Też się tego obawiam.. ciągle myślę o dziecku jestem przed 30 mam kochającego męża i bOje sie zdecydowac przez ta nerwice.. Ty chociaz zdecydowalas . Ja przerabialam juz wszystkie objawy nerwicy lękowej . Kiedys bylo strasznie. Teraz jest lepiej ale to wraca kiedy chce.Niestety objawy somatyczne zawsze byly z tym ze zalezy od okresu nasilenia. Pracowalam juz z 2 psychiatrami i 3 psychologami. Niestety nic to nie dało. Kazdy tylko leki chcial przepisywac a ja chcialabym wkoncu umiec radzic sobie z lękiem sama a nie faszerowac sie antydepresantami, benzo itp. Ja wlasciwie nie wiem jak sie zyje bez nerwicy. Jest ze mną cale zycie raz lepiej raz gorzej i boje sie ze nie bedzie chciala sie ze mna nigsy rozstac
reklama
Ja odstawiłam leki na czas ciąży i jestem dwa miesiące po porodzie. I wiesz co? Po porodzie czuję się znacznie lepiej niż w ciąży. Nadal jestem bez leków. Nie zakładaj jej będzie z góry. Może nie będziesz potrzebowala leków
asiakasia90, a jak się czułaś w czasie ciąży? Ja tak naprawdę jestem na początku, po odstawieniu leków było źle, miałam prawie wszystkie objawy odstawienne, następnie poczułam się trochę lepiej, po czym opanowało mnie otumanienie przeplatane ciągłym napięciem, a czasami nagłym uczuciem lęku. Obecnie nawet nie jestem w stanie myśleć o dziecku, co mnie wręcz przeraża
L
Lebkuchen_mum
Gość
W ktorym tyg jestes? Ja dopiero sie tydzien temu dowiedzialam ale juz czuje wpływ hormonow na moja psychike.asiakasia90, a jak się czułaś w czasie ciąży? Ja tak naprawdę jestem na początku, po odstawieniu leków było źle, miałam prawie wszystkie objawy odstawienne, następnie poczułam się trochę lepiej, po czym opanowało mnie otumanienie przeplatane ciągłym napięciem, a czasami nagłym uczuciem lęku. Obecnie nawet nie jestem w stanie myśleć o dziecku, co mnie wręcz przeraża
Folami83
Fanka BB :)
Myślisz, że to otumanienie to wynik działania psychiki ,jej objaw , czy wpływ hormonów ? Też to mam niestety ...w sumie historia podobna do Twojej z tym odstawianiem itd.asiakasia90, a jak się czułaś w czasie ciąży? Ja tak naprawdę jestem na początku, po odstawieniu leków było źle, miałam prawie wszystkie objawy odstawienne, następnie poczułam się trochę lepiej, po czym opanowało mnie otumanienie przeplatane ciągłym napięciem, a czasami nagłym uczuciem lęku. Obecnie nawet nie jestem w stanie myśleć o dziecku, co mnie wręcz przeraża [emoji20]
monika1708
Cześć dziewczyny, ja jestem w 6 tc. Biorę Asertin. Chciałam odstawić ale ciężko bo mam lęki. Raz jest dobrze raz nie. Trochę się boję że zaszkodzę dziecku.. [emoji17]
Niby pani dr mówiła że to jest lek który mozna brać w ciąży.
Zastanawiam się nad konsultacja, może coś poradzi
Folami83
Nie znam się kurcze na tych lekach, które są ok, które nie, bo aktualnie nie biorę nic , ale jak długo uda się tak ciągnąć to nie wiem ...Jeśli nie jesteś pewna tego co mówi Twoja lekarka, to może zasięgnij jeszcze czyjejś opinii, innego lekarza...dla swojego spokoju i komfortu. Są leki, które w ciąży można brać. Badań na kobietach w ciąży jest mało ,stąd często taka niepewność , nawet samych lekarzy niepewność , ale szacuje się wtedy zyski i straty , co będzie lepsze dla dziecka i mamy ...branie leków czy odstawienie.Cześć dziewczyny, ja jestem w 6 tc. Biorę Asertin. Chciałam odstawić ale ciężko bo mam lęki. Raz jest dobrze raz nie. Trochę się boję że zaszkodzę dziecku.. [emoji17]
monika1708
Moja lekarka jest wporzadku [emoji6] mówiła że najlepiej odstawić no ale ze te sa dopuszczone do brania w ciąży. Zapisze się na konsultacje chyba, będę spokojniejsza [emoji848]Nie znam się kurcze na tych lekach, które są ok, które nie, bo aktualnie nie biorę nic , ale jak długo uda się tak ciągnąć to nie wiem ...Jeśli nie jesteś pewna tego co mówi Twoja lekarka, to może zasięgnij jeszcze czyjejś opinii, innego lekarza...dla swojego spokoju i komfortu. Są leki, które w ciąży można brać. Badań na kobietach w ciąży jest mało ,stąd często taka niepewność , nawet samych lekarzy niepewność , ale szacuje się wtedy zyski i straty , co będzie lepsze dla dziecka i mamy ...branie leków czy odstawienie.
Tasza
Poszperaj w necie. Okazuje się, że wiele leków jest dozwolonych. Ja na razie próbuje nie brać, zobaczymy jak będzie dalej.hej, mam takie pytanko: czy branie antydepresantów nie zwiększa drastycznie ryzyka autyzmu u dziecka. Czytałam jakieś opracowania i często wiążą branie antydepresantów przez matki z autyzmem u dziecka.
Ja biorę Mozarin (escitalopram) i bardzo się boję że moje dziecko będzie miało autyzm. Jestem w 26 tygodniu zaczęłam brać w 24. Macie może jakąś wiedzę lub nie daj Boże znacie przypadki z życia? Dzięki z góry.
Tasza
Próbuj racjonalizować sytuację. Inaczej można się zaplątać.Witam wszystkich, to mój pierwszy post, wiec w skrócę opowiem jak sprawa wyglada u mnie. Na nerwicę lękową leczę się od 10 lat, praktycznie cały czas jestem na lekach ( z małymi przerwami) i od 4 lat chodzę na psychoterapię. Jestem w 15 tyg. ciąży i od 6tc nie biorę leków. Można powiedzieć, że do tej pory radziłam sobie dobrze, ale chwilę temu dostałam lęku napadowego, stąd też moja obecność na forum. Jak sobie pomagacie w takim nagłym ataku paniki?
reklama
Tasza
Moja młoda długo nie łapała konraktu wzrokowego. Ale ja miałam ciężką depresję poporodową i na pewno odczuwała moje emocje. Teraz jest ok.Nie koniecznie , wcześniej też można wyłapać sygnały...oczywiście nie przesadzajac. Mam nadzieję, ze córeczka będzie się dobrze rozowjala. A dlaczego pediatra kazała na to zwrócić uwagę?? Czy są jakieś powody, obawy ?? Również warto zwrócić uwagę czy dziecko będzie gugało...tejze gaworzyło... I wiele innych .
Podziel się: