reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciezarowki na zakupach

reklama
Ja mam kombinezon zimowy ale taką lżejszą wersję, rozmiar 0-3 m-ca, nie napisali na jaki wzrost. Jak będzie bardzo zimno to dodatkowo kocyk.

Z kosmetyków wydaje mi się, że lepiej kupić zwykłe a dopiero jak się okaże, że są problemy ze skórą to emolienty. Po co od razu wyskakiwać z takiego dużego kalibru jak wszystko może być dobrze?
Ja kupię na początek hipp płyn 2w1 i jakieś mleczko nawilżające. Brałam jeszcze pod uwagę babydream z rosmana ale nie mają wzmianki, że można stosować od pierwszych dni życia a na hipp jest dlatego taki wybór. Oliwki na pewno nie chcę, nie cierpię śladów jakie zostawia na ubraniach a i sprać też ciężko :wściekła/y:
Do tego krem nivea na każdą pogodę (nie ma w składzie wody), linomag zielony do pupy i na ewentualne odpażenia jak się pokażą bepanthen (do sudocremu zraziłam się jak przeczytałam, że może powodować u dziewczynek sklejanie warg sromowych :szok:)

A co do pępka to położna u nas radziła octenisept ale mówiła, że dobrze mieć też takie gaziki nasączone spirytusem pakowane pojedynczo bo octenisept czasem się ślimaczy i wtedy tymi gazikami wycierać do sucha

bepanthen juz mam wiec z sudocremem sobie odpuszcze jak cos to zawsze sie skoczy do apteki.a krem do buzi albo ziajka albo jak piszesz nivea.z tego co pamietam bepanthen jest tez na popekane brodawki

bepanthen i sudocrem chyba mają identyczny skład, działanie na pewno, więc jedno wystarczy.
Też mi koleżanka mówiła, że bepanthen na brodawki można stosować ale trzeba zmywać przed karmieniem. Mówiła, że dobry jest też maltan ale najlepiej działa purelan i ma najlepszą konsystencję do smarowania i go nie trzeba zmywać. Używa do teraz a dziecko ma 9 miesięcy

Na moje oko sudokrem ma działanie bardziej wyruszające (w składzie tlenek cynku), bephanten jest bardziej nawilżający. Ale efekt stosowania powinien być podobny. Osobiście sudocremu u dzieci nie używałam. Bephanten i owszem, byłam zadowolona, jednak na początek zielony linomag mi wystarczy :-)
Natka - ja też mam grubszy kombinezon 62 (oznaczony jako 0-3) i faktycznie na początku na O. był bardzo luźny, ale dzięki temu łatwiej go założyć, no i trochę posłużył :-)
Co do kosmetyków to u mnie niewiele - płyn do kąpieli (hipp), linomag i krem na dwór (tez hipp) i to chyba wszystko. Plus w apteczce mam octenisept, spirytus, sól fizjologiczną

reklama
Tak to fakt. Ja na początku używałam Nivea i ogólnie jak dla mnie jest ok, tylko O. się nie dawała smarować, a ten hippowy zaakceptowała, więc sama rozumiesz... Taki argument trudno przebić ;-)

Do góry