterpretować?

Ocena makroskopowa
Czas upłynienia 25 min < 30
Objętość nasienia 1.6 ml > 1.5
Odczyn nasienia 7,8 > 7,2

Ocena mikroskopowa
Koncentracja plemników 160,00 mln/ml >15
Całkowita liczba plemników w ejakulacie 265,0 mln > 39
Ruch postępowy 4% >32
Ruch całkowity 63% >40
Brak ruchu 37%
Plemniki o prawidłowej budowie 7% >4

czy te wyniki są dobre?
wink2.gif

Bardzo duzo plemniczkow ale jak na moje oko bardzo slabe...Chodzi mi przedewszystkim o ruchliwosc postepowa...I jeszcze plemniki o prawidlwej budowie,jest ich tak malutko 7% tylko...Napewno warto pokazac je lekarzowi

A jak dlugo sie dokladnie staracie?

Butterfly - ja w zasadzie się nie wypowiem zbyt mądrze o badaniach bo mój Emek nie zdążył ich zrobić, ale też zwróciło moją uwagę mała ilość w ruchu postępowym. Może poszukaj na jakichś specjalistycznych forach??

Patu$ek - tak, będę miała bliźniaki po clo :) chociaż trudno powiedzieć czy dokładnie po clo czy po prostu, bo wcześniej zanim zaczęłam brać clo i zanim moja owulacja przestała występować to miałam skłonność do podwójnego jajeczkowania sama z siebie. Na pewno clo pomogło jajeczkom, więc można w skrócie powiedzieć, że tak, po clo :-D

Za pierwszym razem (dawka 1x1) nie podziałało na mnie w ogóle. Za drugim razem (dawka 2x1) podziałało słabo (jeden pęcherzyk, ale wielkością bez szału, ostatecznie pękł), i w trzecim cyklu nie miałam monitoringu (ale dawka 2x1) no i okazało się, że ciąża bliźniacza, dwujajowa :-)

Butterfly - ja w zasadzie się nie wypowiem zbyt mądrze o badaniach bo mój Emek nie zdążył ich zrobić, ale też zwróciło moją uwagę mała ilość w ruchu postępowym. Może poszukaj na jakichś specjalistycznych forach??

Patu$ek - tak, będę miała bliźniaki po clo :) chociaż trudno powiedzieć czy dokładnie po clo czy po prostu, bo wcześniej zanim zaczęłam brać clo i zanim moja owulacja przestała występować to miałam skłonność do podwójnego jajeczkowania sama z siebie. Na pewno clo pomogło jajeczkom, więc można w skrócie powiedzieć, że tak, po clo :-D

Za pierwszym razem (dawka 1x1) nie podziałało na mnie w ogóle. Za drugim razem (dawka 2x1) podziałało słabo (jeden pęcherzyk, ale wielkością bez szału, ostatecznie pękł), i w trzecim cyklu nie miałam monitoringu (ale dawka 2x1) no i okazało się, że ciąża bliźniacza, dwujajowa :-)

Ojej! To ja az zaczne sie obawiac:)

reklama
Spokojnie, my też na początku nie byliśmy zachwyceni tą informacją :-D ale teraz nie wyobrażamy sobie, żeby miało być inaczej :-)

A poza tym wiadomo, że po clo ryzyko ciąży bliźniaczej wzrasta, a mimo wszystko tyle tu na forum (w tym temacie) dziewczyn, które zaszły po clo, a tylko ja będę miała bliźniaki :) No, jeszcze Kruszka też miała bliźnięta, ale jednego straciła na dość wczesnym etapie ciąży :(

Do góry