reklama
Andula
Fanka BB :)
beaa-ja mam taki lezaczek:-)
FISHER PRICE J7811 HUSTAWKA DELUX 3w1 LEZACZEK HIT (454968598) - Aukcje internetowe Allegro
Maly bardzo go lubi
Surv-mojej siostry cora w wieku okolo 6 miesiecy bardzo lubiala wszelkiego rodzaju metki(podobno wiele dzieci tak ma;-)) ,slyszalam ze jest taki misiek co zrobiony jest z samych metek nazywa sie pan metka:-) wydaje mi sie ze to fajny i niedrogi pomysl.
FISHER PRICE J7811 HUSTAWKA DELUX 3w1 LEZACZEK HIT (454968598) - Aukcje internetowe Allegro
Maly bardzo go lubi
Surv-mojej siostry cora w wieku okolo 6 miesiecy bardzo lubiala wszelkiego rodzaju metki(podobno wiele dzieci tak ma;-)) ,slyszalam ze jest taki misiek co zrobiony jest z samych metek nazywa sie pan metka:-) wydaje mi sie ze to fajny i niedrogi pomysl.
Ewa-Krystyna
Mamy lipcowe'08 30-tki , przyszłe mamusie
Troszkę mnie nie było ale teraz jestem i pytam.
Po pierwsze czy dużo takich pieluszek trzeba kupić i czy przewijanie z nimi jest bardzo pracochłonne.
I jeszcze czy ich działanie jest zbliżone bardziej do pieluszki tetrowej czy do pampersa?
Zastanawiam się nad nimi ze strachu o jąderka synka no i wkurzają mnie te wory wyrzucanych pampersów podczas gdy wszystko inne dokładnie segregujemy.
Niestety w Polsce jeden taki pampers do prania kosztuje mniej więcej tyle co paczka zwykłych. :/ W Kanadzie też tak jest?
nie mialam czasu,aby wczesniej odpowiedziec ... jesli chodzi o ilosc to zaleca sie ok 24 sztuk,ale wszystko zalezy od wieku dziecka oraz jak czesto chcesz prac... ja mam 20 BumGenius, ok 16 formowanych (sama je uszylam jak bylam jeszcze w ciazy,ale uzywam ich zadko,wole BG) i 24 tzw. prfold - material jest tak zszyty,ze sklada je sie na trzy warstwy,a kazda z nich ma kolejne warstwy : 4/6/4 - do prefold i formowanych potrzebny jest otulacz... BG naleza do tzw. pocket - kieszonek i skladaja sie z czesci pieluszki ,ktorej warstwa wewnetrzna jest ze specjalnego materialu,ktory sprawia,ze pupa dziecka ma zawsze sucho i warstwy zewnetrznej nieprzepuszczajacej wilgoci oraz wsadu,ktory "zbiera" wilgoc - do prania wsad nalezy wyjac z wewnetrznej czesci pieluszki... sa jeszcze tzw AIO - podobne do GB tylko,ze wsad jest juz wszyty w pieluszke i nie trzeba go wyjmowac do prania... pieluszki wygladajace jak pampersy mozna jeszcze podzielic na One Size i wielorozmiarowe - One Size sa polecane szczegolnie jesli ma sie dzieci w roznym wieku i jeszcze w pieluchach,bowiem ich rozmiar reguluje sie za pomoca nap i mozna je uzywac od noworodka az dziecko przestanie potrzebowac pieluszki... wielorozmiarowe kupuje sie w zaleznosci od wieku dziecka a raczej jego wagi - sila rzeczy tez wychodza drozej,bo z kazdego rozmiaru ( jest ich zwykle 3-4 ) trzeba kupic odpowiednia ilosc - ona jenak jest rozna w zaleznosci od wieku dziecka...
jesli chodzi o przebieranie to BG i AIO zaklada sie dokladnie tak samo jak pampki i zmienia tak czesto jak jednorazowki,bo dziecko nie czuje wilgoci ( tzn. w BG a w AIO zalezy od rodzaju warstwy wewnetrznej- jesli jest z materialow naturalnych jak bawelna to dziecko czuje mokro,ale ja wkladam specjalne wkladki Stay Dry -od strony pupy dziecka jest material,ktory przepuszcza wlgoc tylko w jedna strone),oczywiscie pieluchy z kupa zmienia sie od razu... jesli chodzi o prefolds - ja uzywam ich zawsze z ta wkladka Stay Dry - i formowane sa juz bardziej "czasochlonne",bo trzeba jeszcze pamietac o otulaczu ;-):-)
jesli chodzi o pranie: ja piore wszystkie pieluchy razem i czasami dorzucam jeszcze malej ciuszki ( body lub spiochy) i nasze biale; co dwa-trzy dni i susze w suszarce,bo nie chce mi sie ich wieszac... do pieluch mam specjalny proszek,ktorego uzywam bardzo malo ( specjalna miarka),bo od zwyklego mala dstala okropnych odparzen na poczatku... jesli chodzi o pranie kupet to poniewaz karmie mala wylacznie piersia z nimi nic nie robie ( zadnego zapierania po zdjeciu) tylko wrzucam do wiadra z reszta brudnych pieluch i czekaja sobie do prania - kupa dziecka karmionego wylacznie na mleku matki rozpuszcza sie w praniu) zmieni to sie jak zaczne malej rozszerzac diete... wtedy zaklada sie taki specjalny piepierek na pieluche i po zrobieniu kupki papierek z zawartoscia laduje w toalecie a pielucha w wiaderku...
jesli chodzi o ceny to w Kanadzie tez te pieluchy sa drogie... BG kosztuje ok $22 ( taniej niz w Polsce) a paczka Pampers 72 sztuki ok $ 18 - ja jednak nie kierowalam sie kosztami,bo mam tez jednorazowki,ktorych jednak uzywam bardzo zadko,bo sie przyzwyczailam do moich wielorazowek,nawet jak wychodzimy....
duzo info mozesz znalezc na pieluszki wielorazowe - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl i chusty.info • Pieluchy, wychowanie bezpieluszkowe na obu forach mam ten sam nick...
to jest prefold:
zlozona prefold:
prefold z otulaczem:
prefold w otulaczu:
wkladka Stay Dry:
wkladka Stay Dry w prefold'zie:
BumGenius:
BG - napy regulujace rozmiar pieluchy:
BG z papierkiem:
moja lazienka na dole z przewijakim ikeowskim ( super sie sprawdza!) i wiadrem na brudne pieluchy :
Adrianna w BG:
Adrianna w prefold'zie:
poniewaz pieluchy wielorazowe sa wieksz niz jednorazowki,a ciuszki sa szyte wlasnie "pod jednorazowki" do przedluzania body uzywam czegos takiego:
ale nie zawsze...
tutaj sa rowniez miedzy innymi zdjecia reszty moich pieluch z opisami: pieluszki - zdjęcia na FotoForum | Gazeta.pl
Ostatnia edycja:
zmienialyscie juz smoczki w butelkach na te z wieksza dziurka?
Ja wczoraj kupilam te z 2 i maly migiem mleko wypija i jakos nawet wiecej na raz zjada.Chyba przez tamte to sie za bardzo meczyl i dlatego mnie jadl.
Pampersy to juz chyba tez zaczniemy stosowac 4,bo 3 jakies przymalawe.
Ja wczoraj kupilam te z 2 i maly migiem mleko wypija i jakos nawet wiecej na raz zjada.Chyba przez tamte to sie za bardzo meczyl i dlatego mnie jadl.
Pampersy to juz chyba tez zaczniemy stosowac 4,bo 3 jakies przymalawe.
liwus
Mama Rozalki i Adasia :)
Dziewczyny czy takie urządzenie jest opłacalne? Najtańsze Artykuły dziecięce Terraillon 4 w 1 Urządzenie wielofunkcyjne w domimedia.pl - sklep AGD media Łódź i co o nim myślicie ?
survivor26
Mamy lipcowe'08
Dziewczyny czy takie urządzenie jest opłacalne? Najtańsze Artykuły dziecięce Terraillon 4 w 1 Urządzenie wielofunkcyjne w domimedia.pl - sklep AGD media Łódź i co o nim myślicie ?
Ja, mimo, że bywam gadżeciarą, to bym nie kupiła - oprócz parowaru, ktorego użyteczność jest dyskutowalna, to nie ma tam niczego, czego by nie można osiągnąć przy pomocy garnuszka i gorącej wody;-)
beaa
Mamy lipcowe'08
Ja smoczki na butelki zmienilam na 2 jakis miesiac temu.
Andula
Fanka BB :)
Ja narazie nie zmienilam smoczka z obawy ze Maly nie bedzie chcial pozniej piersi jak poczuje ze z butli szybko leci
Ostatnio chwalilam Michala ze pije i je wszystko to od 3 dni mamy protest na wode nie chce pic jak tylko daje butle i poczuje wode wrzeszczy strasznie
Ostatnio chwalilam Michala ze pije i je wszystko to od 3 dni mamy protest na wode nie chce pic jak tylko daje butle i poczuje wode wrzeszczy strasznie
reklama
Podziel się: