reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

reklama
Surv jasne ze dam znac choc najbardziej skupilam sie na dzieciatkowych zakupach bo najlepiej schodza i ja mam mimo ze sa nie dla mnie przyjemnosc kupowania;-)Czekam na 2 paczki z Uk ale tam raczej wiekszosc dla bombli.Wydaje mi sie ze buciki dla Natuski tez kupione ode mnie bo takie mialam 2 pary i sprzedalam :-) hehe ale swiat jest maly szok:szok::szok:

Andula...bo się nie chwalisz...Ja bym też torbę chętnie...cos w kolorze tego portfela:-):-):-):-)
no i buciki są świetne te co Roni kupiła, mam pytanie bo słyszałam że dzieciakom do 2 lat to ma się zakładać tylko buty za kostkę??? Prawda to??

Ach i Pabla, ten MT to masz ze sztruksu??? Bo nie wiem jaki lepszy????? Liwus a Ty jaki masz??
MT ma jeszcze jedna dziewczyna....haszi???? hmmm

Wydaje mi sie ze buciki dla Natuski tez kupione ode mnie bo takie mialam 2 pary i sprzedalam :-) hehe ale swiat jest maly szok:szok::szok:
Dziękujemy, dziękujemy:zawstydzona/y:
He, he:-) Faktycznie mały ten świat. A butki angielskie rzeczywiscie, przywiezione małej przez mojego brata z Derby:-D

Tosika my mamy takie nosidło'(brudny róż)
efik1 - WOMAR nosidełko N15 - RAINBOW - NOWOŚĆ! (571005486) - Aukcje internetowe Allegro
Nie jest złe ale MT takie jakieś przyjemniejsze;-)

Ostatnia edycja:
Mamabartka hehe juz myslalam ze moze ja je sprzedalam bo mialam 2 pary i poszly niedawno hehe
Post nie wiem czy nie wolno fakt duzo butow jest zakladane na kostke tylko ciezko w takch butkach chodzic np w domu lub w lato bo goraco tak mi sie wydaje ale ja sie nie znam.
Nie chwalilam sie bo nie ma czym za bardzo nie chcialam nawet mowic aby nie bylo ze chce komus cos sprzedac itd idt :tak:;-):-) M mnie troche w to wkrecil a juz musze do konca wysprzedac bo Mis z 50 parami butow zostanie heh:-D:-D:-)

Butki nie muszą być za kostkę. Jak twierdzi Paweł Zawitkowski, znany fizjoterapeuta ;-)
A tu cytat z forum Gazeta.pl
Opieka i pielęgnacja a rozwój dziecka

Re: buty dla 10 miesięczniaka

Autor: pawel.zawitkowski 17.08.08, 16:12

Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz

Witam serdecznie,
Niezaleznie od wielu czynników, buty dla niemowlecia powinny byc
dobrze dopasowane, z lekkim zapasem na palce (od 0,8 do 1 cm u
dzieci które chodzą już samodzielnie), dlatego warto nie szaleć z
ceną. Wystarczają buty poniżej kostki, tak by dać młodej stopie
maksymalną swobodę ruchu, odpowiedniego przetoczenia, zgięcia w dół
(podeszwowego) i w górę (grzbietowego). Podobny priorytet przywieca
nam przy wyborze wysokości cholewki, zbyt sztywna i wysoka
uniemożliwia prawidłowe i tak potrzebne dziecku wymienione już
zgięcie podeszwowe i grzbietowe, utrudnia siad na piętach ze stopą
obciągniętą w dół lub podkurczoną do góry, utrudni wykrok do przodu
i odbicie ze stopy zakrocznej (przepraszam za wyrażenie). Podeszwa
nie powinna być sztywna, raczej sprężysta i wyginająca się na róne
strony, tak by dac stopie możliwość kształtowania reakcji
równoważnych i pracy własnych mięśni i stawów stóp dziecka. Słowem,
buta powinno być na stopie jak najmniej i tylko wtedy kiedy trzeba.
Proszę pamiętać, że najlepiej umiejętności stóp kształtują się kiedy
mają bezpośredni, albo jak najmniej ograniczony kontakt z podłożem.
Czyli na bosaka. I nie wolno bać się zadnego podłoża. Opowieści
o "odbijaniu" stópki dziecka na twardym podłożu to bajki i mity.
Natomiast warto by dziecko nie ślizgało się na podłodze, dlatego
często, zamiast butów na stópki dziecka, w domu warto rozłożyć np.
szorstką wykładzinę.

Ostatnia edycja:
Fakt napewno za kostke sa bardziej stabilne i kostka sie nie skreca:tak: :-)
Ale wtedy mięśnie nie mają szansy prawidłowo się rozwijać.
Nie znaczy to że takie buty są złe tylko że mogą trochę zaburzać rozwój stopy. Chociaż "stara szkoła" mówi że muszą być za kostkę to obecnie uważa się że buty za kostkę są dobre, owszem ale raczej jako "lecznicze" dla maluszków z problemami.

To jest jedna z tych starych tez chyba, mnie to jakoś w gowie majaczyło, jakaś koleżanka mi tam opowiadała...
Fakt w góry to tylko za kostkę:-):-):-):-):-) bo się nóżki nie skręci

reklama
Do góry