reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarówki z nerwicą

Eh dziewczyny nie pisalam bo podlamalam sie. Bylam wczoraj na usg i okazalo sie ze maly ma o 2 tyg za maly brzuszek niz reszte i przybral tylko 200 g przez 2 tygodnie. Jednak po podliczeniui/ zestawieniu miesci sie w normie.Przeplywy wody lozysko pepowina w normie. Cala noc nie spalam spalam co 15min sie budzilam:( a on wiercil... Spanikowana poszlam do szpitala ktg w normie, owszem lekarka potwierdzila ze jest mniejszy ten brzuszek ale wszystko tak samo ok. I skontrolowac za 2 tyg Martwie sie naczytalam niemoge znalezz miejsca ze to hipotrofia, o chorobach. Nie wyobrazam sobie znow stanac w tej sytuacji co kilka lat temu
Nie martw się! U mnie to samo było, a nawet 3 tygodnie różnicy. Dostałam skierowanie do szpitala z podejrzeniem hipotrofii. Na szczęście nie potwierdziło się, różnica to 10 dni i mała jest w normie, tylko mała :) też miałam kontrolę po 2tygodniach i po kolejnych dwóch. Ważne żeby dzidzia przybierała na wadze, rosła. Mi przepisali zastrzyki z heparyny na lepsze przepływy w łożysku. A różnica do 14 dni zdarza się często, i wcale nie świadczy o hipotrofii.
Nie martw się, głowa do góry! Jedz odżywcze posiłki żeby dziecko podkarmić :) i będzie dobrze!
Lekarze dmuchają na zimne.

reklama
Nie martw się! U mnie to samo było, a nawet 3 tygodnie różnicy. Dostałam skierowanie do szpitala z podejrzeniem hipotrofii. Na szczęście nie potwierdziło się, różnica to 10 dni i mała jest w normie, tylko mała :) też miałam kontrolę po 2tygodniach i po kolejnych dwóch. Ważne żeby dzidzia przybierała na wadze, rosła. Mi przepisali zastrzyki z heparyny na lepsze przepływy w łożysku. A różnica do 14 dni zdarza się często, i wcale nie świadczy o hipotrofii.
Nie martw się, głowa do góry! Jedz odżywcze posiłki żeby dziecko podkarmić :) i będzie dobrze!
A jakie mialas parametry z usg? Masz moze gdzies zapisane jak to sie roznilo ile bylo jej?

Wlasnie a jak przeplywy w normie mialas? I jaki stopien lozyska?

Wlasnie a jak przeplywy w normie mialas? I jaki stopien lozyska?
Przepływy wszystkie w normie. Łożysko w 2 stopniu mam, ale że to też w normie na te tygodnie ciąży.
A parametrów nie pamiętam, tzn brzuszek był mniejszy od reszty ciała. Najpierw o 3tygodnie, ale na 3 kolejnych usg wyszedł o 10 dni mniejszy. I mała jest na 30 percentylu, a hipotrofia jest od 6 percentyla w dół.

Szukam terapeuty albo kogoś w podobnym fachu. U mnie depresja i nerwica hula jak szalona. Potrzebuje kontaktu do terapii online. Proszę o pomoc.

Przepływy wszystkie w normie. Łożysko w 2 stopniu mam, ale że to też w normie na te tygodnie ciąży.
A parametrów nie pamiętam, tzn brzuszek był mniejszy od reszty ciała. Najpierw o 3tygodnie, ale na 3 kolejnych usg wyszedł o 10 dni mniejszy. I mała jest na 30 percentylu, a hipotrofia jest od 6 percentyla w dół.
A jak z przybieraniem zauwazono np ze ze przez powiedzmy 2 tyg czy miesiac przybrala mniej niz w poprzednich? Czy od poczatku byla na tych nizszych centylach?

A jakie mialas parametry z usg? Masz moze gdzies zapisane jak to sie roznilo ile bylo jej?
A jak z przybieraniem zauwazono np ze ze przez powiedzmy 2 tyg czy miesiac przybrala mniej niz w poprzednich? Czy od poczatku byla na tych nizszych centylach?
Przybiera na wadze prawidłowo. Tzn jest mniejsza, ale rośnie. Przez 2tygodnie wyszło około 400gram. Dlatego wykluczyli problem z łożyskiem i przepływami. Ważne żeby Twoja dzidzia też rosła. Nawet wolniej niż inne, ale by rosła.

Szukam terapeuty albo kogoś w podobnym fachu. U mnie depresja i nerwica hula jak szalona. Potrzebuje kontaktu do terapii online. Proszę o pomoc.
Witaj.
Z tego co kojarzę żadna z dziewczyn nie korzysta z terapii online. Jak już, to osobiście w swoim mieście. Ja jestem z Łodzi i mogę polecić dobrą psycholog...ale w innym mieście warto poszukać opinii np. na znanylekarz.pl.
3maj się ciepło.

Przybiera na wadze prawidłowo. Tzn jest mniejsza, ale rośnie. Przez 2tygodnie wyszło około 400gram. Dlatego wykluczyli problem z łożyskiem i przepływami. Ważne żeby Twoja dzidzia też rosła. Nawet wolniej niż inne, ale by rosła.

To bardzo ladny przyrost wagi w 2 tygodnie! Moj rosl jak bylo ok 280g przez taki okres tak wiec nie wiem skad te przypuszczenia hipotrofii u Ciebie?
U mnie wlasnie problem ze rosl ladnie i te ostatnie 2 tyg mniej przybral ale nadal sie miesci w normie.

Jakie badania robili Ci w szpitalu? W sensie co sprawdzali? Przeplywy? Masz jakies inne schorzenia? I jaki stopien lozyska mialas?

reklama
To bardzo ladny przyrost wagi w 2 tygodnie! Moj rosl jak bylo ok 280g przez taki okres tak wiec nie wiem skad te przypuszczenia hipotrofii u Ciebie?
U mnie wlasnie problem ze rosl ladnie i te ostatnie 2 tyg mniej przybral ale nadal sie miesci w normie.

Jakie badania robili Ci w szpitalu? W sensie co sprawdzali? Przeplywy? Masz jakies inne schorzenia? I jaki stopien lozyska mialas?
W szpitalu przepływy i takie szczegółowe usg, gdzie małą mierzyli z każdej strony. I wtedy wykluczyli hipotrofię. Zalecili zastrzyki z heparyny (mimo dobrych przepływów) na wszelki wypadek i kontrolę po 2 tygodniach. No i jak w szpitalu wychodziło 1460g, to po 2tygodniach 1840g. Wtedy mi powiedzieli, że jest w porządku. A różnica w wielkościach do 14 dni mieści się w normie.
Łożysko w 2 stopniu mam.

Do góry