reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

@dreamscometrue Zosię karmiłaś 8 miesięcy piersią i co potem podałaś? tzn jakie mleko? Przejście na butlę było płynne? Dopytuję bo od kilku dni Anastazja kończąc jeść z piersi energicznie rusza kilka razy glówą jakby mówiła "nie".. Boli to cholernie żeby nie napisać gorzej i po każdym karmieniu boli cała brodawka.. Poza tym ściska mnie tak mocno dziąsłami że pierwsze kilka jej łyków po prostu sprawia ból. Nie wiem skąd to się wzieło, dawniej nawet nie czułam że karmię... Tak naprawdę co karmienie rozważam kupno mleka w proszku... Nadal jednak podaje tego cycka...
Ja polecam hipp albo enfamil. Enfamil jest bardziej syty.

reklama
@Iskra_82 każdy po swojemu robi...dla mnie nie kąpanie dziecka jest co najmniej dziwne, myję Ją tak samo jak siebie codziennie
emoji12.png
od samego początku...nic złego ze skórą się nie dzieje.
Latem używamy filtra nawet w cieniu...dla takiego malucha 5 minut na słońcu to ryzyko dla delikatnej skóry a nie jestem wstanie dziecka non stop chować od słońca. Zasłanianie wózka pieluchą to tragedia na przykład (tak niektórzy robią by uchronić od słońca a można do udaru doprowadzić)... Latem Zosia miała pół roku w te bardzo gorące dni nawet dwa razy dziennie się pluskała
emoji3526.png
Zosia nie ma problemów ze skora. My tez kapalismy codziennie ale zaczęły sie problemy oczywiście nie spowodowane kapiela.wg teraz zalecenia lekarskie sa aby kąpać dziecko 2 razy w tygodniu. Hubek lubi sir kąpać ale widzę różnice w skórze jak kapie go raz w tygodniu-mówię juz o sytuacji gdzie nie mamy probkemow ze skora. Codziennie rano i wieczorem myje mu buzię, rączki i nóżki. dupka jest myta po każdej kupie. Wcześniej jak miał plamy na plecach to po kąpieli były one dużo bardziej czerwone więc robię tak jak lekarz polecił bo bałam się że będzie miał po tym blizny bo nie dość że to były plamy to było to wyczuwalny pod palcami

Zosia nie ma problemów ze skora. My tez kapalismy codziennie ale zaczęły sie problemy oczywiście nie spowodowane kapiela.wg teraz zalecenia lekarskie sa aby kąpać dziecko 2 razy w tygodniu. Hubek lubi sir kąpać ale widzę różnice w skórze jak kapie go raz w tygodniu-mówię juz o sytuacji gdzie nie mamy probkemow ze skora. Codziennie rano i wieczorem myje mu buzię, rączki i nóżki. dupka jest myta po każdej kupie. Wcześniej jak miał plamy na plecach to po kąpieli były one dużo bardziej czerwone więc robię tak jak lekarz polecił bo bałam się że będzie miał po tym blizny bo nie dość że to były plamy to było to wyczuwalny pod palcami
Też zaczęłam kąpać co 3 dzień. Bo niestety przy problemach skórnych to widać różnicę. Wcześniej codziennie był kapany. Teraz nie da rady. Może jak będzie cieplej to zmieni się na co drugi dzień czy codziennie. Zobaczymy. Dermatolog mi powiedziała jasno że nie powinno się codzień- nawet siebie. Każdy robi jak uważa

Też zaczęłam kąpać co 3 dzień. Bo niestety przy problemach skórnych to widać różnicę. Wcześniej codziennie był kapany. Teraz nie da rady. Może jak będzie cieplej to zmieni się na co drugi dzień czy codziennie. Zobaczymy. Dermatolog mi powiedziała jasno że nie powinno się codzień- nawet siebie. Każdy robi jak uważa
Dokładnie zgadzam się z tobą w 100%. A do kąpieli używamy najzwyklejsze go szarego mydła i dermatolog powiedziała że bardzo dobrze robimy.

@misis188 A jak karmisz Hubcia? Ile razy dziennie i jakie posiłki? Bo my jesteśmy drugi miesiąc na rozszerzonej diecie i zastanawiam się czy nie za dużo mleka jej daję a za mało obiadku. Z tego co kojarzę to nasze pociechy są w tym samy wieku. Póki co cały czas jesteśmy na kp, ale oprócz tego obiadek, podwieczorek owoce i kaszka wieczorem przed snem.

@misis188 A jak karmisz Hubcia? Ile razy dziennie i jakie posiłki? Bo my jesteśmy drugi miesiąc na rozszerzonej diecie i zastanawiam się czy nie za dużo mleka jej daję a za mało obiadku. Z tego co kojarzę to nasze pociechy są w tym samy wieku. Póki co cały czas jesteśmy na kp, ale oprócz tego obiadek, podwieczorek owoce i kaszka wieczorem przed snem.
U nas kaszka jest po pierwszej drzemce-gotuje w 150 ml wody z owocem. Czasen zje wszystko, czasem bardzo mało. Po spacerze tj drugiej drzemce daje jakas zupke-dziś np barszczyk z jajkiem-pierwszy raz jajo. Ale on mi średnio zupki je. Dzis barszczyku zjadl łyżeczkę i sprobuje mu dac później. Dostaje tez kilka chrupek kukurydzianych i dzis np mango do gryzaka ktore mu bardzo smakowalo. I tyle. Glownie pije mleko. Na noc nie dostaje cycka tylko butle. Standardowo u nsd sa 2 inne posilki choc co do zupy nie moge mowic zr to posiłek

A i jeszcze jest to ze dziecko w pierwszym roku powinno głównie pic mleczko. Super jak udaje sir zastapic mleko zupka ale jak nie to tez tragedii nir na. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas ten cyc jest co chwilę a nir tak jak mm ze np co 4 godziny

Jak już temat jedzenia. Jak urozmaicić diete. Marcelina ma 10 mcy i je rano 1. mleko potem2 kaszke lub kanapke/ kolejny 3obiad 4mleko lub owoce z jogurtem 5mleko. Przybiera ok nie za duzo nie za mało. Tylko jak urozmaicic kanapki bo je tylko z tearogiem lub dzem 100% czasem masło i parówka. Macie jakieś przepusy na fajne pasty kanapkowe itp? Troche też boje jej sie dać coś twardego typu ogorek bo ona ma tylko dwa zeby z czego jeden ledwo widac. Jak wyglądał jadlospis Waszych 10 miesięcznych dzieci?

Jak już temat jedzenia. Jak urozmaicić diete. Marcelina ma 10 mcy i je rano 1. mleko potem2 kaszke lub kanapke/ kolejny 3obiad 4mleko lub owoce z jogurtem 5mleko. Przybiera ok nie za duzo nie za mało. Tylko jak urozmaicic kanapki bo je tylko z tearogiem lub dzem 100% czasem masło i parówka. Macie jakieś przepusy na fajne pasty kanapkowe itp? Troche też boje jej sie dać coś twardego typu ogorek bo ona ma tylko dwa zeby z czego jeden ledwo widac. Jak wyglądał jadlospis Waszych 10 miesięcznych dzieci?
Na instagramie sa dwie babki ktore fajnie rozszerzają dietę dziewczynainfirmatyka i zuza.skrzynska. Ja bym spróbowała jakies placuszki piec. Mozesz spróbować zrobić jakie omlecik, jajecznice

reklama
Znasz blog alaantkowe? Maja mase fajnych i latwych przepisow dla takich maluchow.

Do góry