reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
ikasia ja tez mysle ze in vitro to super sprawa dla tych par ktore juz sie dlugo staraja i chca skrocic swoja drogę.
i tez myslę, że te plany refundacji itp nie wejda w zycie.. za bardzo nami rządzi kościół... niestety.

my juz 2 zęby na wierzchu i idzie teraz górna jedynka.. .szok!

no i dziś mija pół roku od urodzenia Zośki!

12.08.2012 - 12.02.2013 :D <3

SAM_0182.jpg

reklama
Błonka jak ten czas leci! Zośka piękna!

Ja wczoraj byłam na wizycie. Andrzejek waży już ponad kilo, dziś zaczęłam 7 miesiąc a więc 3 trymestr! :) Boże, to już tylko 3 miesiące!!!

strasznie leci czas.... a dopiero była taka maleńka i w ogóle nieruchoma.. a teraz trzeba patrzec na każdy ruch... w ogole dopiero co przyzwyczailam się do braku brzucha a marzy mi się kolejny :p

mavika :p zleci :p zobaczysz... zaraz bedziesz w domu z malenstwem!

między 20 a 22 tygodniem
lekarz bada wszystko co się chyba da: serce, nerki, żołądek, wątroba, przepona, pęcherz moczowy, rączki, nóżki, mózg
sprawdza buzię [w celu wykluczenia rozszczepu wargi]
ponadto przepływy w brzuszku dziecka, w pępowinie
przyczepienie pępowiny do łożyska, czy łożysko się odkleja/starzeje
ilość wód

pewnie nie o wszystkim musi powiedzieć, ale to właśnie jest też badanie na wykluczenie wad wrodzonych - np, przepona jest o tyle ważna, że czasem ma dziurę i wątroba wchodzi do klatki piersiowej i wtedy płuca się nie rozwijają, a lekarz jak sprawdzi że jest cała, to wiadomo że płuca będą miały wystarczająco dużo miejsca
itd.
kolejne badanie, ostatnie, jest po 30 tc

Ze tak z ciekwaosci zapytam ile taki komplet badan prenatalnych kosztuje? Rozumiem ze na NFZ sie ich nie robi?

Kwiatuszek A MACIE w perspektywie jakis zastrzyk gotówki? Albo ze sytuacja finansowa się zmieni? Nie wiem....ciezka sprawa....bo to nie malo kasy trzeba...a ciezko tez sie calkiem wyplukac,bo za cos zyc trzeba a potem dziecko tez utrzymac....
ogolnie mamy 2 auta i jedno emek wstawil do komisu jest warte jakies 20tys moze jak sie ruszy cos z tym to wystartujemy tylko wydac wszystko a jak mowisz dziecko tez trzeba wychowac

Hej Kobitki :)
Błonka-gratuluje 6 miesięcy ,ależ ten czas leci !!
Ja pamiętam jeszcze nie tak dawno świętowałam pół roczku Nadii - a teraz wielka pyskująca baba :-D:-p
Zosieńka śliczna :tak:

Wczoraj zarezerwowaliśmy bilety do Londynu lecimy 8 kwietnia - ale sie boje :zawstydzona/y: szczególnie o Nadie mała prześpi tym bardziej że lot po 20 ,ale Nadia ..Będzie się działo ..

oj dawno mnie tu ie było...

Błonka - jaka piękna Zosia i juz ząbki.... a pamiętam jak się starałyśmy .... a tu juz zabki są :))

Kwiatuszek, autko się sprzeda będą pieniążki :))a potem dacie radę :))

patuska - ja tam prywatnie chodziłam i to w cenie zwykłego usg miałam - to nie sś jakieś oddzielne badania tylko lekarz na usg wszystko ocenia :))

Dostałam dzisiaj sierowanie na rtg zęba i wiecie co - uświadomiłam sobie że powinnam mieć @ w czwartek - zeszły.... i nie poszłam na to badanie. Kurka wiem że po porodzie to wszystko się jeszcze normuje.... i nie musi byc regularnie od razu ale się wystraszyłam, bo tydzień temu mnie bolał brzuszek jz tak na @ a le przeszło - a teraz mnie boli podbrzusze jak się dotykam.... chyba sobie test kupię

Ostatnia edycja:
reklama
Dostałam dzisiaj sierowanie na rtg zęba i wiecie co - uświadomiłam sobie że powinnam mieć @ w czwartek - zeszły.... i nie poszłam na to badanie. Kurka wiem że po porodzie to wszystko się jeszcze normuje.... i nie musi byc regularnie od razu ale się wystraszyłam, bo tydzień temu mnie bolał brzuszek jz tak na @ a le przeszło - a teraz mnie boli podbrzusze jak się dotykam.... chyba sobie test kupię

Serio :szok: ????? A nie zabezpieczaliście się???? WOW :szok:
Tylko nie wiem czy mam kciuki trzymać :-D

Do góry