reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

Dziewczyny, wiem że listy zakupowo-wyprawkowe były już podawane na naszy forum wiele razy, ale nie mogę żadnej znaleźć :-( a chciałabym uporządkować listę zakupów (i te mizerne parę rzeczy które już mam). Nie wiecie gdzie można je znaleźć?
Mam OKROPNE tyły w stosunku do Was i im więcej czytam tym bardziej się robie nerwowa :zawstydzona/y:

reklama
kiwaczka popieram prośbe tez juz o to prosiłam:tak: zeby dziewczyny wkleilły jeszcze raz bo nie umiem znalezc tej poprzedniej:tak: no to juz jestesmy dwie niezorientowane he he:-D

dziewczyny,luzik
ja tez oprocz ciuszkow nic nie mam :tak:
jakos tak wyszlo :blink:
na weekend przyjezdzaja moi rodzice wiec pewnie cos kupie (w koncu samochodem bede mogla do sklepow podjechac a nie w lapach wsio taszczyc)
i tez chcetnie poczytam liste

No to wklejam listę - ogólną, co w ogóle trzeba kupić, ja z niej część rzeczy usunęłam, a część dodałam, ale w zarysach zawiera mnioj więcej wszystko:
WYPRAWKA
Pościel i pieluchy:
- Materac (gryczano-kokosowy lub kokos-pianka-kokos, dość twardy) 1 szt.
- Prześcieradło z gumką (100% bawełna) 3 szt.
- Pościel z ochraniaczem (na boki łóżeczka jak wieje) 1 kompl.
- Pościel (bez ochraniacza) 1 kompl.
- Kocyk/kołderka (bawełniany + z termofrotty, musi się nadawać do częstego prania) 2 szt.
- Wkład ceratkowy pod prześcieradło (np.IKEA, dość duży) 2 szt.
- Ręcznik kąpielowy z kapturkiem 1 szt.
- Rożek (bez usztywnienia, usztywniany) 1 szt.
- Pieluchy jednorazowe (Pampers) 4 paczki
- Pieluchy tetrowe lub bawełniane 10 szt.
- Pieluchy flanelowe (do wykładania wózka) 4 szt.
- Majteczki ceratkowe 3 szt.
- Woreczki na zużyte pieluszki 5 szt.

Akcesoria:
- Termometr kąpielowy do wody 1 szt.
- Termometr do ciałka (najlepszy douszny) 1 szt.
- Szczotka do włosów (z naturalnego włosia) 1 szt.
- Nożyczki (z zaokrąglonymi końcami) lub obcinacz do paznokci 1 szt.
- Aspirator do noska Frida /gruszka (szeroka, miękka, krótka końcówka) 1 szt.
- Butelki ze smoczkami (trójprzepływowe, anatomiczne, 250ml) 2 szt.
- Butelka (100-150ml do herbatki z kopru włoskiego) 1 szt.
- Szczotka do butelek 1 szt.
- Smoczek silikonowy uspokajacz (ortodontyczny, np. „Nuk”) 2 szt.
- Szczotka do smoczków 1 szt.
- Łyżeczka do karmienia (z miarką) 1 szt.
- *Podgrzewacz do butelek + szczypce do wyciągania smoczków z wrzątku

Dla mnie:
- Wkładki laktacyjne (najlepiej przeźroczyste) 3 paczki
- Laktator 1 szt.
- Majtki poporodowe (np. Hartmann) 1 szt.
- Podkłady poporodowe Bella 1 szt.
- Koszula do karmienia 1-2 szt.

Kosmetyki:
- Krem przeciw odparzeniom 1 szt.
- Chusteczki nasączone 4 paczki
- *Waciki gotowe nasączone 70% spirytusem „LEKO”
- Mydło w kostce (natłuszczające, bezzapachowe, pH 5,5, z atestem PZH) 1 szt.
- Patyczki kosmetyczne 2 paczki
- Waciki bawełniane (np. płatki „Dzidziuś”) 4 paczki
- Oliwka 1 but.
- Gaziki jałowe, sterylne 40 szt.
- Sól fizjologiczna (do płukania oczek lub noska) 10 szt.
- Krem do pupy (np. „Bepanthen”, „Sudocrem”) 1 szt.
- Krem ochronny (buzia) 1 szt.
- Myjka (bawełniana lub tetrowa, gąbka nie-bo nie można zdezynfekować) 2 szt.
- Proszek do prania (bez fosforanów, np. „Jelp”) 2 kg
- *Płatki mydlane (jeśli maluszek ma uczulenie na proszek, nie wsypywać do pralki automatycznej)

Sprzęt:
- Wózek głęboki/spacerowy (- * Pokrowiec przeciwdeszczowy - folia 2 szt. (na wózek i fotelik)
- * Parasolka 1 szt.
- *Torba do wózka 1 szt.
- Fotelik samochodowy (-kołyska, znak B, atesty) 1 szt.
- Łóżeczko (140/70, odstęp między szczebelkami najwyżej 7,5 cm, wielopoziomowe, z wyjmowanymi szczebelkami, z szufladą, na kółkach, z atestem) 1 szt.
- Przewijak (z zabezpieczeniem bocznym) 1 szt. - Wanienka (plastikowa, bez wypustek, bo ciężko domyć) 1 szt. + * Wkładka do wanienki 1 szt.

Dziewczyny mam 2 pytania:

Co się kupuje jako wkład do wózka głębokiego?

I co myślicie o zakupie śpiworków (do gondolki, spacerówki czy fotelika)?

Kicrym byłam nastawiona na ten x-lander xa niebieskie,ale wczoraj zmieniłm znadnie bo byłam w nowo otwarty salonie coneco i oni uszyli teraz wózki z bardzo podobnych materiałów i jest ten niebieski(morski)na którym bardzo mi zależało.W necie nie ma tych wszystkich kolorów. Wózek toledo nie znacznie się różnie od xa,więc stwierdziłam że nie będę przepłacać.Tym bardziej że wózek będę trzymała we wspólnej wózkowni która jest na 2 klatki.Pewnie bym się tylko stresowała czy mi nie ukradną bo xa to wydatek ok 1800 zł a tu nas wyjdzie z fotelikiem 900 zł.
Dziewczyn dzięki za liste wyprawkową ,przyda się

tych opatrunków LEKO ze spirytem nie polecam bo są strasznie sztywne i niewygodne w uzyciu. ani zgiąc ani wytrzec tym okolice pepka bo sztywne

co do śpiworków to uwazam ze teraz mamy lato wystarczą kocyki a w śpiworki pobawiła bym sie dopiero we wrzesniu najwczesniej.

do głebokiego wózka ja mam materacyk.

reklama
Do góry